Η πρόταση για την επιστροφή της περιφραγμένης περιοχής της Αμμοχώστου (Βαρώσια) στους Ελληνοκυπρίους είναι παλιά και με κάποιες διαφοροποιήσεις και ορισμένα μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να ληφθούν πριν από ένα νέο κύκλο συνομιλιών, η Τουρκία θα είχε τη δυνατότητα να δώσει δείγματα καλής θέλησης για λύση του Κυπριακού, επεσήμανε σήμερα, Σάββατο, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.
Υπενθυμίζεται ότι την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό είχε συζητήσει ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, την περασμένη Πέμπτη στη Νέα Υόρκη.
Ο κ. Κασουλίδης είχε δηλώσει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ έδειξε κατανόηση στο αίτημα της Λευκωσίας, να ξεκινήσουν συνομιλίες το φθινόπωρο και να μην υπάρξει άμεση επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, όπως ζητά η τουρκική πλευρά.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, στις 29 Μαΐου, προκειμένου να συμφωνήσουν για το χρονοδιάγραμμα των νέων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
«Πρόεδρος όλων των Κυπρίων»
Απαντώντας, εξάλλου, σε ερωτήσεις στο περιθώριο του Συνεδρίου του ΔΗΣΥ, ο κ. Αναστασιάδης (τέως, πλέον, πρόεδρος του κόμματος) εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν αναμένεται να υπάρξουν άλλοι όροι στο Μνημόνιο.
Κληθείς να σχολιάσει την αποχώρησή του από την προεδρία του ΔΗΣΥ, είπε ότι ήταν συνειδητή απόφαση, «διότι θέλει να λειτουργήσει ως Πρόεδρος όλων των Κυπρίων».
Τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι να αντιμετωπίζονται πλέον οι πολίτες ως ίσοι και όχι με βάση τις κομματικές ταυτότητες.
Κληθείς να σχολιάσει τα παράπονα του ΑΚΕΛ για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η πρότασή του για έξοδο από το ευρώ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «το ΑΚΕΛ θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει την πρότασή του στο Εθνικό Συμβούλιο στις 15 Μαΐου, όπου θα υπάρξει διάλογος».