Την Ινδία επέλεξε για την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό ο Κινέζος νέος πρωθυπουργός Λι Κεγιάνγκ, δείχνοντας την επιθυμία του Πεκίνου για πλήρη ομαλοποίηση των σχέσων των δύο χωρών.
Τον τελευταίο μήνα σημειώθηκε «αναθέρμανση» στο μέτωπο των συνοριακών διαφορών Ινδίας και Κίνας, ζήτημα που παραμένει άλυτο παρά τους 15 γύρους συνομιλιών στην τελευταία δεκαετία.
Ο Λι Κεγιάνγκ συναντήθηκε με τον Ινδό ομόλογό του Μανμοχάν Σινγκ, τονίζοντας από κοινού τη σημασία επίλυσης των συνοριακών διαφορών. «Η παγκόσμια ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς στρατηγική συνεργασία Κίνας και Ινδίας» σημείωσε ο κινέζος πρωθυπουργός.
Το Πεκίνο «θεωρεί την Ινδία σημαντικό εταίρο και φίλο και ελπίζει πως αυτή η επίσκεψη θα αναζωογονήσει τη διμερή συνεργασία» είπε ο Λι Κεγιάνγκ.
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν αρκετά αγκάθια: Η Κίνα θεωρεί πως έχει εγκαθιδρυθεί ως η ισχυρότερη δύναμη στην περιοχή, αλλά η Ινδία ελπίζει πως η αυξανόμενη οικονομική και στρατιωτική της επιρροή θα την οδηγήσουν τελικά στο ίδιο επίπεδο.
Επίσης, την στιγμή που το Πεκίνο προωθεί την ενίσχυση της σχέσης της με τη Σρι Λάνκα και το Νεπάλ, που παραδοσιακά βρίσκονται στη σφαίρα επιρροής της Ινδίας, το Νέο Δελχί κάνει το αντίστοιχο με χώρες της Νοτιανατολικής Ασίας.
Η Κίνα επιπλέον παρέχει στρατιωτικό εξοπλισμό στο Πακιστάν -τον πιο «προβληματικό γείτονα» της Ινδίας- ενώ η παρουσία του Δαλάι Λάμα στην Ινδία ενοχλεί την κινεζική πλευρά, με φόντο το ζήτημα του Θιβέτ.