Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας εκτιμά ότι το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών, που προκάλεσαν οι πρόσφατες πλημμύρες και ο κυκλώνας Γιάσι, στην πολιτεία Κουΐνσλαντ της Αυστραλίας θα ξεπεράσει τα 8 δισ. δολάρια.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας, τα μισά από τα 40.000 σπίτια και άλλα οικήματα, μόνο στο Κουΐνσλαντ, που έπαθαν ζημιές δεν καλύπτονται από την ασφάλεια.
Εξάλλου, το κόστος μόνο από τον κυκλώνα Γιάσι που έπληξε την πολιτεία, αναμένεται να είναι πολλαπλάσιο από το κόστος του κυκλώνα Λάρι το 2006, που ανήλθε στο 1,5 δισ. δολάρια. Εικάζεται, πάντως, πως το κόστος μόνο για τη γεωργία και τα ορυχεία θα ανέλθει στα 2 δισ. δολάρια.
Στο μεταξύ, η περιοχή εξακολουθεί να απειλείται από πλημμύρες και είναι αδύνατον, ακόμα, να υπολογιστούν οι ζημιές. Τεράστιες περιοχές του Κουΐνσλαντ είναι εντελώς κατεστραμμένες. Τα συνεργεία αναγκάζονται να μετατοπίζουν ξεριζωμένα δέντρα, να κόβουν πεσμένα ηλεκτρικά καλώδια και να μετακινούν μπάζα, για να φθάσουν στις περιοχές που επλήγησαν.
Η “ουρά” του κυκλώνα Γιάσι ευθύνεται και για τις νέες πλημμύρες, που πλήττουν την πολιτεία της Βικτώριας και μετέτρεψαν μέρος της Μελβούρνης σε …θάλασσα!
Μέσα σε λίγα λεπτά κάποιες περιοχές μετατράπηκαν σε λίμνες όταν “άνοιξαν” οι ουρανοί, το βράδυ της Παρασκευής και το πρωί του Σαββάτου, στη Μελβούρνη και στο μεγαλύτερο μέρος της Βικτώρια.
Πιο πολύ χτυπήθηκε η Μιλτζούρα, στη βόρεια Βικτώρια, όπου σημειώθηκαν μεγάλες ζημιές, οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ξεριζώθηκαν δέντρα, παρασύρθηκαν οροφές και έπεσαν ηλεκτρικά καλώδια.
Ανάλογες ζημιές προκάλεσε ο κατακλυσμός και στη Μελβούρνη. Πάνω από τρεις χιλιάδες άνθρωποι που παγιδεύτηκαν σε σπίτια και αυτοκίνητα ζήτησαν την βοήθεια των σωστικών συνεργείων.
Ο πρωθυπουργός της πολιτείας της Βικτώριας, Τεντ Μπέϊλιου, είπε, πως σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν και το επόμενο 24ωρο και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για εκτεταμένες πλημμύρες και ζημιές.
Οι αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, όσο συνεχίζεται η προσπάθεια για τη διάσωσή τους σε όλες τις πληγείσες περιοχές.
Την ίδια στιγμή, το Σίδνεϊ “ψήνεται” με θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 40 βαθμούς.