Τις επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές συνέπειες του συριακού εμφυλίου για τον Λίβανο φέρνει στο προσκήνιο η είδηση που φθάνει από τη Βηρυτό, για τον θάνατο διαδηλωτή που κατά τα φαινόμενα διαμαρτυρόταν κατά της εμπλοκής της Χεζμπολάχ στον πόλεμο, στη διάρκεια συμπλοκών με υποστηρικτές της σιιτικής οργάνωσης.
Οι συγκρούσεις μεταξύ αντιπάλων και υποστηρικτών της Χεζμπολάχ σημειώθηκαν την Κυριακή έξω από την πρεσβεία του Ιράν, βασικού υποστηρικτή της οργάνωσης που πολεμά στο πλευρό των δυνάμεων του Μπασάρ αλ-Άσαντ και συνέβαλε στην ανακατάληψη της στρατηγικής σημασίας πόλης Κουσέιρ από το στρατό του συριακού καθεστώτος.
Μικρή ομάδα διαδήλωνε έξω από την πρεσβεία στα περίχωρα της Βηρυτού κατά της ανάμειξης της Χεζμπολάχ στον συριακό εμφύλιο όταν δέχθηκε επίθεση από υποστηρικτές της οργάνωσης που κρατούσαν ραβδιά.
Ένας νεαρός άνδρας τραυματίστηκε στις συγκρούσεις και αργότερα κατέληξε. Σύμφωνα με τα λιβανικά μέσα ενημέρωσης πρόκειται για τον Χισάμ Σαλμάν, επικεφαλής της φοιτητικής οργάνωσης του μικρού αντιπολιτευόμενου κόμματος Λιβανική Επιλογή.
Ο ηγέτης του κόμματος, όπως και η Χεζμπολάχ, ανήκει στην κοινότητα των σιιτών, ωστόσο αντιτάσσεται σφοδρά στην εμπλοκή της οργάνωσης στον συριακό πόλεμο.
Δεν είναι γνωστό ποιος σκότωσε τον Χισάμ Σαλμάν στη διάρκεια των συμπλοκών που τερματίστηκαν με την επέμβαση του λιβανικού στρατού. Στα επεισόδια τραυματίστηκαν κατά πληροφορίες αρκετά άτομα.
«Μεταφέρουν τη συριακή σύρραξη στον Λίβανο»
«Ο Λίβανος δεν ήταν ποτέ τόσο εύθραυστος. Μεταφέρουν τη συριακή σύρραξη στον Λίβανο. Ο λιβανικός στρατός πρέπει να αναπτυχθεί στα σύνορα για να εμποδίσει την είσοδο της Χεζμπολάχ στη Συρία» δήλωνε λίγο νωρίτερα ο διοργανωτής της διαμαρτυρίας Τσαρλς Νταμπούρ.
Το επεισόδιο έρχεται ως απόδειξη της βαθιάς και επικίνδυνης πόλωσης που προκαλεί στον Λίβανο το συριακό ζήτημα.
Η σεκταριστική βία έχει επιδεινωθεί εδώ και μήνες εξαιτίας του συριακού εμφυλίου, ενώ τα πνεύματα οξύνθηκαν ακόμη περισσότερο μετά την πρόσφατη δημόσια δήλωση του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα ότι πολεμά για τον Άσαντ και «ορκίζεται» να του φέρει τη νίκη.
Την περασμένη εβδομάδα ο Λευκός Οίκος κάλεσε το Ιράν και τη Χεζμπολάχ να αποσύρουν τους μαχητές τους από τη Συρία, όπου με τη βοήθεια τους ανακαταλήφθηκε έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις η πόλη Κουσέιρ στα δυτικά της συριακής επικράτειας κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.
Η συγκεκριμένη πόλη είναι κομβικής σημασίας στο πεδίο των μαχών, καθώς αποτελεί βασική δίοδο εφοδιασμού τόσο για τους αντάρτες, όσο και τις καθεστωτικές δυνάμεις. Και πλέον το προπύργιο των ανταρτών βρίσκεται στον πλήρη έλεγχο του καθεστώτος.
Το τελευταίο διήμερο μεταφέρθηκαν σε λιβανικά νοσοκομεία τουλάχιστον 87 Σύροι που τραυματίστηκαν στις μάχες και τους βομβαρδισμούς στην Κουσέιρ, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό.
«Έφτασαν εξαντλημένοι, δεν έχουν τίποτα, μερικοί ήρθαν με τα πόδια» δήλωσε την ίδια στιγμή ο Αχμάντ Χοτζέιρι των τοπικών Αρχών της λιβανικής πόλης Ααρσάλ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας πολίτης του διηγήθηκε ότι «έκανε τέσσερις ημέρες για να φτάσει στην Ααρσαλ. «Ήταν σε κατάσταση πλήρους σοκ. Προσπαθούσε να απομακρύνει από την πόλη τη σύζυγό του και δύο τους παιδιά, όταν έπεσε μια οβίδα και τότε έχασε όλη του την οικογένειά» ανέφερε. Κάποιοι άλλοι του είπαν ότι έτρωγαν «φύλλα για να επιβιώσουν στο δρόμο».
Αλλάζει τα δεδομένα η ανακατάληψη του Κουσέιρ
Οι τελευταίες εξελίξεις επί του εδάφους διαφαίνεται πως θα επηρεάσουν αρνητικά τις προσπάθειες για τη σύγκληση της διεθνούς διάσκεψης στη Γενεύη, γεγονός το οποίο εκτίμησε την Κυριακή και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.
«Το καθεστώς έχει κερδίσει έδαφος, ακόμη μία φορά με τεράστιες απώλειες ζωών και την τυφλή χρήση βίας κατά του άμαχου πληθυσμού. Η τρέχουσα εξέλιξη της κατάστασης στην περιοχή δεν μας βοηθά να προωθήσουμε μια πολιτική και διπλωματική λύση» δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας στο BBC.
«Αυτό καθιστά πιο δύσκολη την οργάνωση και την επιτυχία της διάσκεψης στη Γενεύη» επισήμανε ο Χέιγκ συμπληρώνοντας πως «το καθεστώς θα είναι πιθανώς λιγότερο διατεθειμένο να προβεί σε επαρκείς παραχωρήσεις κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, και καθίσταται πιο δύσκολο να πείσουμε την αντιπολίτευση να έρθει να διαπραγματευτεί».