Η Ρωσία απέκλεισε χθες μια διακήρυξη συναγερμού του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την αιματηρή πολιορκία της συριακής πόλης αλ-Κιουσέι από στρατεύματα της Συρίας και ανταρτών της Χεζμπολάχ, δήλωσαν διπλωμάτες του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η Βρετανία, η οποία ηγείται του Συμβουλίου των 15 εθνών, είχε διανείμει στα λοιπά μέλη μια έκθεση στην οποία εκφράζει «τη βαθιά της ανησυχία για την κατάσταση στην αλ-Κιουσέιρ και ιδίως για τον αντίκτυπο που οι συνεχιζόμενες μάχες θα έχουν στους πολίτες».
Στην πόλη Κιουσέιρ, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα μεταξύ Συρίας-Λιβάνου, κατοικούν περίπου 30.000 άτομα. Οι μάχες για τον έλεγχο της πόλης μαίνονται επί δύο συνεχείς εβδομάδες.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς, οι διακηρύξεις του Συμβουλίου πρέπει να έχουν την ομόφωνη έγκριση όλων των μελών. Η Ρωσία απέκλεισε τη διακήρυξη, υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι φρόνιμο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να μιλάει ανοιχτά αφού δεν το έκανε όταν το Κιουσέιρ πολιορκήθηκε από την αντιπολίτευση», δήλωσε ένας διπλωμάτης στο Ρόιτερς, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί. Ένας δεύτερος διπλωμάτης επιβεβαίωσε αργότερα τα σχόλια.
Η κίνηση της Μόσχας να εμποδίσει τη διακήρυξη υποδηλώνει το βαθύ χάσμα μεταξύ της Ρωσίας και των δυτικών χωρών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πρέπει διευθετηθεί ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, που μαίνεται εδώ και δύο χρόνια και έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 80.000 ατόμων. Σύμφωνα με το Ρόιτερς, Ρώσοι διπλωμάτες δεν δέχτηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο επί του θέματος.
Στη διακήρυξη, την οποία προσκόμισε το Ρόιτερς, γίνεται έκκληση στις δυνάμεις που πρόσκεινται στον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ και τους αντάρτες που επιθυμούν να τον εκδιώξουν από την εξουσία, «να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποφυγή των θανάτων άμαχων ανθρώπων, ενώ παράλληλα η συριακή κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της προκειμένου να προστατεύσει τους πολίτες».
Αποτελεί επίσης μια έκκληση προς την κυβέρνηση Άσαντ «να επιτρέψει την άμεση, πλήρη και ανεμπόδιστη πρόσβαση των ανεξάρτητων ανθρωπιστικών φορέων του ΟΗΕ στους αμάχους που έχουν παγιδευτεί στην πόλη Κιουσέιρ». Επαναστάτες, παγιδευμένοι στην Κιουσέιρ, έκαναν έκκληση για στρατιωτική και ιατρική βοήθεια για τους εκατοντάδες ανθρώπους που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων από τις κυβερνητικές οργανώσεις.
Η Ρωσία και η Κίνα αντιτίθενται στις προσπάθειες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή κυρώσεων στην κυβέρνηση Άσαντ και μέχρι στιγμής έχουν ασκήσει βέτο σε τρία σχετικά ψηφίσματα.
Από την άλλη, η Μόσχα και η Ουάσινγκτον προσπαθούν να οργανώσουν μια ειρηνευτική διάσκεψη στη Γενεύη, αυτό το μήνα, με τη συμμετοχή της κυβέρνησης και των ανταρτών προκειμένου να βρεθεί μία λύση στον εμφύλιο πόλεμο που μαστίζει τη Συρία. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί ποια από τις δύο πλευρές θα συμμετάσχει στη διάσκεψη, ούτε και έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για αυτή.