Οι πρώτοι 42 Αμερικανοί υπήκοοι από το Κάιρο έφθασαν το απόγευμα στο διεθνές αεροδρόμιο Λάρνακας.
Πρόκειται για υπαλλήλους της Αμερικανικής Πρεσβείας και μέλη των οικογενειών τους, που έφυγαν από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα.
Στην Κύπρο έφθασαν με στρατιωτικό αεροσκάφος της U.S. Air Force, το οποίο είχε αναχωρήσει το πρωί από τη Λάρνακα, μεταφέροντας προσωπικό για ενίσχυση της Αμερικανικής Πρεσβείας στο Κάιρο.
Σε Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων έχει μετατραπεί το τμήμα Operation του Αεροδρομίου Λάρνακας, προκειμένου να συντονιστούν ενέργειες για την ομαλή υποδοχή των πολιτών που εκκενώνουν την Αίγυπτο και χρησιμοποιούν την Κύπρο ως ενδιάμεσο σταθμό μετάβασής τους σε άλλες χώρες.
Διαδοχικές συσκέψεις διεξάγονται στο Αεροδρόμιο για τη διαχείριση των πολιτών που εκκενώνουν την Αίγυπτο και χρησιμοποιούν την Κύπρο ως ενδιάμεσο σταθμό μετάβασης σε άλλες χώρες.
Στη σύσκεψη μετείχαν μεταξύ άλλων, πρέσβεις διαφόρων χωρών που εκδήλωσαν την επιθυμία να μεταφέρουν τους πολίτες τους στην Κύπρο, ως τον πλέον ασφαλή προορισμό.
Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας Hermes Αδάμος Ασπρής ανέφερε ότι “παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και βρισκόμαστε σε στενή επαφή με την Κυβέρνηση και όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες. Στο Κέντρο Επιχειρήσεων, διοχετεύονται όλες οι πληροφορίες και τα δεδομένα που αφορούν στην αντιμετώπιση της κατάστασης. Σύμφωνα με την καθοδήγηση του Υπουργείου Εξωτερικών, θα επιτραπεί είσοδος στο έδαφος της Δημοκρατίας στους ξένους, και η προσωρινή τους παραμονή σε καταλύματα, μέχρι να διευθετηθεί η αναχώρηση τους στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη”.
Η εκτέλεση εκτάκτων πτήσεων, πρόσθεσε, “δεν αναμένεται να ανατρέψει τη διεκπεραίωση του πτητικού προγράμματος του Αεροδρομίου Λάρνακας. Τα δυο αεροδρόμια της Κύπρου, είναι πανέτοιμα να ανταποκριθούν στην κρίση”.
“Τα δυο σύγχρονα αεροδρόμια της Κύπρου, αποτελούν μια πρακτική επιλογή που εγγυάται όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις κι ένα ασφαλές καταφύγιο στην περιοχή της Μ. Ανατολής”, είπε.
Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις αφίξεις του αεροδρομίου, στήθηκε χώρος υποδοχής πολιτών, ώστε να επισπεύδονται οι διαδικασίες άφιξης και μετάβασης σε ξενοδοχεία αυτών που φθάνουν στην Κύπρο από την Αίγυπτο. Οι πολίτες που εκδήλωσαν επιθυμία να εκκενώσουν την Αίγυπτο, είναι στην πλειοψηφία τους κάτοχοι αμερικανικών διαβατηρίων και προτίθενται να μεταβούν σε άλλες χώρες.
Μία πτήση με 180 κατόχους αμερικανικών διαβατηρίων που αναμενόταν να φθάσει στην Κύπρο στις 11 το πρωί, αναμένεται αργότερα το απόγευμα. Η καθυστέρηση οφείλεται στο συνωστισμό που επικρατεί στο αιγυπτιακό αεροδρόμιο, όπου όλες οι αναχωρήσεις διεξάγονται μετ’ εμποδίων.
Υπάρχουν πληροφορίες για εννέα τουλάχιστον αεροσκάφη που αναζητούν διάδρομο απογείωσης στο αεροδρόμιο του Καΐρου, και έχουν προορισμό το Αεροδρόμιο Λάρνακας.
Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δηλώσει πανέτοιμη να προσφέρει την απαραίτητη βοήθεια σε όσες χώρες επιθυμούν, προκειμένου να μεταφέρουν τους υπηκόους τους από την Αίγυπτο, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, αναφέροντας παράλληλα ότι μερικές χώρες έχουν επικοινωνήσει με τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας διερευνώντας τη δυνατότητα για παραχώρηση διευκολύνσεων για μεταφορά των υπηκόων τους από την Αίγυπτο.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Στεφάνου είπε ότι στην Αίγυπτο υπάρχει μια κυπριακή κοινότητα, η οποία αριθμεί περίπου 1.500 άτομα, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν και άλλοι Κύπριοι που βρίσκονται στην Αίγυπτο λόγω της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας ή για άλλους λόγους.
