Περισσότερες αναβαθμίσεις, λιγότερες υποβαθμίσεις
Καθώς ο κόσμος φαίνεται να τοποθετείται σε νέα επίπεδα ισορροπίας έπειτα από την παγκόσμια οικονομική κρίση που εκδηλώθηκε το 2008 και τα γεγονότα της «Αραβικής Άνοιξης» που ξέσπασαν δύο χρόνια αργότερα, ο πρόσφατος 21ος Χάρτης Πολιτικών Κινδύνων της Aon εντοπίζει σημεία βελτίωσης της εικόνας του πολιτικού κινδύνου σε ορισμένες αναπτυσσόμενες αγορές.
Η έρευνα αυτή της Aon διεξάγεται ετησίως και αναλύει τα επίπεδα επικινδυνότητας, όσον αφορά στους κινδύνους συναλλάγματος, το δημόσιο χρέος, την τρομοκρατία, τις κοινωνικές αναταραχές και διαμάχες, τις πολιτικές παρεμβάσεις και ανατροπές, τους κινδύνους διακοπής της εφοδιαστικής αλυσίδας, τους εμφυλίους πολέμους, τα εξτρεμιστικά κινήματα και τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος.
Φέτος η έρευνα συμπεριέλαβε 163 χώρες και για πρώτη φορά, εκτός από τους παραπάνω δείκτες, αξιολογήθηκαν και οι κίνδυνοι «Αστάθειας Τραπεζικού Κλάδου», «Φορολογικών Επιβαρύνσεων» και «Δυνατότητα Ίδρυσης και Δραστηριοποίησης Επιχειρήσεων».
Πέρα από την έντυπη έκδοση του χάρτη, η Aon Risk Solutions φέτος διαθέτει μέσω του διαδικτύου μία νέα διαδραστική πλατφόρμα, η οποία περιέχει ιστορικά δεδομένα των Πολιτικών Χαρτών προηγούμενων ετών, προσφέροντας έτσι σε επιχειρήσεις τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις μεταβολές των πολιτικών κινδύνων των τελευταίων 15 ετών, στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται.
Ο Χάρτης Πολιτικών Κινδύνων της Aon κατατάσσει τις χώρες σε μία κλίμακα χαρακτηρισμού κινδύνων από «Χαμηλό» έως «Πολύ Υψηλό». Οι αξιολογήσεις των χωρών, για πρώτη φορά φέτος, βασίστηκαν στις αναλύσεις Πολιτικών Κινδύνων των εξειδικευμένων στελεχών της Aon, της “Roubini Global Economics”, καθώς και περισσότερων από 20 συνδικάτων των Lloyd’s.
Φέτος, για πρώτη φορά, παρατηρείται αύξηση των χωρών που αναβαθμίζονται λόγω μείωσης των πολιτικών τους κινδύνων, ύστερα από σειρά ετών εμφάνισης του αντίθετου φαινομένου, κυρίως λόγω των πολιτικών επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, των γεγονότων της «Αραβικής Άνοιξης» και των διαρκών εντάσεων στην Νότια Ασία.
Υποβαθμίσεις και αναβαθμίσεις
Πιο συγκεκριμένα, στο φετινό Χάρτη Πολιτικών Κινδύνων, δεκατρείς χώρες αναβαθμίστηκαν, σε σύγκριση με τρεις το 2012, ανάμεσα στις οποίες είναι οι: Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Μπαχρέιν, Μπαρμπάντος, Λευκορωσία, Γουατεμάλα, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Μαυροβούνιο, Ομάν, Πακιστάν, Σουαζιλάνδη, Ταϋλάνδη, και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Παράλληλα μόνο 12 χώρες υποβαθμίστηκαν σε σύγκριση με 21 το 2012, μεταξύ των οποίων και οι: Αλγερία, Καμερούν, Τσαντ, Αιθιοπία, Μαδαγασκάρη, Μάλι, Ναμίμπια, Μολδαβία, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Παναμάς και Παραγουάη.
