Σύμφωνα με νομοσχέδιο το οποίο προωθεί η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, οι οίκοι ανοχής στην Ομοσπονδιακή Γερμανία οφείλουν να αποδεικνύουν ότι δεν εκμεταλλεύονται ή δεν θίγουν τα δικαιώματα των εργαζομένων τους, προκειμένου να λαμβάνουν άδεια λειτουργίας.
Επιπλέον υποχρεούνται να προστατεύουν τα συμφέροντα των κατοίκων της περιοχής στην οποία λειτουργούν, ενώ γίνονται αυστηρότερες οι κυρώσεις για κρούσματα σωματεμπορίας.
Παρόλο που το σχετικό νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης το απέρριψαν θεωρώντας το ελλιπές. Για να μπορέσει να «περάσει» λοιπόν, χρειάζεται η ψήφιση του και από το Μπουντεσράτ, ένα νομοθετικό σώμα που εκπροσωπεί τα 16 γερμανικά κρατίδια.
Η νομιμοποίηση της πορνείας στη Γερμανία έγινε πριν από μια δεκαετία από τον τότε κυβερνητικό συνασπισμό των Σοσιαλδημοκρατών και των Πράσινων, υπό τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ. Στόχος ήταν να σπάσουν τα ταμπού και, ιδίως, ο κύκλος της παρανομίας, ώστε να γίνει η πορνεία ένα νόμιμο, ελεγχόμενο και, φυσικά, φορολογούμενο επάγγελμα.
Οι επικριτές αυτής της απόφασης εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι με τη νομιμοποίηση της πορνείας, η Γερμανία μετατράπηκε στο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό κέντρο έρωτα επί πληρωμή, «γη της επαγγελίας» για τους «προστάτες» και τους δουλέμπορους, χωρίς να έχει υπάρξει καμία εντυπωσιακή βελτίωση των συνθηκών εργασίας όσων ασκούν το «αρχαιότερο επάγγελμα στον κόσμο».
Ο τζίρος από την πορνεία στη Γερμανία υπολογίζεται σε 14,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ απασχολούνται συνολικά περίπου 200.000 άτομα.