Ανέφερε ότι ήδη απευθύνθηκαν στην Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών περίπου 35-40 Κύπριοι, ζητώντας διευκολύνσεις για να επιστρέψουν στην Κύπρο, προσθέτοντας πως το Υπουργείο Εξωτερικών εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.
Σε σχέση με επίθεση που δέχθηκε η Πρεσβεία της Κύπρου στην Αίγυπτο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι σύμφωνα με τον Πρέσβη της Κύπρου στο Κάιρο, κάποια εγκληματικά στοιχεία επιχείρησαν να εισέλθουν στην Πρεσβεία.
Θερμές ευχαριστίες προς την Κυπριακή Δημοκρατία για τη βοήθειά της στην μεταφορά Αμερικανών υπηκόων από την Αίγυπτο εκφράζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Σε δηλώσεις στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ο εκπρόσωπος Τύπου της Αμερικανικής Πρεσβείας Τζειμς Έλιξον Μπράουν, χαρακτήρισε άριστη τη συνεργασία με την Κυπριακή Κυβέρνηση.
Επεσήμανε δε, ότι για άλλη μια φορά παρέχονται διευκολύνσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως έγινε και με την κρίση στο Λίβανο το 2006.
Μαζικές αποχωρήσεις ξένων – τουριστών από Αίγυπτο
Πολλές ξένες κυβερνήσεις και τουριστικά πρακτορεία επισπεύδουν σήμερα την απομάκρυνση των υπηκόων τους που ζουν μόνιμα ή προσωρινά στην Αίγυπτο, ενώ πολλοί ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν διακόψει ήδη κάθε δραστηριότητά τους στην αραβική χώρα, όπου η άνευ προηγουμένου κοινωνική εξέγερση κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ διογκώνεται και έχει προκαλέσει τουλάχιστον 125 νεκρούς σε έξι ημέρες.
Η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών για Προξενικές Υποθέσεις Τζάνις Τζέικομπς τόνισε πως σήμερα απογειώθηκε η πρώτη κυβερνητικά οργανωμένη πτήση με 42 Αμερικανούς και πρόσθεσε πως 2.400 αμερικανοί υπήκοοι έχουν ζητήσει να αναχωρήσουν από τη χώρα.
Η ίδια δήλωσε πως αναμένει ότι αίτημα για απομάκρυνσή τους από την εμπρηστική κατάσταση θα καταθέσουν οι περισσότεροι από τους 52.000 συμπατριώτες της, που βρίσκονται δηλωμένοι στην κατάσταση της αμερικανικής πρεσβείας στο Κάιρο.
Αξιωματούχοι από την κυπριακή και την τουρκική κυβέρνηση έχουν δηλώσει πως οι αρχές στις χώρες αυτές έχουν καταστρώσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για την υποδοχή των χιλιάδων τουριστών που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στην Αίγυπτο και τη μετεπιβίβασή τους σε άλλους προορισμούς.
Πλείστες άλλες χώρες, εξόν από τις ΗΠΑ, όπως ο Καναδάς, η Σαουδική Αραβία, η Λιβύη, ο Λίβανος, η Ταϊλάνδη, η Ιαπωνία, και η Αυστραλία έχουν αποστείλει αεροσκάφη για να παραλάβουν τους υπηκόους τους.
Δύο κινεζικές αεροπορικές εταιρείες, η Air China και η Hainan Airways τόνισαν πως θα στείλουν σήμερα η καθεμιά από μία ναυλωμένη πτήση στο Κάιρο για να παραλάβουν τους περίπου 500 εγκλωβισμένους Κινέζους στο αεροδρόμιο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, δήλωσε προξενική πηγή.
Άλλοι 500 Ιάπωνες, που βρίσκονται επίσης καθηλωμένοι στο αεροδρόμιο του Καΐρου, θα μεταφερθούν με ειδικά ναυλωμένη πτήση στη Ρώμη, ανακοίνωσε το ιαπωνικό ΥΠΕΞ. Μολαταύτα, ο συνολικός αριθμός των Ιαπώνων που χρειάζονται μεταφορά παραμένει άδηλος, καθώς το πρακτορείο Κιόντο μετέδωσε πως κατά τη διάρκεια της νύκτας 335 υπήκοοι της χώρας εγκατέλειψαν το Κάιρο με πτήση της Egyptair.
