Δεκάδες μέτρα για αναδόμηση του κράτους και εκσυγχρονισμό των θεσμών ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με στόχο, όπως είπε, την ανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης των πολιτών στους πολιτικούς και την πολιτική.
Σύμφωνα με το Stockwatch, παρουσιάζοντας τα μέτρα, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι κατανοεί την κριτική που δέχεται, αλλά κάλεσε όλους να αναλογιστούν κάτω από ποιες συνθήκες ένας ηγέτης προ του διλήμματος να φανεί αρεστός επιλέγει να πάρει δυσάρεστες αλλά ωφέλιμες για την πατρίδα αποφάσεις.
Οι σημερινές εξαγγελίες αποτελούν προτάσεις που έχουν αποτυπωθεί σε νομοσχέδια ή αποτέλεσαν το αντικείμενο αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, είπε ο πρόεδρος.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων προτάσεις για να τεθεί όριο στις θητείες αιρετών πολιτειακών αξιωματούχων, αλλαγή της βαρύτητας των συνεντεύξεων σε προσλήψεις και ρυθμίσεις για ελεύθερη πρόσβαση σε μη ευαίσθητες πληροφορίες.
Σε παρουσίασή του ο πρόεδρος απαρίθμησε τα προτεινόμενα μέτρα.
Με πρόταση τροποποίησης του Συντάγματος καθορίζονται επακριβώς και διευρύνονται τα αδικήματα για τα οποία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να διωχθεί ποινικώς.
Με συνταγματική τροποποίηση διασφαλίζεται η πλήρης ελευθερία λόγου και η ελευθέρα άσκησης του δικαιώματος ψήφου των βουλευτών κατά την ενάσκηση των νομοθετικών τους καθηκόντων. Αίρεται όμως, η ασυλία τους για όλες τις μορφές αδικημάτων.
Ρυθμίζονται νομοθετικά οι ποινικές και αστικές ευθύνες των υπουργών και ανεξαρτήτων αξιωματούχων για πράξεις ή παραλήψεις τους κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους.
Διευρύνεται ο κατάλογος των ελεγχομένων αξιωματούχων (περιλαμβάνονται και ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου, προεδρικοί επίτροποι, δικαστές, αρχηγοί μη κοινοβουλευτικών κομμάτων, κ.α.) και με συνταγματική τροποποίηση, υποχρεούνται όπως δημοσιοποιούν τα περιουσιακά τους στοιχεία (πόθεν έσχες) σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα.
Προς το σκοπό ελέγχου της ορθότητας των δηλώσεων, είπε, συστήνεται Ειδική Επιτροπή από ελεγκτές, οι οποίοι εάν διαπιστώσουν παραβιάσεις των κανόνων χρηστής διοίκησης ή αναλήθειες θα δημοσιοποιούν σχετική έκθεση.
Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ψηφίστηκε από τη βουλή σε νόμο πρόταση της κυβέρνησης ώστε τα ομόφωνα ευρήματα των ερευνητικών επιτροπών να είναι δεσμευτικά για τον υπό διερεύνηση πολιτειακό αξιωματούχο.
Με άλλη πρόταση της κυβέρνησης, η οποία έγινε αποδεχτή από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, παρέχεται πλέον η δυνατότητα και στο Γενικό Εισαγγελέα, πέραν του Υπουργικού Συμβουλίου, να διορίζει ποινικούς ανακριτές.
Κανόνες χρηστής διοίκησης και διαφάνειας
Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε και σε θέματα που αφορούν κανόνες χρηστής διοίκησης και διαφάνειας, αναφέροντας ότι αποφασίστηκαν:
Η καθιέρωση της υποχρέωσης, όπως οι αποφάσεις της όποιας Αρχής του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα κατακυρώνει προσφορές, όχι μόνο να είναι πλήρως αιτιολογημένες αλλά και να δημοσιοποιούνται.
Συστήνεται Επιτροπή Ελέγχου κατά υπουργείο προς παρακολούθηση και υλοποίηση των καταγγελιών ή των παρατηρήσεων που καταγράφονται στην ετήσια έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.
