Έναν πρωτότυπο τρόπο βρήκε η ρωσική ποδοσφαιρική ομοσπονδία για να βελτιώσει τα οικονομικά της και να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη του αθλήματος.
Από την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο οι ομάδες της πρώτης κατηγορίας που θα συνεργάζονται με ξένο προπονητή, θα καταβάλουν ετησίως στο ταμείο της 5 εκατ. ρούβλια (περίπου 125.000 ευρώ). Οι ομάδες της δεύτερης κατηγορίας θα πληρώνουν το 50%.
Η ρωσική ομοσπονδία αιτιολόγησε την απόφασή της λέγοντας ότι με τα ρούβλια που θα εισπράξει θα χρηματοδοτήσει την εκπαίδευση των εγχώριων προπονητών, ώστε σε κάποια χρόνια να μην απαιτείται η πρόσληψη προπονητών από το εξωτερικό. Η απόφαση έχει διχάσει τους ειδικούς.
Οι υπέρμαχοι του χαρατσιού, υποστηρίζουν ότι με τα κεφάλαια που θα εξασφαλιστούν, θα ανέβει το επίπεδο των ρώσων προπονητών σε επίπεδο ώστε να θυμίζει την παλιά σοβιετική προπονητική σχολή η οποία είχε φτάσει στο σημείο να κάνει εξαγωγή ιδεών στη δυτική Ευρώπη.
Οι αντίπαλοι του χαρατσιού έχουν την άποψη ότι τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει και οι πλούσιες ομάδες που ως επί το πλείστον προσλαμβάνουν ξένους προπονητές, απλώς θα προϋπολογίζουν στα έξοδά τους ένα επιπλέον κονδύλι 125.000 ευρώ.
Κάποιοι μάλιστα αναρωτήθηκαν αν θα πληρώσει το χαράτσι και η ρωσική ομοσπονδία για λογαριασμό της εθνικής ομάδας επικεφαλής της οποίας είναι ο Ιταλός κ. Φάμπιο Καπέλο.
Οι 8 από τις 16 ομάδες της ρωσικής Πρέμιερ Λιγκ συνεργάζονται με ξένο προπονητή. Ο λόγος για τις Ζενίτ, Ντιναμό Μόσχας, Λοκομοτίβ, Ανζι, Ροστόφ, Κουμπάν, Κρασνοντάρ και Βόλγκα. Στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος ξένο προπονητή είχε και η Σπαρτάκ Μόσχας. Αν το χαράτσι είχε εισαχθεί από το τρέχον πρωτάθλημα, η ρωσική ομοσπονδία θα έβαζε στο ταμείο της 1.125.000 ευρώ.
Ομάδες με προϋπολογισμό δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ όπως η Ζενίτ, η Ντιναμό, η Ανζι, η Σπαρτάκ, η Λοκομοτίβ, δεν θα εμποδίζονταν από το χαράτσι αν αποφάσιζαν να προσλάβουν ξένο προπονητή. Οι υπόλοιπες επτά ίσως το σκέφτονταν.
Δεν απουσιάζουν όμως και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η ρωσική ομοσπονδία αναγκάστηκε να αναζητήσει έσοδα επειδή η «Gazprom» δεν απάντησε στην πρόταση ανανέωσης της χορηγίας της. Ισως να παίζεται και κάποιο πολιτικό παιχνίδι καθώς για πρώτη φορά έπειτα από οκτώ χρόνια ο πρόεδρος της ρωσικής ομοσπονδίας δεν είναι πρώην στέλεχος της Ζενίτ ή της «Gazprom».