Με την εκλογή του πρώην συνδικαλιστή Γκουλιέλμο Επιφάνι, εξήντα τριών ετών, ολοκληρώθηκε, πριν λίγο, η γενική συνέλευση του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος. Ο Επιφάνι εκλέχθηκε προσωρινός γραμματέας, με το 85,8% των ψήφων, μέχρι το έκτακτο συνέδριο του Οκτωβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι είχε παραιτηθεί από την θέση του γραμματέα των «Δημοκρατικών» πριν τρεις εβδομάδες, αμέσως μετά την αποτυχία της προοδευτικής παράταξης να πετύχει την εκλογή του Ρομάνο Πρόντι στην προεδρία της Δημοκρατίας.
Ο Επιφάνι, πρώην επικεφαλής του κεντροαριστερού συνδικάτου Cgil, του μεγαλύτερου της χώρας, πρώην στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ιταλίας, δήλωσε ότι «δέχθηκε να αναλάβει την ευθύνη αυτή, για να συνεισφέρει στο γενικότερο καλό του κόμματος και όχι από φιλοδοξία».
«Θα με βοηθήσει η εμπειρία, το πάθος μου, και όλα τα μέλη του μεγάλου αυτού κόμματος», πρόσθεσε ο Ιταλός πολιτικός και συνδικαλιστής.
Το Δημοκρατικό Κόμμα, που είχε κερδίσει με μικρή διαφορά τις βουλευτικές εκλογές της 25ης και 26ης Φεβρουαρίου, με ποσοστό 29,5%, στα τελευταία γκάλοπ, συγκεντρώνει από το 26% μέχρι το 23,8% τις πρόθεσης ψήφου των Ιταλών.
Στην καθοδική αυτή πορεία συνέβαλε η αποτυχία να εκλεγεί νέος κεντροαριστερός πρόεδρος της Δημοκρατίας και να συγκροτηθεί κυβέρνηση των «Δημοκρατικών», με εξωτερική μόνον στήριξη των άλλων μεγάλων κομμάτων.
Η απόφαση να συσταθεί, τελικά, κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής με την κεντροαριστερά, την κεντρώα συμμαχία του Μάριο Μόντι και την μπερλουσκονική παράταξη, προκάλεσε μεγάλο σκεπτικισμό αλλά και ξεκάθαρα αρνητικές αντιδράσεις σε σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος.
‘Αμεση προτεραιότητα, για τον Επιφάνι, είναι η διατήρηση της ενότητας του κόμματος και η προετοιμασία του συνεδρίου του Οκτωβρίου, όπου θα εκλεγεί νέος γραμματέας , ο οποίος θα ανήκει, πιθανώς, στην γενιά των σαραντάρηδων.
Κατά την παρέμβασή του στην σημερινή συνέλευση του Partito Democratico- Δημοκρατικού Κόμματος, ο προοδευτικός πρωθυπουργός της χώρας, Ενρίκο Λέττα, επανέλαβε ότι «η απόλυτη προτεραιότητα της δράσης του, είναι να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να αλλάξει, η Ευρώπη, την σημερινή της πορεία».
«Επαναλαμβάνω ότι δεν θέλω να κυβερνήσω πάση θυσία, αλλά προσθέτω, σήμερα, ότι θα εργασθώ με όλες τις δυνάμεις που διαθέτω», τόνισε ο Λέττα, ο οποίος θέλησε να υπογραμμίσει, τέλος, με έμφαση ότι «η Ιταλία και η Ευρώπη πρέπει να ανταποκριθούν στις πιεστικές, καθημερινές ανάγκες των πολιτών τους».