Με τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας καθορίζεται η υποχρέωση των ελεγχομένων υπουργείων και οργανισμών του δημόσιου και ημιδημόσιου τομέα, όπως με την κατάθεση των ετήσιων προϋπολογισμών τους, να κατατίθεται στη Βουλή και λεπτομερής έκθεση συμμόρφωσης και εφαρμογής των καταγγελιών ή παρατηρήσεων της ελεγκτικής υπηρεσίας. Αντίστοιχα μέτρα θα εφαρμοστούν και στους δήμους και στις κοινότητες, οι οποίοι οφείλουν να συμμορφώνονται στις υποδείξεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα λαμβάνονται μέτρα εναντίον τους.
Με τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας καθίσταται υποχρεωτική η τήρηση λεπτομερών πρακτικών των συνεδριάσεων κάθε Αρχής ή Οργάνου του δημόσιου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα που λαμβάνει διοικητικές αποφάσεις. Οι αποφάσεις θα δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα κάθε Αρχής ή Οργάνου έτσι ώστε να παρέχεται η δυνατότητα ελέγχου από τους πολίτες. Εξαιρούνται της ως άνω υποχρέωσης, αποφάσεις που αφορούν ζητήματα εθνικής ασφάλειας, άμυνας, διεθνών σχέσεων, οι οποίες έχουν εμπιστευτικό χαρακτήρα ή αφορούν προσωπικά δεδομένα.
Τροποποιείται ο νόμος που αφορά τις αρμοδιότητες της Επιτρόπου Διοικήσεως και ενισχύεται ο ρόλος της, με την παραχώρηση δυνατότητας διαμεσολάβησης με τις αρμόδιες υπηρεσίες με σκοπό τη συμμόρφωση τους στις διαπιστώσεις της υπηρεσίας. Την ίδια ώρα παρέχεται η δυνατότητα στην Επίτροπο, σε περίπτωση άρνησης συμμόρφωσης από πλευράς αρμόδιου οργάνου, να υποβάλει έκθεση στο Υπουργικό Συμβούλιο και να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο της.
Καθορίζονται οι αστικές και ποινικές ευθύνες των λειτουργών του δημοσίου για ζημιές που προκαλούνται από ασύγγνωστη αμέλεια ή δόλιες συμπεριφορές που συνιστούν διαπλοκή.
Πάταξη διαπλοκής και κατεστημένων
Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι προκειμένου να συμβάλουμε στην ανανέωση της πολιτικής ζωής και να πατάξουμε κάθε φαινόμενο διαπλοκής που συχνά δημιουργείται μέσα από τη μακρά παραμονή σ’ ένα αξίωμα, αποφασίστηκε όπως:
Με τροποποίηση των προνοιών της συντάγματος και της σχετικής νομοθεσίας:
Αποτελεί κώλυμα για την επαναδιεκδίκηση εκλογής στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας η παραμονή του στο αξίωμα για πέραν των δύο συνεχόμενων θητειών. Το ίδιο κώλυμα ισχύει για όσους εκλελεγμένους ασκούν εκτελεστική εξουσία όπως δημάρχους και κοινοτάρχες.
Με τις ίδιες νομοθετικές ρυθμίσεις περιορίζεται η θητεία των βουλευτών, δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων σε τρεις συνεχόμενες θητείες.
Αξιοκρατία-ισοπολιτεία
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, μια από τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος που συνέβαλε στην απαξίωση των πολιτών προς τους πολιτικούς, είναι η αναξιοπιστία στο σύστημα πρόσληψης προαγωγής και γενικότερα αξιοποίησης των λειτουργών του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
«Θα ήταν έλλειψη σεβασμού προς τους πολίτες αν αρνούμαστε τα όσα επισώρευσε η παρέμβαση των κομμάτων, στα όσα σήμερα μέσα και από την οικονομική κρίση αναδεικνύουν το πόσο ζημιογόνα υπήρξε η δημιουργία ενός υπερτροφικού δημόσιου τομέα με βάση μάλιστα, όχι την αξία, αλλά τη σχέση, και στην ουσία εξάρτηση των διοριζομένων από τους εκάστοτε κυβερνώντες και τα κόμματα που τους στήριζαν», είπε.
