Ειρηνικά ως επί το πλείστον εξελίσσονται εδώ και δέκα ημέρες οι διαδηλώσεις στη Σόφια και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Βουλγαρίας, με τους πολίτες να διαμαρτύρονται κατά της διαφθοράς με αφορμή σκανδαλώδη υπόθεση διορισμού κρατικού αξιωματούχου, την ώρα που το πολιτικό σκηνικό είναι τεταμένο, παρά τις πρόσφατες εκλογές και την κυβέρνηση που προέκυψε.
Αργά την Κυριακή η αστυνομία συνέλαβε 29 άτομα ενώ απομόνωσαν άλλα 200 από τον κύριο όγκο του συλλαλητηρίου στο κέντρο της Σόφιας ύστερα από σύγκρουση δύο ομάδων διαδηλωτών. Τρεις συλληφθέντες παραμένουν προφυλακισμένοι για κατοχή ναρκωτικών ουσιών, μαχαιριών και άλλων επικίνδυνων μέσων επίθεσης, ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο των Εσωτερικών.
Σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοφωνία ΒΝΡ, πολλοί από τους συλληφθέντες θεωρούνται χούλιγκανς ποδοσφαιρικής ομάδας της Σόφιας, ο καθένας από τους οποίους πληρώθηκε 20 λέβα (περίπου δέκα ευρώ) «για να τριγυρίζει στους δρόμους όλο το βράδυ», σύμφωνα με το ρεπορτάζ.
«Εξέγερση εναντίον της πολιτικής διαφθοράς»
Αναφερόμενη στις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών, η γαλλική εφημερίδα Figaro μιλά για εξέγερση των βούλγαρων «εναντίον της πολιτικής διαφθοράς» και για την «ανικανότητα της πολιτικής τάξης της Βουλγαρίας να πετύχει ουσιαστικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος κατά τις περασμένες δύο δεκαετίες».
Όπως υπενθυμίζει, η δημόσια τάξη και το δικαστικό σύστημα παραμένουν αχίλλειος πτέρνα της Βουλγαρίας, αλλά και της Ρουμανίας. Και οι δύο χώρες έχουν τεθεί για το λόγο αυτό σε καθεστώς ειδικής επιτήρησης στον τομέα αυτό μετά την ένταξη τους στην ΕΕ εδώ και έξι χρόνια.
Όσον αφορά τη Βουλγαρία, η επιτήρηση αυτή θα συνεχιστεί επί του αορίστου, κατέστησε σαφές προσωπικά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.
Σε δηλώσεις του στον Τύπο ύστερα από την πρόσφατη συνάντηση του με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Πλάμεν Ορεσάρσκι, ο πρόεδρος της Κομισιόν επέκρινε έντονα τη νεοεκλεγμένη κυβέρνηση στη Σόφια για έλλειψη διαφάνειας και διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών κατά την επιλογή νέων αρμοδίων για θέσεις-κλειδιά του συστήματος ασφάλειας. Ο Μπαρόζο αναφερόταν εμμέσως πλην σαφώς στην πρόσφατη επίμαχη εκλογή αμφιλεγόμενου μεγιστάνα του βουλγαρικού Τύπου στην θέση του διοικητή της σημαντικότερης υπηρεσίας ασφάλειας της χώρας.
Ο διορισμός, που τελικά ακυρώθηκε από τη Βουλή, έγινε έναυσμα μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα επειδή ερμηνεύτηκε από την κοινή γνώμη εδώ ως ιδιαίτερα έντονη πρόκληση του δημόσιου αισθήματος και ως συνέχιση της πρακτικής για παρασκηνιακές συναλλαγές των πολιτικών δυνάμεων, κατόπιν υπαγόρευσης των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων ολιγαρχικού τύπου στη χώρα.
Οι διαδηλώσεις, ωστόσο, βαίνουν μειούμενες σε μέγεθος έπειτα από την περασμένη Τετάρτη, όταν οι βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων που στηρίζουν επίσημα την κυβέρνηση Ορεσάρσκι ακύρωσαν ομόφωνα την σκανδαλώδη απόφαση.
Παρά τα αντιφατικά αιτήματα που προβάλλονται στις διαδηλώσεις, το κεντρικό σύνθημα για άμεση παραίτηση της κυβέρνησης και νέες εκλογές εξυπηρετεί πολιτικά το μέχρι πρόσφατα κυβερνών κόμμα GERB, σύμφωνα με τους περισσότερους βούλγαρους παρατηρητές. Πέρα από το GERB, το αίτημα υποστήριξε πρόσφατα και η Συνομοσπονδία των Εργοδοτών και Βιομηχάνων της Βουλγαρίας, CRIB, ενώ άλλη μεγάλη ένωση του επιχειρηματικού κόσμου με ονομασία Βουλγαρικό Οικονομικό Επιμελητήριο ζήτησε να γίνουν νέες βουλευτικές εκλογές του χρόνου, μαζί με τις ευρωεκλογές