Δεκτή έκανε ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, την πρόταση της κεντροδεξιάς, της κεντροαριστεράς και του κέντρου του Μάριο Μόντι, για την επανεκλογή του στην προεδρία της Ιταλικής Δημοκρατίας.
«Με αίτημα του Δημοκρατικού Κόμματος, του Λαού της Ελευθερίας και της Επιλογής πολιτών, εκφράσθηκε η πεποίθηση ότι μετά τη σοβαρή κατάσταση που προέκυψε είναι απόλυτα αναγκαίο και επείγον να μπορέσει το κοινοβούλιο να εκφραστεί με γνώμονα την εθνική ενότητα και ομοιογένεια μέσω της επανεκλογής του προέδρου Ναπολιτάνο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ιταλική προεδρία της Δημοκρατίας.
Το σχετικό ανακοινωθέν που εξεδόθη από τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο πριν από λίγο αναφέρει:
«Με επίγνωση των λόγων που μου παρουσιάσθηκαν και με σεβασμό σε όσους επελέγησαν ως υποψήφιοι, έως τώρα, στις ψηφοφορίες για την εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας, θεωρώ ότι πρέπει να προσφέρω την συγκατάθεση και τη διάθεση που μου ζητήθηκε.
Στις σημερινές συνομιλίες με τους πολιτικούς αρχηγούς δεν συζητήθηκαν θέματα που δεν σχετίζονται με την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας. Γνώμονάς μου αυτή την στιγμή είναι η βαθιά επίγνωση ότι δεν μπορώ να αρνηθώ μιαν αναγκαία ανάληψη ευθύνης προς το Έθνος, με την ελπίδα να υπάρξει μια ανάλογη, συνολική, ανάληψη ευθύνης».
Την αντίθεσή του στην επιλογή αυτή εξέφρασε το κίνημα Πέντε Αστέρων, που επιμένει να στηρίζει τον υποψήφιό του, Στέφανο Ροντοτά.
Tο κοινοβούλιο μπορεί να επανεκλέξει τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ήδη σήμερα το απόγευμα, κατά την ψηφοφορία που θα αρχίσει στις τρεις ώρα Ιταλίας, τέσσερις ώρα Ελλάδος.
Προηγήθηκαν συναντήσεις του ιταλού προέδρου με τους Πιερλουίτζι Μπερσάνι, Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Μάριο Μόντι.
Πάντως ο κ. Ναπολιτάνο είχε απορρίψει τις προηγούμενες εβδομάδες το ενδεχόμενο επανεκλογής του με αναφορά και «στα αδιάψευστα στοιχεία της ταυτότητάς του που αφορούν πρώτα απ’ όλα την ημερομηνία γέννησής του».
Σύμφωνα με τις πρώτες πολιτικές εκτιμήσεις, με την νέα αυτή εξέλιξη απομακρύνεται το σενάριο πρόωρων εκλογών και ενισχύεται η πιθανότητα συγκρότησης κυβέρνησης ευρείας αποδοχής, με την συμμετοχή της κεντροδεξιάς, της κεντροαριστεράς και της μετριοπαθούς συμμαχίας του Μάριο Μόντι.
Παράλληλα, όπως τονίζεται, το Δημοκρατικό Κόμμα με τον υπό παραίτηση γραμματέα του Πιερλουίτζι Μπερσάνι θα πρέπει να προσπαθήσει άμεσα να εκλέξει νέο ηγέτη και να εξασφαλίσει και πάλι ένα βασικό επίπεδο ομοιογένειας για να αποφύγει τον κίνδυνο διάσπασης.