Προς πάταξη αυτού του φαινομένου, είπε, έχουμε αποφασίσει τη θεσμοθέτηση αυστηρών κριτηρίων που θα διασφαλίζουν τη προτεραιότητα στην αξία, και όχι στην κομματική πρόσβαση.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, από τούδε, θα ισχύουν τα ακόλουθα:
Για τη πλήρωση της όποιας μόνιμης θέσης στο δημόσιο ή τον ημιδημόσιο τομέα, θα λαμβάνεται υπόψη:
O βαθμός επιτυχίας στις γραπτές εξετάσεις, οι οποίες θα πρέπει να διασφαλίζουν την ανωνυμία του εξεταζομένου.
Τα ακαδημαϊκά προσόντα και οι σχετικοί τίτλοι σπουδών.
Η πείρα και τα επαγγελματικά προσόντα.
Μειώνεται κάθετα η βαρύτητα που προσδίδεται στην προφορική εξέταση.
Εις όλες τις άλλες περιπτώσεις πρόσληψης θα τηρούνται με αυστηρότητα τα υφιστάμενα κριτήρια.
Καθορίζονται αυστηρά κριτήρια στην επιλογή των προσώπων που θα διορίζονται στις νευραλγικές Επιτροπές Διορισμών και Προαγωγών (ΕΔΥ, ΕΕΥ και Επιτροπή για ημικρατικούς οργανισμούς). Για σκοπούς αξιοπιστίας και διαφάνειας, θα προηγείται του διορισμού η δημόσια ακρόαση των υποψηφίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Υποχρεωτική γνωστοποίηση από τις διορίζουσες αρχές του δημόσιου και ημιδημόσιου τομέα προς τον κάθε επηρεαζόμενο, ύστερα από αίτηση του, πλήρους και αιτιολογημένης απόφασης που τον αφορά δυσμενώς.
Προς ενίσχυση του δικαιώματος του πολίτη για έλεγχο της διοίκησης, του παρέχεται το δικαίωμα πρόσβασης σε όλα τα δημόσια έγγραφα με εξαίρεση αυτά που επηρεάζουν την εθνική ασφάλεια, την άμυνα, τις διεθνείς σχέσεις που έχουν εμπιστευτικό χαρακτήρα και όσα αφορούν προσωπικά δεδομένα.
Η δημιουργία ανεξάρτητης επιτροπής προσλήψεων και προαγωγών για το σύνολο των ημικρατικών οργανισμών, από άτομα εγνωσμένου κύρους, κατ’ αναλογία των όσων ισχύουν γα την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας και την Εκπαιδευτική Υπηρεσία.
Κατ’ αυτό τον τρόπο, τα Διοικητικά Συμβούλια θα απαλλαγούν της ευθύνης πρόσληψης και προαγωγών, και κατά συνέπεια οι διοικητικοί σύμβουλοι θα επιλέγονται από άτομα εγνωσμένου κύρους και προσόντων, που συνάδουν με την επαγγελματική διαχείριση των οργανισμών, και όχι με βάση τις πολιτικές τους πεποιθήσεις.
Μεταρρύθμιση δημόσιας διοίκησης
Στα μέτρα του κ. Αναστασιάδη περιλαμβάνονται τομές για μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.
Από την πρώτη μέρα σχηματισμού της νέας κυβέρνησης, είπε, διορίσαμε την Επίτροπο Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, ώστε αυτή να μπορεί να αντεπεξέλθει στις σύγχρονες απαιτήσεις και να φέρει τις κρατικές υπηρεσίες, πιο κοντά στον πολίτη.
