Το Κόμματων Πειρατών επιχειρεί, μετά το τέλος του συνεδρίου, να κάνει μια νέα δυναμική αρχή σε μια προσπάθεια να ανακτήσει τα χαμένα ποσοστά του. Στόχος, μια καλή επίδοση στις ομοσπονδιακές εκλογές.
Τον περασμένο χρόνο το Κόμμα των Πειρατών στη Γερμανία συγκέντρωνε 13% και φέτος καταποντίστηκε στο 3%. Το Κόμμα των Πειρατών απασχόλησε τα πρωτοσέλιδα συνήθως με κάποιες παράδοξες εμφανίσεις των μελών του στην τηλεόραση και υβριστικά μηνύματα στο twitter εναντίον άλλων μελών του ίδιου κόμματος. Μετά από αυτή την απογοητευτική εικόνα η πλειονότητα των πολιτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Emnid δεν πιστεύει σήμερα πως το κόμμα θα καταφέρει να συγκεντρώσει το απαραίτητο 5% και να μπει στην ομοσπονδιακή βουλή.
Παρ’ όλα αυτά στο τριήμερο συνέδριό τους που έγινε στην πόλη Νόιμαρκτ της Βαυαρίας και ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ, κατάφεραν να κάνουν καλύτερη εντύπωση. «Θέλουμε να μπούμε στη βουλή», δήλωναν τα στελέχη τους σε όλους τους τόνους ενώ η διαφάνεια είναι ένα από τα κεντρικά θέματά τους. Η Μέλανι Καλκόβσκι, από τις ηγετικές φυσιογνωμίες του κόμματος είπε σχετικά:
«Όσον αφορά τη διαφάνεια, δεν είναι μόνο ζήτημα να δημοσιοποιείς τα δεδομένα αλλά και να απλοποιείς τη διαδικασία ώστε να είναι κατανοητή για τον πολίτη. Εάν του δώσω μόνο τις χονδρικές πληροφορίες ο πολίτης δεν καταλαβαίνει. Φτιάξαμε ειδικές κάρτες γραφικών για τον προϋπολογισμό, κι έτσι ο πολίτης μπορεί να καταλάβει πολύ καλύτερα».
Όχι πια ένα μονοθεματικό κόμμα
Κεντρικό πρόσωπο της νέας εκστρατείας είναι Καταρίνα Νότουρν, με πολωνικές ρίζες, η οποία χαρακτήρισε το κόμμα ένα ως ένα μακροχρόνιο πρότζεκτ. Το συνέδριο πάντως δεν επικεντρώθηκε τόσο σε θέματα προσώπων όσο προεκλογικού προγράμματος θέλοντας να βγάλει τη ρετσινιά του μονοθεματικού κόμματος. Θέματα εργασίας, κοινωνικά ζητήματα, αλλά και η Ευρώπη και η γερμανική εξωτερική πολιτική αποτέλεσαν αυτή τη φορά αντικείμενο διαβουλεύσεων με κύριο άξονα την ενεργή συμμετοχή των πολιτών όχι μόνο μέσω διαδικτύου αλλά και στην πραγματική ζωή.
Διατήρησαν το αριστερό φιλελεύθερο προφίλ τους και ζήτησαν το μάξιμουμ των δικαιωμάτων και της ελευθερίας σχετικά με το διαδίκτυο ενώ αντιτάχθηκαν σε οποιοδήποτε κρατικό πρόγραμμα παρακολούθησης για θέματα ασφάλειας.
Πρεμιέρα αποτέλεσε για τα γερμανικά δεδομένα και η συζήτηση περί online και offline του προεκλογικού προγράμματος. Εκατοντάδες θέματα για συζήτηση κατατέθηκαν και παρουσιαστήκαν μέσω διαδικτύου, ενώ έγινε μια επιλογή από το προεδρείο ώστε να προχωρήσουν σε ψηφοφορία. Οι αναλυτές αναφέρουν ότι έλειψαν οι διεξοδικές συζητήσεις κάτι που περιμένει κανείς περισσότερο στα κομματικά συνέδρια. Εκεί που δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν πάντως είναι στα διαδικτυακά συνέδρια. Η πρόταση τελικά δεν πέρασε.
Σε αυτό που συμφωνούν οι περισσότεροι αναλυτές πάντως είναι ότι η εικόνα τους μετά το συνέδριο είναι βελτιωμένη και ότι δεν μοιάζουν πλέον ούτε χειρότεροι αλλά ούτε και καλύτεροι από τους άλλους.