Η αιγυπτιακή δικαιοσύνη ξεκίνησε σήμερα τις ανακρίσεις του έκπτωτου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και άλλων στελεχών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σχετικά με τις συνθήκες της απόδρασής τους από τις φυλακές κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του 2011, ανακοινώθηκε από δικαστικές πηγές.
Οι έρευνες αφορούν τις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί και θέλουν τον Μόρσι και άλλους σημαίνοντες ηγέτες της Αδελφότητας να έχουν αποδράσει από τις φυλακές του Ουάντι Νάτρουν (βορειοδυτικά του Καΐρου) κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Ιανουαρίου 2011 και στόχος τους είναι να εξακριβωθεί εάν αυτοί επωφελήθηκαν για τη φυγή τους από τη βοήθεια ξένων οργανώσεων, όπως η λιβανική Χεζμπολάχ, ή η παλαιστινιακή Χαμάς, αναφέρθηκε στην ίδια ανακοίνωση.
Η ανάκριση από τις υπηρεσίες εσωτερικής ασφάλειας του ανατραπέντος από την παρέμβαση του στρατού στις 3 Ιουλίου προέδρου Μόρσι διεξάγεται σε μυστική τοποθεσία, επεσήμαναν οι ίδιες πηγές.
Η έρευνα διεξάγεται παράλληλα προς την διερεύνηση, που ανακοινώθηκε χθες από τις δικαστικές αρχές, των καταγγελιών που έχουν κατατεθεί κατά του Μόρσι και άλλων στελεχών της Αδελφότητας για «κατασκοπία», «υποκίνηση σε δολοφονίες διαδηλωτών» και «κακή οικονομική διαχείριση». Η διερεύνηση τούτη ενδέχεται να καταλήξει στο να διαταχθεί επισήμως η έναρξη δικαστικής έρευνας.
Ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου κρατείται σε άγνωστη τοποθεσία από τις 3 Ιουλίου, όταν ο στρατός τον απομάκρυνε από την εξουσία, ωστόσο δεν του έχουν ασκηθεί διώξεις για οποιοδήποτε αδίκημα. Προσφάτως, η Ουάσινγκτον έκανε έκκληση για απελευθέρωση του Μόρσι και να σταματήσουν οι αρχές τις συλλήψεις ηγετών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Το γραφείο του εισαγγελέα δήλωσε ότι είχε λάβει καταγγελίες κατά του Μόρσι και 8 ακόμα ηγετικών στελεχών της Αδελφότητας. Στην ανακοίνωσή της, η εισαγγελία τονίζει πως ερευνά τις καταγγελίες προκειμένου να τεκμηριώσει έναν φάκελο δικογραφίας, που θα επιτρέψει την κλήτευση των κατηγορουμένων σε ανάκριση.
Όπως υποστηρίζει ο στρατός, η απομάκρυνση του Μόρσι από την εξουσία αποτελεί μια δικαιολογημένη αντίδραση στις προσδοκίες των πολιτών, αφού εκατομμύρια άνθρωποι διαδήλωσαν κατά του Αιγύπτιου προέδρου.
Καταγγελίες όπως αυτές εναντίον του Μόρσι, αποτελούν το πρώτο βήμα για τη διεξαγωγή ποινικής διαδικασίας, επιτρέποντας στους εισαγγελείς να ξεκινήσουν έρευνες, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διώξεις, αναφέρει το πρακτορείο Reuters. Οι εισαγγελείς δεν αποκάλυψαν ποιος έκανε τις καταγγελίες.