Η Επίτροπος εντός 3 μηνών θα καταρτίσει Σχέδιο Δράσης, με συγκεκριμένες εισηγήσεις για τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, με όρους εντολής, οι οποίοι μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:
Aπλοποίηση δομών και διαδικασιών που ακολουθούνται.
Ενίσχυση, συνένωση ή και κατάργηση υπηρεσιών.
Εκσυγχρονισμό του συστήματος αξιολόγησης των δημόσιων λειτουργών.
Χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων και εισαγωγή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Ενίσχυση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, για αποτελεσματικότερη επίτευξη των στόχων του δημοσίου.
Συνέργεια Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
Βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη.
Μείωση Λειτουργικών Εξόδων Δημόσιας Υπηρεσίας.
Υιοθέτηση Κώδικα Δεοντολογίας για θέματα διαφάνειας.
Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του όλου Σχεδίου Δράσης που δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το Δεκέμβριο του 2013.
Ενόψει του ότι βρίσκεται υπό εξέλιξη, η όλη διαδικασία καταρτισμού του Σχεδίου Δράσης, μέσα και από διάλογο με τους αρμόδιους φορείς, ανέφερε ότι θα επανέλθει εντός της ταχθείσας προθεσμίας με πλήρες και ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού και Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας.
Μέσα στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Υπηρεσίας με νομοσχέδιο που θα παραπεμφθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων:
Ρυθμίζεται ανά υπουργείο ο καθορισμός στόχων και η παρακολούθηση της υλοποίησης τους.
Καθορίζονται οι δείκτες μέτρησης της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών.
Καθορίζονται μέθοδοι βελτίωσης των διοικητικών διαδικασιών και απλούστευσης του τρόπου έκδοσης αποφάσεων.
Με άλλο νομοσχέδιο, θεσμοθετείται η υποχρέωση όπως οι οργανισμοί δημοσίου δικαίου καταρτίζουν και υποβάλλουν στο Υπουργικό Συμβούλιο, στρατηγικό και επιχειρησιακό Σχέδιο, το οποίο θα πρέπει να είναι συμβατό με την αντίστοιχη κυβερνητική πολιτική. Το ίδιο νομοσχέδιο ρυθμίζει τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα των μελών των ΔΣ των Οργανισμών, ενώ παράλληλα καθορίζει και τις αστικές και ποινικές τους ευθύνες.
Για την αποτελεσματικότερη και ομαλότερη λειτουργία του κράτους εντάσσεται και η πρόταση για τη δημιουργία αριθμού Υφυπουργείων. Το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων με πλήρως αιτιολογημένη έκθεση.
Ενεργός συμμετοχή πολιτών
Ο κ. Αναστασιάδης κατά την παρουσίαση των μέτρων, αναφέρθηκε και στην ενεργό συμμετοχή των πολιτών. Έχουμε αποφασίσει, σημείωσε, την εισαγωγή ενός θεσμικού μέτρου που ενισχύει την άμεση δημοκρατία και τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Με τη νομοθετική ρύθμιση που προτείνουμε δίνεται η δυνατότητα στους ίδιους τους πολίτες είτε σε ομάδες πολιτών, να ζητούν τη θεσμοθέτηση προτάσεων για θέματα ειδικότερου ή ευρύτερου ενδιαφέροντος.
Απαραίτητη προϋπόθεση όπως εντός τακτής προθεσμίας συλλέγουν τουλάχιστον 10.000 δηλώσεις υποστήριξης προς τη συγκεκριμένη πρόταση.
Αφού ελεγχθούν και επαληθευτούν οι υπογραφές, η πρόταση παραπέμπεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία εντός και πάλι τακτής προθεσμίας, αποφασίζει για την αποδοχή ή απόρριψη της. Σε περίπτωση που η πρόταση ενέχει το στοιχείο της αντισυνταγματικότητας, λόγω επιβάρυνσης του κρατικού προϋπολογισμού, η Βουλή παραπέμπει την πρόταση στην κυβέρνηση η οποία σε καθορισμένο χρόνο είτε την αποδέχεται είτε αιτιολογημένα την απορρίπτει.
