Σε νέα αντιστροφή των θέσεών της αναφορικά με την οικολογική καταστροφή που έχει προκληθεί στην ζώνη της Φουκουσίμα προέβη την Τρίτη η ιδιοκτήτρια εταιρεία της κατεστραμμένης πυρηνικής μονάδας Fukushima Daiichi, παραδεχόμενη πως, παρά τους παλαιότερους ισχυρισμούς της, έχει εντοπισθεί ραδιενεργό καίσιο στα υπόγεια ύδατα της περιοχής.
Στις 30 Μαΐου, η ιδιοκτήτρια εταιρεία Tokyo Electric Power Co, γνωστή ως Tepco, ενημέρωσε τους ψαράδες της περιοχής πως η ποσότητα καισίου στα νερά της Φουκουσίμα ήταν τόσο χαμηλή ώστε το αλκαλικό μέταλλο να μην είναι καν ανιχνεύσιμο, διαβεβαιώνοντάς τους πως είναι ασφαλές για τα ύδατα να καταλήγουν στον ωκεανό.
Την Τρίτη η Tepco υποχρεώθηκε να παραδεχθεί πως οι μετρήσεις της ήταν ατελής και ανακριβείς, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι και οι αναθεωρημένες μετρήσεις δείχνουν πως η ποσότητα καισίου στο νερό είναι στο 22 με 39% του επιπέδου μόλυνσης που η ίδια θεωρεί επικίνδυνο.
Προτού καταλήξουν στον Ειρηνικό, περίπου 400 τόνοι υπόγειων υδάτων ρέουν καθημερινά στα κτήρια των αντιδραστήρων της Φουκουσίμα. Εκεί, αναμιγνύονται με ιδιαίτερα μολυσμένο νερό που προέρχεται από την ψύξη των πυρηνικών εγκαταστάσεων.
Τα νέα της Τρίτης έρχονται στα χνάρια σειράς διαρροών στις δεξαμενές όπου φυλάσσεται το νερό των αντιδραστήρων, εγείροντας νέα ερωτήματα για την πορεία ανάκαμψης της πυρηνικής μονάδας πάνω από δύο χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που προκάλεσαν την μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή μετά το Τσερνομπίλ.