Την ώρα που η σφαγή 51 οπαδών του Μόρσι έχει γίνει σπίρτο στο φορτίο δυναμίτη που λέγεται Αίγυπτος, η νέα ηγεσία της χώρας παρουσίασε χρονοδιάγραμμα για βουλευτικές και προεδρικές εκλογές με στόχο την εκτόνωση της έντασης -και να επιστρέψει στις πολιτικές διαβουλεύσεις το κόμμα αλ Νουρ.
Κάτι τέτοιο φαντάζει προς το παρόν ευσεβής πόθος: Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι καλούν πλέον ανοικτά σε εξέγερση και διοργανώνουν νέες διαδηλώσεις την Τρίτη.
Σε διάταγμα του Αντλί Μανσούρ, μεταβατικού προέδρου μετά την ανατροπή του Μόρσι από τον στρατό, προβλέπεται το στήσιμο κάλπης για τη νέα Βουλή σε περίπου έξι, αφού έχουν πρώτα εγκριθεί οι τροποποιήσεις στο (ανασταλθέν) Σύνταγμα. Μετά τη σύγκληση της νέας Βουλής, θα γίνουν προεδρικές εκλογές.
Το χρονοδιάγραμμα για τις αλλαγές στο Σύνταγμα, με δημοψήφισμα, ορίστηκε στους τεσσερισήμισι μήνες· το Σύνταγμα είχε στην ουσία ούτως ή άλλως περιορισμένη αποδοχή στον αιγυπτιακό λαό, έχοντας στην πράξη καταρτιστεί μόνο από τους ισλαμιστές κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης στη σύγκρουση μεταξύ της κοσμικής αντιπολίτευσης και του Μόρσι.
Το ισλαμικό κόμμα αλ Νουρ, ο ρόλος του οποίου θα είναι κεντρικός για την όποια συμφιλίωση, επιφυλάχθηκε για το διάταγμα που θέτει το χρονοδιάγραμμα. Το κόμμα είχε ταχθεί αρχικά υπέρ της ανατροπής του Μόρσι, άλλαξε όμως στρατηγική μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου τορπιλίζοντας τον διορισμό του Ελ Μπάραντεϊ στην πρωθυπουργία -καθώς βλέπει τη σύγκρουση ως κίνδυνο για την πολιτική του επιβίωση.