Μάχη για την πολιτική του επιβίωση δίνει ο Σαλί Μπερίσα, στις εκλογές της Κυριακής στην Αλβανία.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο επί οκτώ χρόνια πρωθυπουργός και υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος λαβαίνει το 35% των ψήφων ενώ ο πρώην δήμαρχος Τιράνων και υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα το 40%.
Η Ευρώπη παρακολουθεί στενά τις βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία όχι τόσο για το αποτέλεσμα αλλά για την διοργάνωσή τους. Εκφράζονται έντονες ανησυχίες για το αν η χώρα θα μπορέσει να διοργανώσει τις πρώτες δίκαιες και ελεύθερες εκλογές από την πτώση του κομουνισμού πριν από περισσότερα από 20 χρόνια. Αν όχι, θα επηρεαστεί η πορεία της προς την ΕΕ και ενδεχομένως θα ξεσπάσουν ταραχές.
Μετά τις τελευταίες εκλογές του 2009, η αντιπολίτευση ξέσπασε σε διαμαρτυρίες στους δρόμους όπου τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν από σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι δυτικός διπλωμάτης παρομοίασε τις εκλογές της Κυριακής με ταινία του Κουέντιν Ταραντίνo όπου «μια ομάδα ανθρώπων σημαδεύουν με όπλο ο ένας τον άλλο». Και πρόσθεσε: «Αν τα μισά απ’ όσα ακούμε είναι αληθινά, σημαίνει ότι βρίσκεται σε κίνηση για ευρεία εκστρατεία για να εξαναγκαστούν οι ψηφοφόροι να ψηφίσουν με συγκεκριμένο τρόπο. Αυτό είναι βεβαίως ανησυχητικό».
Ο Μπερίσα κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της Αλβανίας από το 1991, όταν κατέρρευσε το κομουνιστικό καθεστώς. Επειδή είναι 68 ετών, αν ηττηθεί στις εκλογές της Κυριακής θα έρθει το τέλος της πολιτικής του καριέρας. Ο 48χρονος Ράμα ενισχύεται και από το ότι κατεβαίνει στις εκλογές με την υποστήριξη ενός συνασπισμού που αποτελείται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα του και ένα μικρότερο αριστερό κόμμα που στο παρελθόν στήριζε τον Μπερίσα.
Τόσο το Σοσιαλιστικό όσο και το Δημοκρατικό κόμμα έχουν ως στρατηγικό στόχο την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ και ακολουθούν φιλοδυτική πολιτική. Oμως, η πολύ συγκρουσιακή τους σχέση δυσαρεστεί τόσο τις Βρυξέλλες όσο και την Ουάσινγκτον.
Ενδεικτική είναι η κατάσταση στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (ΚΕΕ) της Αλβανίας, η οποία τελικά δεν θα μπορέσει να επικυρώσει το αποτέλεσμα που θα βγει από τις κάλπες την Κυριακή. Ο Ράμα απέσυρε τους τρεις εκπροσώπους της αντιπολίτευσης από την επταμελή ΚΕΕ τον Απρίλιο, επειδή η κυβέρνηση είχε απομακρύνει ένα άλλο μέλος της ΚΕΕ που ανήκε στο αριστερό κόμμα το οποίο απέσυρε την υποστήριξή του από τον κυβερνητικό συνασπισμό προσφέροντάς τη στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ο αμερικανός πρέσβης στα Τίρανα δήλωσε ότι η ΚΕΕ «κινδυνεύει να μετατραπεί σε παρωδία». Τα δικαστήρια θα επικυρώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα αντί της ΚΕΕ.
Η ΕΕ προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι οι εκλογές αποτελούν «κρίσιμο τεστ» για τους δημοκρατικούς θεσμούς της Αλβανίας και για την ενταξιακή της πρόοδο. Η Αλβανία αιτήθηκε την ένταξή της στην ΕΕ πριν από τέσσερα χρόνια όμως δεν έχει λάβει ακόμη επίσημο καθεστώς υποψήφιας χώρας.
Η κορυφαία πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση είναι η οικονομία που έχει πληγεί από την κρίση στην ευρωζώνη, ιδίως αφού εξαρτάται από τα εμβάσματα που στέλνουν στη χώρα το ένα εκατομμύριο των Αλβανών οι οποίοι εργάζονται στην Ελλάδα και την Ιταλία _ που έχουν πληγεί σοβαρά από την κρίση.
Αλλά μπορεί να περάσουν και μήνες προτού αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα κυβέρνηση καθώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κατατεθούν πολλές ενστάσεις στο εκλογικό αποτέλεσμα.