Μετά από 25 ώρες προανακριτικής διαδικασίας, διάρκειας δύο ημερών, η Κριστίν Λαγκάρντ τέθηκε σε καθεστώς επικουρικού μάρτυρα στην υπόθεση του σκανδάλου Ταπί, εξέλιξη που σημαίνει ότι δεν είναι πιθανόν να της προσαφθούν κατηγορίες εκτός και αν προκύψουν νέα στοιχεία κατα τη διάρκεια της διαδικασίας.
Την απόφαση δημοσιοποίησε η ίδια η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ που ανέμεναν την έξοδό της από το Ειδικό Δικαστήριο, το βράδυ της Παρασκευής.
«Η απόφαση των δικαστών δεν με εξέπληξε δεδομένου ότι πάντοτε ενήργησα προς το συμφέρον του γαλλικού δημοσίου και με σεβασμό προς τον νόμο», είπε η κυρία Λαγκάρντ και πρόσθεσε:
«Επιστρέφω τώρα στην Ουάσινγκτον να συνεχίσω την αποστολή μου ως επικεφαλής του Διεθνμούς Νομισματικού Ταμείου και να παράσχω την άποψή μου επί των γεγονότων στο Διοικητικό Συμβούλίο του Ταμείου».
Η απόφαση του Δικαστηρίου, όπως μεταξύ άλλων και οι Financial Times σχολιάζουν, προκαλεί ανακούφιση αφενός στο ΔΝΤ που δεν ήθελε να μετά την υπόιεση Στρος Καν να έχει μία ακόμη δικαστική εμπλοκή της ηγεσίας του, αλλά και στη Γαλλία καθώς διασκεδάζει τον φόβο οτι η χώρα θα έχανε την πρόσβασή της στον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Λαγκάρντ ως επικεφαλής του Ταμείου, σε περίπτωση που η δικαστική της περιπέτεια είχε άλλη εξέλιξη.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ βρέθηκε στο στόχαστρο της συγκεκριμένης έρευνας υπό τα ερωτηματικά της συνέργειας σε πλαστογραφία και υπεξαίρεσης δημοσίων κεφαλαίων, ύστερα από την επιλογή της να καταφύγει σε ιδιωτική διαιτησία προκειμένου να επιλύσει τη διένεξη ανάμεσα στην Credit Lyonnais και τον Ταπί για την εξαγορά της Adidas.
Η υπόθεση αφορά στα 400 εκατ. ευρώ που το κράτος απέδωσε το 2008 στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί, απόφαση που είχε λάβει το μεσολαβητικό ιδιωτικό δικαστήριο που όρισε η τότε υπουργός θέλοντας να δώσει ένα τέλος στη δεκαπεντάχρονη διένεξη του επιχειρηματία με την τράπεζα Credit Lyonnais.
Το Ειδικό Δικαστήριο είχε κρίνει αμφισβητήσιμη την προσφυγή στη διαιτησία εκτιμώντας ότι η Λαγκάρντ είχε ίσως εμπλακεί προσωπικά σε μια διαδικασία η οποία περιείχε πολυάριθμες παρατυπίες.
Από τη μεριά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ είχε δηλώσει ότι είχε επιλέξει την ιδιωτική διαιτησία γιατί έπρεπε να μπει ένα τέλος σε μια μακροχρόνια και δαπανηρή διαδικασία.