Διμερή πολιτική συμφωνία για τη δημιουργία ενός νέου πυρηνικού εργοστασίου με τέσσερις αντιδραστήρες στη Σινώπη πρόκειται να υπογράψει την Παρασκευή 3 Μαΐου στην Αγκυρα ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η συμφωνία σηματοδοτεί το «ξεπάγωμα» της παγκόσμιας αγοράς πυρηνικής ενέργειας, δύο χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα.
Την πρόθεση των δύο πλευρών να υπογράψουν τη συμφωνία επιβεβαίωσε ο Ερντογάν με συνέντευξή του που δημοσίευσε η ιαπωνική εφημερίδα «Nikkei» το πρωί της Πέμπτης. Την εκτέλεση του έργου, που αναμένεται να ξεκινήσει το 2017 και να ολοκληρωθεί το 2023, θα αναλάβει κοινοπραξία με επικεφαλής τον ιαπωνικό όμιλο Mitsubishi Heagy Industries. Το κόστος του έργου υπολογίζεται στα 20 δισ. δολάρια (15,3 δισ. ευρώ).
«Προμηθευτής-κλειδί της τουρκοϊαπωνικής συμφωνίας», όπως σημειώνει στην ιστοσελίδα της τη Μ. Πέμπτη η εφημερίδα «Le Monde», θα είναι η γαλλική ενεργειακή εταιρεία Areva. Οι επιτελείς της Areva – και η γαλλική κυβέρνηση εξάλλου – προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλά το προφίλ της γαλλικής συμμετοχής λόγω των όχι τόσο εγκάρδιων σχέσεων που έχουν τα τελευταία χρόνια το Παρίσι με την Αγκυρα, λόγω της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση.
Ο νέος πυρηνικός σταθμός των 5.000 μεγαβάτ θα κατασκευαστεί στην πόλη Σινώπη που βρίσκεται στη βόρεια Τουρκία, στις ακτές του Εύξεινου Πόντου (ήταν πόλη της αρχαίας Παφλαγονίας).
Οι τέσσερις αντιδραστήρες που θα κατασκευαστούν θα είναι του τύπου Atmea 1 που ανέπτυξαν από κοινού η Mitsubishi Heagy Industries και η Areva μέσω μιας συνεργασίας που εγκαινίασαν το 2007. Θα είναι ο δεύτερος πυρηνικός σταθμός παραγωγής ενέργειας που θα αποκτήσει η Τουρκία.
Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η γαλλική εφημερίδα: «Το πρόγραμμα της Σινώπης σηματοδοτεί το ξεπάγωμα της πυρηνικής αγοράς, δύο χρόνια και δύο μήνες μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα τον Μάρτιο του 2011, που οδήγησε πολλά κράτη στην αναστολή ή και ματαίωση των πυρηνικών προγραμμάτων τους».
Η γαλλική εφημερίδα σημειώνει ότι κάποια έργα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Κίνα έχουν αρχίσει ξανά. «Αλλά η Τουρκία είναι η πρώτη χώρα που αποφάσισε να δημιουργήσει μια πυρηνική εγκατάσταση και να εγκαταστήσει μια σειρά νέων αντιδραστήρων», υπογραμμίζει ο Monde.
Διαγωνισμούς για την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών έχουν προκηρύξει επίσης η Φινλανδία και η Δημοκρατία της Τσεχίας. Σύμφωνα με τη World Nuclear Association, προγράμματα για την κατασκευή 164 αντιδραστήρων βρίσκονται αυτή την ώρα σε στάδιο σχεδιασμού σε ολόκληρο τον κόσμο. Εξ αυτών 51 αντιδραστήρες σχεδιάζονται να εγκατασταθούν στην Κίνα, 24 στη Ρωσία και 18 στην Ινδία.