Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ασκούν σκληρή κριτική στην απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας να θέσει στο αρχείο την υπόθεση επαναπροώθησης στην Ελλάδα αιτούντων άσυλο, μετά την αναστολή για ένα έτος των απελάσεων που αποφάσισε το γερμανικό υπ. Εσωτερικών.
Μετά την “πρωτοποριακή” απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα έπρεπε να προχωρήσει και το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας στη λήψη απόφασης, τονίζει η διευθύντρια του Γερμανικού Ινστιτούτου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (DIM) Μπεάτε Ρούντολφ στην εφημερίδα Frankfurter Rundschau (Φραγκφούρτερ Ρούντσαου, 28.01.11). Ο αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα εκπρόσωπος της ΜΚΟ ‘Pro Asyl’ Καρλ Κλοπ εκτίμησε στην ίδια εφημερίδα ότι οι δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου “λιγοψύχησαν”.
Το Β΄ τμήμα του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας αποφάσισε στις 25.01.11 να βάλει στο αρχείο την προσφυγή Ιρακινού κατά της επαναπροώθησής του στην Ελλάδα, αφού είχε προηγηθεί η απόφαση του υπ. Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ για αναστολή των επαναπροωθήσεων μέχρι το 2012.Η διευθύντρια του DIM Μπεάτε Ρούντολφ υποστηρίζει ότι το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο “δεν θα έπρεπε να διαγράψει από τα πινάκιά του την υπόθεση”, δεδομένου ότι η αναστολή των επαναπροωθήσεων έχει χρονικό περιορισμό ενός έτους.
Σύμφωνα με την εφημερίδα FR, “ενδεχομένως να ήταν γνωστό στο Βερολίνο” ότι στις 21 Ιανουαρίου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα χαρακτήριζε παράνομες τις απελάσεις προς την Ελλάδα “θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη διαδικασία του Δουβλίνου ΙΙ”. Προκειμένου δε να προληφθεί μία αντίστοιχη απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου το υπουργείο αποφάσισε να αναστείλει τις επαναριθμήσεις στην Ελλάδα, όπως άλλωστε είχαν υποδείξει οι δικαστές κατά την ακροαματική διαδικασία.