Θετικές τρεις χώρες της Λατινικής Αμερικής για παροχή ασύλου
Ο Εντουαρντ Σνόουντεν βρίσκεται για τρίτη εβδομάδα στον τομέα διέλευσης του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της Μόσχας, περιμένοντας μια πιθανή αναχώρηση του για κάποια από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής που του προσφέρουν πολιτικό άσυλο με την υποστήριξη της Κούβας.
Ο άνθρωπος που έκανε τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις για το μυστικό αμερικανικό πρόγραμμα παρακολουθήσεων, θα μπορούσε να μεταβεί στη Βολιβία, τη Βενεζουέλα ή τη Νικαράγουα, τις τρεις χώρες που εμφανίζονται διατεθειμένες να τον υποδεχτούν.
Τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νίκολα Μαδούρο είπε δημόσια ότι η χώρα του έλαβε αίτημα ασύλου από τον νεαρό Αμερικανό.
«Λάβαμε την επιστολή ασύλου» δήλωσε ο ηγέτης της Βενεζουέλας από το προεδρικό μέγαρο στο Καράκας. «Ο Σνόουντεν θα πρέπει επιτέλους να αποφασίσει, εάν -όταν πάρει το αεροπλάνο- θέλει να έρθει εδώ», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο, υποστήριξε την Κυριακή το δίκαιο της Βολιβίας, της Βενεζουέλας και της Νικαράγουας να προσφέρουν άσυλο σε όσους «διώκονται για τα ιδανικά τους ή εξαιτίας του αγώνα τους για τα δημοκρατικά δικαιώματα».
Η στήριξη αυτή είναι σημαντική, ιδιαίτερα λόγω της απουσίας άμεσης αεροπορικής σύνδεσης της Μόσχας με μία από τις τρεις χώρες της Λατινικής Αμερικής που προσφέρουν άσυλο στον Σνόουντεν και οι οποίες θεωρητικά θα χρειαστούν τη βοήθεια της Αβάνας, που συνδέεται αεροπορικά απευθείας με τη ρωσική πρωτεύουσα.
Αλλά και η πρεσβεία της Νικαράγουας στη Μόσχα, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι έχει λάβει αίτηση ασύλου από τον Σνόουντεν.
Το αίτημα εστάλη στον πρόεδρο της χώρας, Ντανιέλ Ορτέγκα.
«Λάβαμε την επιστολή του Σνόουντεν. Τη στείλαμε στη Νικαράγουα για εξέταση από τον πρόεδρο» δήλωσε ο πρεσβευτής Λουίς Αλμπερτο Μολίνα στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.
Ο Ορτέγκα έχει πει ότι είναι διατεθειμένος να προσφέρει άσυλο στον Σνόουντεν, ωστόσο, ο επιχειρηματικός κόσμος της Νικαράγουα, ζήτησε από τον πρόεδρο τη Δευτέρα να επανεξετάσει την προσφορά ασύλου, λαμβάνοντας υπόψη το «τεράστιο» οικονομικό βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών στην τοπική οικονομία.
Στη Μόσχα, οι πρεσβείες της Βολιβίας και της Βενεζουέλας με τη σειρά τους ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «δεν είχαν πληροφορίες» σχετικά με την τύχη του κ. Σνόουντεν ο οποίος παραμένει άφαντος από την άφιξή του στις 23 Ιουνίου στη ζώνη διέλευσης του αερολιμένα της Μόσχας Σερεμέτιεβο.
Η Βολιβία, η Βενεζουέλα και η Νικαράγουα φαίνεται ότι προς το παρόν είναι οι μοναδικές επιλογές του Σνόουντεν, που έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο σε περισσότερες από είκοσι χώρες, οι περισσότερες από τις οποίες του έκλεισαν την πόρτα.
Ωστόσο, παρά την πρόθεση των τριών λατινοαμερικάνικων κρατών να δεχτούν τον Σνόουντεν, παραμένει ασαφές και αβέβαιο πώς ο πρώην πράκτορας, του οποίου το διαβατήριο ακυρώθηκε από την Ουάσινγκτον, θα μπορούσε να αφήσει το αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο και να ταξιδέψει σε μια άλλη χώρα, χωρίς να «υποκλαπεί» η αναχώρησή του από τους Αμερικανούς.
Στη Μόσχα ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) για την τύχη του αμερικανικού φυγά, ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα του δεν ανησυχεί.
«Δεν είναι δική μας δουλειά», είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.
Η Ρωσία, η οποία δεν έχει με τις Ηνωμένες Πολιτείες συμφωνία έκδοσης καταζητούμενων, κατά τις προηγούμενες ημέρες δήλωνε ότι ο νεαρός αμερικανός δεν είχε περάσει επισήμως τα σύνορα, δηλαδή τον έλεγχο των διαβατηρίων και επομένως δεν εμπλέκεται στην υπόθεση.
Ωστόσο, αναλυτές στη Μόσχα θεωρούν ότι η παρατεταμένη παραμονή του Σνόουντεν στο τομέα διέλευσης του μοσχοβίτικου αεροδρομίου, προκαλεί αμηχανία στη ρωσική ηγεσία, καθώς οι σχέσεις με την Ουάσινγκτον, επιδεινώνονται εξ αιτίας αυτού του γεγονότος.
Η ρωσική εφημερίδα Kommersant, επικαλούμενη πηγή στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε τη Δευτέρα ότι εάν η παραμονή του Σνόουντεν διαρκέσει εβδομάδες, θα μπορούσε να οδηγήσει στην ακύρωση της επίσκεψης του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα στη Ρωσία στις αρχές Σεπτεμβρίου, για τη σύνοδο της G20 της Αγίας Πετρούπολης.
Πάντως, ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), ο εκπρόσωπος του Πούτιν απάντησε ότι το ενδεχόμενο αυτό είναι «παράλογο».