Οι μεγάλες δυνάμεις του διεθνούς εμπορίου παρακινούνται σήμερα από τον γενικό διευθυντή του 153μελούς Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), Πασκάλ Λαμί, από τη Γαλλία, να συμβάλλουν στην ευόδωση των εμπορικών πολυμερών συνομιλιών του λεγόμενου “γύρου της Ντόχας” και μάλιστα, εφόσον τούτο είναι δυνατόν, “έως την πρωτοχρονιά του 2012”.
Στο ελβετικό θέρετρο του Νταβός οι υπουργοί Εμπορίου σημαντικών οικονομικώς κρατών συζήτησαν να υπάρξουν απτά αποτελέσματα στον πολυμερή διάλογο “στα τέλη του Ιουλίου”, δείχνοντας τον δρόμο της ευελιξίας και της αλλαγής προσέγγισης και στους διαπραγματευτές στον ΠΟΕ, ώστε να καταλήξουν στη διάρκεια του έτους οι συνομιλίες του “γύρου της Ντόχας” που άρχισαν το 2001.
“Έχει σημειώσει βελτίωση το κλίμα των συνομιλιών, δεν αρκεί όμως τούτο”, δήλωσε σήμερα, περιγραφικά, ο κ. Λαμί. Προς άμεση, αλλά και τεταμένη σε ατμόσφαιρα συζήτηση, είναι οι δασμοί στα αγροτικά, στα βιομηχανικά προϊόντα, αλλά και στις Υπηρεσίες. Ο “γύρος της Ντόχας” αποτελματώθηκε στη διάρκεια του 2008.
Από διπλωματικές πηγές εκτιμάται ότι εάν και φέτος δεν καταλήξει ο “γύρος” αυτός, τότε απομακρύνεται πολύ χρονικά η δυνατότητα μιας πολυμερούς τελικής συμφωνίας πάνω σε κρίσιμα οικονομικά ζητήματα, που προσδιορίζουν και τον βαθμό ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας στο ορατό μέλλον.
Πιστώνεται, όμως, από τους ίδιους ο ΠΟΕ ότι καταπολεμά τον προστατευτισμό, εμποδίζοντας σημαντικά την παράταση της διεθνούς ύφεσης με το “βάθος” και την ένταση εκείνης στη δεκαετία του 1930.
Προστίθεται από τους ίδιους ότι οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ, Βραζιλίας, Κίνας και Ινδίας στον ΠΟΕ εκτιμούν ότι “ισορροπούν, πλέον, αρκετά” πολλά από τα προτεινόμενα προσχέδια για την επίτευξη μιας συνολικής τελικής συμφωνίας, “ενώ απομένουν λίγες παραχωρήσεις απ’ όλους τους ενδιαφερόμενους”.
“Αν οι πλούσιοι θέλουν καλύτερη αντιμετώπιση για τα βιομηχανικά τους προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στις αγορές των αναπτυσσόμενων, τότε ας προσφέρουν άμεσα κάτι για τα γεωργικά προϊόντα των αναπτυσσόμενων”, τόνισε χαρακτηριστικά ο βραζιλιάνος διαπραγματευτής στον ΠΟΕ, Ρομπέρτο Ασέβεδο. “Αν, λοιπόν, αμφίπλευρα γίνουν παραχωρήσεις, τότε ναι, είμαστε κοντά σε συνολική συμφωνία”, συμπληρώνει ο ίδιος.