2. Καθιερώνεται η αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους.
3. Αποποινικοποιείται η υποχρέωση των πολιτών να συμμετέχουν στις εκλογές.
4. Στόχος της κυβέρνησης παραμένει, εάν προς τούτο συναινούν και οι πολιτικές δυνάμεις, η εισαγωγή του θεσμού της οριζόντιας ψήφου και η υιοθέτηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.
Αποκατάσταση αισθήματος δικαίου και ταχεία απονομή της δικαιοσύνης
Ένα εξίσου σημαντικό σ’ ένα σύγχρονο κράτος, δεν είναι μόνο η διαφύλαξη του δικαιώματος των πολιτών να απολαμβάνουν έννομη προστασία, αλλά και η υποχρέωση του κράτους να σέβεται τις εν λόγω αποφάσεις.
Όπως εξίσου σημαντικό σε μια ευνομούμενη πολιτεία είναι η ταχύτητα απόδοσης της δικαιοσύνης.
Για τον πιο πάνω σκοπό αποφασίσαμε:
Τη σύσταση Διοικητικών Δικαστηρίων που θα αποσυμφορήσουν σημαντικά το φόρτο εργασίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ενώ ταυτόχρονα, θα επιταχύνουν την εκδίκαση προσφυγών κατά πράξεων του δημοσίου.
Προς το σκοπό της ταχύτερης απονομής δικαιοσύνης, ενισχύονται τμήματα της πρωτοβάθμιας δικαιοδοσίας.
Όπως έχει ήδη εξαγγελθεί, καθιδρύεται Διαιτητικό Δικαστήριο για την εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν τους κατόχους αξιογράφων και ομολόγων.
Εντός Μαΐου θα λειτουργήσει ο θεσμός του Τραπεζικού Διαμεσολαβητή που θα αποσυμφορήσει σε μεγάλο βαθμό, για υποθέσεις που υπό άλλες συνθήκες θα απασχολούσαν τα Δικαστήρια Πρωτοβάθμιας Δικαιοδοσίας.
Την υποχρέωση του κράτους να συμμορφώνεται πλήρως με τις ακυρωτικές αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων εφόσον αυτές αφορούν την ουσία της προσφυγής.
Κατά την εξαγγελία της πρώτης δέσμης μέτρων για την οικονομία αυτό που ελέχθη από πολλούς είναι αν και πότε θα υλοποιηθούν. Κατανοώ τις ανησυχίες τόσο των πολιτών όσο και των ΜΜΕ. Δεν ευθύνονται αν μας αμφισβητούν. Ούτε και τυχαία βεβαίως είναι η απώλεια της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τις εξαγγελίες των πολιτικών.
Αυτός ήταν και ο λόγος που με οδήγησε να επιλέξω ως προτεραιότητα για τον εκσυγχρονισμό του κράτους την υποχρέωση λογοδοσίας των πολιτικών κατά συγκεκριμένο τρόπο.
Γι’ αυτό και έχει καθοριστεί ως χρόνος ετοιμασίας όλων των προτάσεων μας, οι οποίες δεν έχουν μορφοποιηθεί σε νομοσχέδια, η ολοκλήρωση τους με τη παραπομπή του συνόλου των νομοθετικών προτάσεων στη Βουλή των Αντιπρόσωπων το αργότερο μέχρι τις 15 Ιουνίου, πριν δηλαδή τη συμπλήρωση 90 ημερών από την ανάληψη της διακυβέρνησης.
Είναι πέρα από πρόδηλο πως τα μέτρα που σήμερα εξαγγέλλονται θα αρχίσουν να εφαρμόζονται αμέσως μετά την υιοθέτηση τους από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και συνεπώς, αυτοδεσμεύουν την κυβέρνηση να υλοποιήσει τάχιστα όσα αφορούν την ανασυγκρότηση του κράτους τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής ζωής και την προστασία του κάθε πολίτη.
