Δύο εκατομμύρια άνθρωποι από εκατοντάδες πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο διαδήλωσαν εναντίον των μεταλλαγμένων τροφών, το Σάββατο, σύμφωνα με τους διοργανωτές του “March Against Monsanto”, ενός κινήματος που «γεννήθηκε» στο Facebook πριν από μερικούς μήνες. Στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος.
Σε 52 χώρες και 436 πόλεις, από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Τόκιο κι από το Μπουένος Άιρες μέχρι το κρατίδιο Ογκούν της Νιγηρίας, πραγματοποιήθηκαν πορείες και συγκεντρώσεις με συνθήματα όπως «πραγματικά τρόφιμα για πραγματικούς ανθρώπους» και «σήμανση για τα μεταλλαγμένα – έχουμε το δικαίωμα να γνωρίζουμε».
«Εάν κατόρθωνα να συσπειρώσω 3.000 ανθρώπους, θα το θεωρούσα επιτυχία», δήλωσε μετά από τις διαδηλώσεις η «εγκέφαλος» του κινήματος Τάμι Κανάλ. «Ήταν αισιόδοξο και ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τόσοι άνθρωποι με τόσο διαφορετικές απόψεις ξεπέρασαν τις διαφορές τους για να ενώσουν τις φωνές τους».
Τα γενετικά τροποποιημένα φυτά αναπτύσσονται από σπόρους μεταλλαγμένους έτσι ώστε να είναι ανθεκτικοί στα παρασιτοκτόνα και τα ζιζανιοκτόνα, να έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά ή να βελτιώνουν την απόδοση των καλλιεργειών ενισχύοντας τα παγκόσμια αποθέματα τροφίμων.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι περισσότερες καλλιέργειες αραβοσίτου, σόγιας και βάμβακος είναι σήμερα γενετικά τροποποιημένες. Οι επικριτές τους υποστηρίζουν ότι οι οργανισμοί αυτοί έχουν σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία και για το περιβάλλον.
Έτσι, όλο και περισσότεροι τα τελευταία χρόνια ζητούν υποχρεωτική σήμανση των προϊόντων που προέρχονται από τέτοιες καλλιέργειες, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και πολλών επιστημόνων ότι είναι ασφαλή προς κατανάλωση.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η αμερικανική Γερουσία καταψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία νομοσχέδιο που θα επέτρεπε στις πολιτείες να ζητούν, εφόσον το επιθυμούν, τη σήμανση γενετικά τροποποιημένων προϊόντων.
Η αμερικανική εταιρεία Monsanto, η οποία βρέθηκε στο στόχαστρο των διαδηλώσεων, ανακοίνωσε ότι σέβεται το δικαίωμα των ανθρώπων να εκφράζουν την άποψή τους για το θέμα, αλλά επιμένει ότι οι σπόροι της ευνοούν τις καλλιέργειες βοηθώντας τους αγρότες να εκμεταλλεύονται τη γη τους στο έπακρο, ενώ παράλληλα εξοικονομούν νερό και ενέργεια.