«Περισσότεροι γιατροί σε περιοχές που τους έχουν ανάγκη». Αυτό ήταν το σύνθημα που διατύπωσε η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, ανακοινώνοντας την πρόσληψη 10.000 γιατρών στο βραζιλιάνικο Εθνικό Σϋστημα Υγείας και την άμεση μετάθεσή τους σε φτωχές περιοχές.
Το πρόγραμμα «Περισσότεροι Γιατροί» προβλέπει ακόμη και την πρόσληψη για πρώτη φόρα ξένων γιατρών, από τον Σεπτέμβριο. «Η πρόσληψη γιατρών από το εξωτερικό θα τεθεί σε εφαρμογή μόνο εάν οι θέσεις εργασίας δεν καλυφθούν από υπηκόους της Βραζιλίας» εξήγησε η πρόεδρος. Ο μισθός όσων προσληφθούν θα είναι 3.500 ευρώ το μήνα.
Προβλέπονται επίσης αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών των ιατρικών σχολών των βραζιλιάνικων πανεπιστημίων, ενώ οι φοιτητές που θα αποφοιτήσουν από το 2015 και μετά θα υποχρεούνται να υπηρετούν δύο χρόνια στον δημόσιο τομέα. Κονδύλια ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθούν για την βελτίωση των υποδομών του ΕΣΥ, ενώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα δημιουργηθούν 11.500 θέσεις σε δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα για κάθε είδους ιατρικά και παραΐατρικά επαγγέλματα.
«Το συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετωπίζει όχι μόνο μακροπρόθεσμα τα προβλήματα στον τομέα της υγείας αλλά και πολλά φλέγοντα ζητήματα που μαστίζουν τους πολίτες της Βραζιλίας σήμερα» ισχυρίστηκε η πρόεδρος Ρούσεφ.
Αρνητικά αντέδρασαν οι ιατρικοί σύλλογοι της Βραζιλίας, οι οποίοι αντιτίθενται κυρίως στην προοπτική πρόσληψης γιατρών από το εξωτερικό.
Οι ανακοινώσεις αυτές έρχονται στον απόηχο των μαζικών και αιματηρών διαδηλώσεων που συγκλόνισαν πρόσφατα τη Βραζιλία με αφορμή την επιχειρηθείσα αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων των λεωφορείων. Τα αιτήματα των διαδηλωτών πέρασαν γρήγορα από τα εισιτήρια στην λειτουργία του δημόσιου τομέα και στην τεράστια σπατάλη πόρων για δύο αθλητικο-επιχειρηματικές φιέστες: το Μουντιάλ του 2014 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016.