Για την εφαρμογή των μέτρων, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε στη συνεδρία του της 24ης Απριλίου τη σύσταση Μηχανισμού Παρακολούθησης της υλοποίησης των αποφάσεων και του προγράμματος της κυβέρνησης, με υποχρέωση την υποβολή μηναίων εκθέσεων προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Να σημειωθεί πως ο μηχανισμός έχει συσταθεί και άρχισε ήδη τη λειτουργία του.
Θεωρώ πως η ανάγκη για ένα νέο μοντέλο κράτους είναι και η επιθυμία του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων, γι’ αυτό και τις καλώ όπως δώσουν προτεραιότητα στην εξέταση των νομοσχεδίων, και μέσα και από δικές τους παρεμβάσεις να συνδιαμορφώσουμε το σύγχρονο κράτος που χρωστούμε στους συμπολίτες μας.
«Ήταν προεκλογική μου θέση ότι χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο κράτους που να ανταποκρίνεται στη νέα εποχή. Σήμερα, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που έχει την ευθύνη για την ανασύνταξη της οικονομίας και την επανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την πολιτική, διαπιστώνω πως όχι μόνο χρειάζεται, αλλά επιβάλλεται ανασυγκρότηση και εκσυγχρονισμός του κράτους, όπως εξίσου επιβάλλεται η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς αλλά πολύ περισσότερο της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών στους πολιτικούς», ανέφερε.
Έννοιες, όπως η αξιοκρατία, η χρηστή διοίκηση, η ευθύνη των πολιτικών, οι υποχρεώσεις του κράτους προς τους πολίτες του, που παρέμεναν μέχρι πρόσφατα κενές περιεχομένου διακηρύξεις, σήμερα, λόγω και των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, αποτελούν εθνική αναγκαιότητα, υπογράμμισε.
Όπως ανέφερε, οι παθογένειες που έχουν σωρευθεί, «και για τις οποίες όλοι έχουμε ευθύνη, όχι μόνο συμβάλουν στη στασιμότητα αλλά προάγουν και πολλαπλασιάζουν τα προβλήματα. Προάγουν τη γραφειοκρατία και την αδιαφάνεια. Οδηγούν στην καταστρατήγηση των κανόνων χρηστής διοίκησης, στην αναξιοκρατία, στη διαπλοκή και στη διαφθορά. Έχουν δημιουργήσει ένα κράτος που αντί να εξυπηρετεί τον πολίτη τον ταλαιπωρεί. Που παρά το υψηλό κόστος συντήρησης του δεν μπορεί να παρέχει το εύρος και την ποιότητα υπηρεσιών που θα έπρεπε να προσφέρει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος».
Οι σημερινές εξαγγελίες αποτελούν προτάσεις που έχουν αποτυπωθεί σε νομοσχέδια ή αποτέλεσαν το αντικείμενο αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου.
Παράλληλα, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στις επικρίσεις που δέχεται μετά τις αποφάσεις του Eurogroup.
«Θέλω να διαψεύσω ακόμα όσους επικαλούμενοι τις αποφάσεις του Eurogroup μου αποδίδουν αθέτηση προεκλογικών δεσμεύσεων. Κατανοώ την κριτική που δέχομαι, αλλά και την ίδια ώρα καλώ όλους να αναλογιστούν κάτω από ποιες συνθήκες ένας ηγέτης προ του διλήμματος να φανεί αρεστός επιλέγει να πάρει δυσάρεστες αλλά ωφέλιμες για την πατρίδα αποφάσεις».
«Αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες είναι η αποφασιστικότητα τόσο του ιδίου, όσο και της κυβέρνησης μου να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες της κοινωνίας για ένα νέο τολμηρό ξεκίνημα».
«Μέσα στις πιεστικές συνθήκες που βιώνουμε από την πρώτη μέρα ανάληψης της εξουσίας, δεν παραλείψαμε να επικεντρώσουμε την προσοχή μας και σε όλους τους άλλους τομείς πολιτικής, όπως αποτυπώνονται στο προεκλογικό μας πρόγραμμα», είπε.