“Η Τουρκία πιστεύει ότι δεν ήταν επαρκείς οι δηλώσεις που έκανε ο Μουμπάρακ την περασμένη Τρίτη. Πρέπει να παρουσιαστεί ένα σχέδιο δράσης, έτσι ώστε να το αντιληφθεί ο λαός και να αποκλιμακωθεί η ένταση”. Αυτή είναι η θέση της Άγκυρας γύρω από τις εξελίξεις στην Αίγυπτο δια στόματος του υπουργού εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, ο Νταβούτογλου αναφέρεται τόσο στο αδιέξοδο στην Αίγυπτο και στο κύμα δυσαρέσκειας σε αραβικές χώρες, όσο και στην “ανωμαλία” που υπάρχει στη Μέση Ανατολή, την οποία αποδίδει στο αποικιοκρατικό παρελθόν και στη συνέχιση του “ψυχρού πολέμου”, αφού ο αραβικός κόσμος λειτουργεί με ψυχολογία πολέμου εναντίον του Ισραήλ.
“Εάν την Τρίτη ο Μουμπάρακ είχε δώσει πιο ξεκάθαρα μηνύματα, την Τετάρτη δεν θα είχε ανακύψει η ένταση αυτή. Ο στρατός μέχρι στιγμής κράτησε στάση εχέφρονα και φρόντισε να μην αντιπαρατεθεί με τον άοπλο λαό. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να έρθει ο στρατός αντιμέτωπος με το λαό”.
Αυτό υπογραμμίζει ο Νταβούτογλου και ερωτηθείς για το κύμα διαδηλώσεων σε αραβικές χώρες επισημαίνει ότι “καθώς πλησιάζουμε στην εκατοστή επέτειο του παγκοσμίου πολέμου δεν έχει διαμορφωθεί αμοιβαία εμπιστοσύνη και σταθερότητα” πράγμα που ο ίδιος χαρακτηρίζει “ανωμαλία στην ιστορία”. Σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό, η ανωμαλία αυτή “οφείλεται πρώτον στην αποικιοκρατία και δεύτερον στο ψυχρό πόλεμο”.
Επιπρόσθετα, λέει ο Νταβούτογλου, “υπάρχει και ο παράγοντας του Ισραήλ. Τα έθνη αυτά έζησαν πάντα με ψυχολογία πολέμου εναντίον του Ισραήλ, με αποτέλεσμα η πολιτική δομή να έχει φυλακιστεί στην ψυχολογία αυτή και να έχει εστιαστεί στο να ισχυροποιήσει όχι τον πολίτη αλλά το κράτος. Αυτή είναι η ατυχία της Μέσης Ανατολής. Ο ψυχρός πόλεμος τελείωσε στην Ευρώπη, αλλά όχι στη Μέση Ανατολή”.
Σύμφωνα με τον Νταβούτογλου “εάν κατά τη δεκαετία του 90 πετύχαινε η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, σήμερα θα είχαμε διαφορετική πολιτική δομή. Τα καθεστώτα νομιμοποίησαν την αυταρχική τους δομή με ένα καθεστώς έκτακτης ανάγκης”.
Ο Νταβούτογλου αναφερόμενος στο κύμα διαδηλώσεων αναφέρεται στην “επικοινωνιακή επανάσταση”, υπογραμμίζει τη σημασία του καναλιού Αλ Τζαζίρα στην περιοχή και τονίζει ότι “οι κοινωνίες άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει ένας κόσμος διαφορετικός από αυτόν που του περιγράφουν” οι επίσημοι δίαυλοι επικοινωνίας. Προσθέτει μάλιστα ότι στον αραβικό κόσμο “πράγματα που στο παρελθόν εκλαμβάνονταν ως ισχύς, άρχισαν να εκλαμβάνονται ως αδυναμία και ο λαός άρχισε να αποδίδει την αδυναμία αυτή στο κράτος”. Σύμφωνα με τον υπουργό, “η κορύφωση έγινε μέσω της ιστοσελίδας WikiLeaks”, αφού “αποκαλύφθηκαν τέτοια πράγματα σχετικά με την εξωτερική πολιτική των αράβων ηγετών, με αποτέλεσμα να κλονιστεί η εμπιστοσύνη των ανθρώπων προς τους ηγέτες και το κράτος τους”.
Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο επέδρασε ο παράγων Τουρκία σε όλα αυτά, ο Νταβούτογλου λέει ότι “το παράδειγμα της Τουρκίας προκάλεσε τον κλονισμό κάποιων στερεότυπων αντιλήψεων στην περιοχή. Έδειξε ότι είναι δυνατόν να υπάρχει ένα πολιτικό κλίμα όπου μπορούν να προχωρούν ταυτόχρονα η ελευθερία και η ασφάλεια. Η Τουρκία, ενώ διοικείται με δημοκρατικό καθεστώς, μπόρεσε να πάρει, όταν χρειάστηκε, τις πιο σκληρές θέσεις εναντίον του Ισραήλ”.
Όσο για τις επικρίσεις που δέχθηκε η Τουρκία τις τελευταίες μέρες κυρίως από την Αιγυπτιακή τηλεόραση, ο Νταβούτογλου λέει “δεν μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτά τα σχόλια, αλλά είναι δεδομένη η πολιτική της Τουρκίας και της Αιγύπτου τα τελευταία χρόνια στο Παλαιστινιακό. Όλοι βλέπουν πόσο ξεκάθαρη θέση παίρνει η Τουρκία απέναντι στην αδικία, όπως ακριβώς βλέπουν και το τι κάνει η Αίγυπτος”.