«Αποχή από την βία» ζητούν ηγέτες των ΗΠΑ, Αγγλίας και ΝΑΤΟ, από όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στην αιγυπτιακή κρίση, μετά τις σημερινές αιματηρές συγκρούσεις στο Κάιρο, μεταξύ πολέμιων και υποστηρικτών του Μουμπάρακ.
Οι ΗΠΑ ζήτησαν σήμερα από όλες τις πλευρές στην Αίγυπτο να απέχουν από τη βία και να δείξουν αυτοσυγκράτηση, εν μέσω της όξυνσης της κρίσης όσον αφορά την παραμονή στην εξουσία του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
“Επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας όλες οι πλευρές στην Αίγυπτο να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από τη βία. Ο δρόμος της Αιγύπτου προς τη δημοκρατική αλλαγή πρέπει να είναι ειρηνικός”, δηλώνει ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Π. Τζ. Κρόουλεϊ σε μήνυμά του στο Twitter.
Οι πολίτες στην Αίγυπτο διαδηλώνουν για ένατη ημέρα σήμερα, με αίτημα την αποχώρηση του Μουμπάρακ.
Παράλληλα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα ότι θα ήταν απαράδεκτη μια υποστήριξη της βίας με οποιονδήποτε τρόπο από την αιγυπτιακή κυβέρνηση.
“Θα είναι εντελώς απαράδεκτο αν αποδειχθεί ότι το καθεστώς έχει υποστηρίξει ή ανεχθεί με οποιονδήποτε τρόπο αυτήν τη βία”, δήλωσε ο Κάμερον έπειτα από συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στο Λονδίνο.
Την ίδια στιγμή και το ΝΑΤΟ κάλεσε “όλες τις πλευρές να απέχουν από τη βία και να δεσμευτούν το ταχύτερο δυνατό σε έναν ανοιχτό διάλογο για να διασφαλιστεί μια ειρηνική δημοκρατική μετάβαση με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα”.
Η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου προσέθεσε εξάλλου ότι “η Αίγυπτος είναι ένας πολύτιμος εταίρος στον Μεσογειακό Διάλογο, είναι μια χώρα που έχει διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτής της συνεργασίας και ελπίζουμε και αναμένουμε ότι θα συνεχίσει να διαδραματίζει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην περιοχή”.
Η Αίγυπτος είναι μέλος του “Μεσογειακού Διαλόγου” του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο του οποίου η συμμαχία συζητεί θέματα ασφάλειας και υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις στην Αλγερία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, τη Μαυριτανία, το Μαρόκο και την Τυνησία.
Ισραήλ: «Κίνδυνος αστάθειας από Ισλάμ»
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε σήμερα ότι υπάρχει κίνδυνος η λαϊκή εξέγερση στην Αίγυπτο να έχει ως αποτέλεσμα μια περίοδο “αστάθειας και αβεβαιότητας για πολλά χρόνια” στην περιοχή.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός σημείωσε σε ομιλία του στην Κνεσέτ, το ισραηλινό κοινοβούλιο, ότι δύο είδη δυνάμεων υπάρχουν στην Αίγυπτο, “οι δυνάμεις που θέλουν να φέρουν μια μετριοπαθή αλλαγή, τις μεταρρυθμίσεις και τον εκδημοκρατισμό και αυτές του ριζοσπαστικού ισλαμισμού”. Οι τελευταίες υποστηρίζονται σύμφωνα με τον ίδιο από το Ιράν.
“Είναι πιθανό καμία από τις δύο αυτές δυνάμεις να μην υπερισχύσει έναντι της άλλης για καιρό και η αστάθεια και η αβεβαιότητα να συνεχιστούν για πολλά χρόνια”, σημείωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός και ζήτησε “να δούμε την πραγματικότητα όπως είναι”.
Ο Αμερικανός ναύαρχος Μάικ Μάλεν δηλώνει εμπιστοσύνη στον αιγυπτιακό στρατό
O επικεφαλής του μικτού γενικού επιτελείου των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ, ναύαρχος Μάικ Μάλεν, δήλωσε σήμερα ότι έχει “εμπιστοσύνη” στον αιγυπτιακό στρατό, όσον αφορά την ικανότητά του να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας και της διώρυγας του Σουέζ.
Η δήλωσή του αυτή έγινε σε τηλεφωνική συνομιλία του (τη δεύτερη των τελευταίων ημερών) με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμι Έναν, ανακοινώθηκε από το Πεντάγωνο.
Στη διάρκεια της συνομιλίας “ο στρατηγός Έναν έκανε ενημέρωση για τα πρόσφατα γεγονότα μετά και την ομιλία του προέδρου Μουμπάρακ”, χθες, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει νέα προεδρική θητεία στις επόμενες προεδρικές εκλογές, αναφέρεται σε ανακοίνωση του πλοιάρχου Τζον Κίρμπι, εκπροσώπου του ναυάρχου Μάλεν.
Ο ναύαρχος Μάλεν από την πλευρά του επανέλαβε “την ευχή να δει την κατάσταση στη χώρα να επενέρχεται στην ηρεμία και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον αιγυπτιακό στρατό ότι μπορεί να διασφαλίσει την ασφάλεια της χώρας καθώς και στη διώρυγα του Σουέζ”, που συνδέει τη Μεσόγειο με την Ερυθρά Θάλασσα και είναι το σημαντικότερο θαλάσσιο στρατηγικό πέρασμα στον κόσμο.
Διαβάστε επίσης:
Η μετάβαση στην Αίγυπτο πρέπει να αρχίσει τώρα
Κάιρο: Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών – πολέμιων Μουμπάρακ