Η Πορτογαλία ανακοίνωσε πως αποστέλλει αεροσκάφος που θα τεθεί στη διάθεση όσων «επιθυμούν» να επιστρέψουν, ενώ το Βερολίνο ζήτησε από διάφορες αεροπορικές εταιρείες να ελέγξουν «ποιες επιπλέον δυνατότητες έχουν να θέσουν σε λειτουργία στη γραμμή του Καΐρου περισσότερα αεροσκάφη».
Η Μόσχα κάλεσε τους περίπου 70.000 Ρώσους, εκ των οποίων 30.000 εκπατρισμένοι, που βρίσκονται στην Αίγυπτο να παραμείνουν στις κατοικίες τους, ή κοντά στις ζώνες των ξενοδοχείων.
Η Βρετανία κάλεσε τους υπηκόους της να αποχωρήσουν από το Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και το Σουέζ, κρίνοντας πως η κατάσταση δεν έχει φθάσει «στο σημείο που να προσανατολιζόμαστε στην αποστολή αεροσκαφών για την μεταφορά μεγάλου αριθμού ατόμων».
Πολλοί ταξιδιώτες έχουν αναστείλει το προγραμματισμένο ταξίδι τους στην Αίγυπτο, ενώ έχουν αποχωρήσει χιλιάδες τουρίστες (30.000 Βρετανοί, 4.000 Βέλγοι, 15.000 Σουηδοί, 2.500 Φιλανδοί και πάνω από 1.000 Γάλλοι).
Η αμερικανική αεροπορική εταιρεία Delta Air Lines ανακοίνωσε πως αναστέλλει επ’ αόριστον τη λειτουργία της στην Αίγυπτο.
Παράλληλα, πολλές άλλες εταιρείες -με ηχηρότερο παράδειγμα αυτό του δανικού πετρελαϊκού γίγαντα A.P.Moeller-Maersk, της γαλλικής τσιμεντοβιομηχανίας Lafarge, της επίσης γαλλικής Credit Agricole, France Telecom και της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας Nissan και η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Λουκόιλ- έχουν αποφασίσει να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους λόγω της εκτραχυνθείσας κατάστασης.
Καναδάς: δυο ναυλωμένα αεροσκάφη
Δύο ναυλωμένα αεροπλάνα που ξεκίνησαν σήμερα από την Οττάβα θα μεταφέρουν στον Καναδά και σε άλλα σημεία της Ευρώπης Καναδούς πολίτες από το Κάιρο. Περισσότεροι από 6.000 Καναδοί πιστεύεται πως κατοικούν στην Αίγυπτο, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη πολιτικές ταραχές.
Το πρώτο αεροπλάνο της Air Canada πετάει σήμερα από το Κάιρο στη Φραγκφούρτη με 335 επιβάτες.
Το δεύτερο αεροπλάνο της εταιρείας SkyLink Travel, αναχωρεί επίσης με στάση στη Φραγκφούρτη μεταφέροντας 234 επιβάτες.
Οι Καναδοί πολίτες, για να επιβιβαστούν στα αεροπλάνα που ναυλώνει η κυβέρνηση, θα πρέπει να υπογράψουν βεβαίωση πως θα πληρώσουν το κόστος της πτήσης προς την Ευρώπη πριν την αναχώρηση του αεροπλάνου. Από την Ευρώπη θα πρέπει να αγοράσουν δικό τους εισιτήριο προς τον Καναδά.
Ο υπουργός εξωτερικών του Καναδά Λόρενς Κάνον ζήτησε από τους Καναδούς που ζουν στην Αίγυπτο να κρατήσουν θέσεις στα αεροπλάνα της διαφυγής μέσω της καναδικής πρεσβείας.
Ο Καναδός υπουργός εξωτερικών σχετικά με την κατάσταση στην Αίγυπτο δήλωσε: “Καλούμε την αιγυπτιακή κυβέρνηση να ασπαστεί την δέσμευσή της για ενδυνάμωση της δημοκρατίας, της ακρόασης, του διαλόγου και της δημοκρατίας.”
«Καλούμε την Αιγυπτιακή κυβέρνηση να επιταχύνει το ρυθμό για δημοκρατικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να ακούσει τις αγωνίες του αιγυπτιακού λαού”.
Ο Καναδάς δεν έχει ζητήσει επίσημα από τον Μουμπάρακ να παραιτηθεί. O Λόρενς Κάνον δήλωσε πως πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα της Αιγύπτου.
Πρώτη καταχώρηση: Δευτλέα 31 Ιανουαρίου, 16:43
Αιγυπτιακό χάος: Συνεχής ενημέρωση