Συνάντηση με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι θα έχει σήμερα, στην Φρανκφούρτη, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.
Στη συνάντηση θα μετέχουν επίσης από πλευράς ΕΚΤ ο Γ. Άσμουσεν και από κυπριακής πλευράς ο υπουργός Οικονομικών Χ.Γεωργιάδης και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Π. Δημητριάδης.
Στον απόηχο της απόφασης για το «κούρεμα» των καταθέσεων η κυπριακή πλευρά θα αναζητήσει τρόπους αντιμετώπισης των πρακτικών προβλημάτων.
Τα πρόσφατα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής και η αυτοτελής παράγραφος για την Κύπρο, εκτιμάται πως προσφέρουν τη δυνατότητα στην κυπριακή κυβέρνηση να διαβουλευθεί με τους εταίρους της για την υιοθέτηση μιας ανάλογης μεταχείρισης (στη βάση των αποφάσεων του Φεβρουαρίου) που έτυχε η Ελλάδα και η Πορτογαλία ακόμη και η Ισπανία, σε μια χρονική συγκυρία που η Κύπρος δεν ήταν σε καθεστώς μνημονίου.
Για την Κύπρο, που παρουσίαζε μια ιδιαιτερότητα – καθώς τα περισσότερα δάνειά της είχαν υποθήκες ακινήτων – ο αξιόπιστος τρόπος ανταπόκρισης της Ιρλανδίας επισημαίνεται πως αποτελεί ένα πρότυπο, ενώ υπογραμμίζεται πως μια θετική ένδειξη σήμερα μπορεί να ανασχέσει τις εκροές καταθέσεων που δοκιμάζουν ακόμη και σήμερα το αδύναμο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.
«Η συντομότερη απεμπλοκή μας από το μνημόνιο περνά μέσα από την εφαρμογή του μνημονίου» τόνισε την Τρίτη ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ.Στυλιανίδης μιλώντας σε μια ομάδα δημοσιογράφων από την Ελλάδα, προσθέτοντας πως «όσο είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, τόσο ενισχύεται η αξιοπιστία μας και διευκολύνεται η δυνατότητά μας για πολιτική διαχείριση των προβλημάτων μας».
Μεταξύ άλλων ο κ.Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση έσωσε τη χώρα από την άτακτη χρεωκοπία» και η διαπίστωση αυτή, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνει η κοινωνία, βρίσκει την αποτύπωσή της στις δημοσκοπήσεις.
Ερωτηθείς τέλος σχετικά με τις δυνατότητες που προσφέρει η συγκυρία για τη λύση του Κυπριακού, απάντησε πως η λύση του Κυπριακού θα απαλείψει την αβεβαιότητα που υπάρχει και η οποία αντανακλάται επίσης στην οικονομία. Επεσήμανε δε, πως πρέπει να αξιοποιηθεί το ενεργειακό πλεονέκτημα που διαθέτει σήμερα η Κύπρος, καθώς «λόγω της έλλειψης ενεργειακών πηγών, η Τουρκία ενδιαφέρεται να διατηρήσει τον βασικό ενεργειακό της ρόλο στην περιοχή».