Καυκάσιες χώρες και Κεντρική Ασία
Το γεγονός ότι αρκετές χώρες της περιοχής του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας (όπως Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία) αναβαθμίστηκαν, αντικατοπτρίζει την οργανωμένη προσπάθεια των χωρών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (CIS) και των αναπτυσσόμενων Ευρωπαϊκών Χωρών να αναδομηθούν προκειμένου να προσελκύσουν επενδύσεις και να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς τους στη διεθνή σκηνή, κάτι το οποίο δεν ισχύει σε χώρες όπως η Μολδαβία και το Ουζμπεκιστάν, όπου η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση στη Δυτική και Ανατολική Ευρώπη συντέλεσε στην υποβάθμισή τους.
Μία νέα «τάξη πραγμάτων» στη Μέση Ανατολή
Σε αντίθεση με την εικόνα που παρουσίασε το 2012, η περιφέρεια των χωρών της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής (ΜΕΝΑ) δείχνει σημεία σταθεροποίησης, με τρεις χώρες της Μέσης Ανατολής (Μπαχρέϊν, Ομάν και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) να αναβαθμίζονται στον Χάρτη του 2013. Αν και αυτή η ισορροπία δεν αποκλείεται να είναι προσωρινή, δεδομένων των εύθραυστων ισορροπιών στην περιοχή, η βελτιωμένη αυτή εικόνα έρχεται να υπογραμμίσει τη σημασία παρουσίας ισχυρών επιχειρησιακών και χρηματοοικονομικών υποδομών σε κάποιες χώρες, η οποία απαλύνει τις επιπτώσεις των οικονομικών αναταραχών και τις κάνει περισσότερο «ανθεκτικές».
«Επαγωγικές δονήσεις» στη Δυτική Αφρική
Οι υποβαθμίσεις χωρών όπως το Καμερούν, το Τσαντ, το Μάλι και η Αλγερία, αντανακλούν τις συνέπειες των καθεστωτικών αλλαγών και τον αποσταθεροποιητικό ρόλο τους στη Βόρειο Αφρική, όπου η δράση ανταρτών και η διασυνοριακή διακίνηση όπλων επιτείνουν την εμφάνιση πολιτικών κινδύνων στην περιοχή, ενώ δεν αποκλείεται η πιθανότητα περαιτέρω υποβάθμισής τους εντός του 2013.
O Matthew Shires, επικεφαλής της ομάδας Πολιτικών Κινδύνων της Aon Risk Solutions στο Λονδίνο σχολιάζει για τον Χάρτη Πολιτικών Κινδύνων 2013: “Παρά τον εντυπωσιακό αριθμό αναβαθμίσεων στο φετινό χάρτη, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αναπτυσσόμενες αγορές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικούς πολιτικούς κινδύνους. Η ομάδα της Aon συνεργάζεται στενά με τους πελάτες της, βοηθώντας τους να εντοπίσουν το βαθμό της έκθεσής τους στους κινδύνους αυτούς».
Ο Γιώργος Δαλιάνης, CEO της Aon Risk Solutions Ελλάδος δηλώνει σχετικά: «Οι επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με απρόβλεπτες καταστάσεις και δυσκολίες επιβίωσης στην περίπλοκη διεθνή οικονομική σκηνή και χρειάζονται κατάλληλα εργαλεία και ενημέρωση για να τις διαχειριστούν. Ο διαδραστικός Χάρτης Πολιτικών Κινδύνων της Aon Risk Solutions περιέχει φέτος συγκριτικά δεδομένα από το 1998 έως σήμερα, προσφέροντας πολύτιμη πληροφόρηση στους πελάτες μας και βοηθώντας τους να επισημάνουν τους πολιτικούς κινδύνους από τους οποίους απειλούνται και να υιοθετήσουν τις απαιτούμενες στρατηγικές προκειμένου να τους αντιμετωπίσουν έγκαιρα και αποτελεσματικά».