Έκρυθμη παραμένει η πολιτική κατάσταση στον ευρωπαϊκό Νότο, καθώς μετά την Πορτογαλία σειρά έχει η Ισπανία, που πλήττεται από σκάνδαλο διαφθοράς και η οποία θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με νέα αναστάτωση, τη στιγμή που χρειάζεται σταθερότητα για να υλοποιηθούν οι αναγκαίες για την οικονομία της μεταρρυθμίσεις.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, διέψευσε χθες τις Κασσάνδρες που ζητούσαν την παραίτησή του, διαμηνύοντας ότι δεν θα επιτρέψει σε ένα σκάνδαλο να επηρεάσει το μεταρρυθμιστικό πλάνο της χώρας του. Οι πιέσεις κλιμακώθηκαν από τη στιγμή που ο πρώην ταμίας του Λαϊκού Κόμματος του κ. Ραχόι, Λουίς Μπαρθένας, κατέθεσε ενώπιον δικαστηρίου για την υπόθεση παραδεχόμενος ότι χειριζόταν μυστικό λογαριασμό μέσω του οποίου μεταφέρονταν τα ποσά με τα οποία κατασκευαστικές εταιρείες δωροδοκούσαν τόσο τον κ. Ραχόι όσο και άλλους ηγέτες του κόμματος το 2008, το 2009 και το 2010.
Μέχρι στιγμής, ο κ. Ραχόι είχε καταφέρει να περιορίσει τον αντίκτυπο από το σκάνδαλο, σύμφωνα με το οποίο παράνομες μίζες από κατασκευαστικές εταιρείες φέρεται να δίδονταν υπό μορφή δωροδοκίας σε διάφορους ηγέτες του Λαϊκού Κόμματος, ούτως ώστε οι εταιρείες να εξασφαλίζουν κερδοφόρα συμβόλαια.
Ήδη, ο κ. Μπαρθένας είχε προφυλακιστεί τον Ιούνιο κατηγορούμενος για δωροδοκία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγή και άλλα αδικήματα. Ο κ. Ραχόι, σε συνέντευξη Τύπου, διευκρίνισε ότι θα υπερασπιστεί την πολιτική σταθερότητα και ότι θα παραμείνει δεσμευμένος στις εντολές που έχει λάβει από τον ισπανικό λαό.
Τόνισε, δε, ότι το σκάνδαλο δεν πρόκειται να αποσταθεροποιήσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, που στόχο έχει την αντιμετώπιση της βαθιάς ύφεσης και της μεγάλης «τρύπας» στον προϋπολογισμό. «Θα ολοκληρώσω τη θητεία για την οποία με επέλεξαν οι Ισπανοί. Το κράτος δικαίου δεν θα υποκύψει στον εκβιασμό και η δικαιοσύνη θα συνεχίσει το έργο της χωρίς καμία πίεση», είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση τόσο του κ. Ραχόι όσο και άλλων στελεχών του κόμματός του, ενώ και μέσα στους κόλπους του Λαϊκού Κόμματος υπάρχουν αρκετοί πολιτικοί που πιστεύουν ολοένα και περισσότερο ότι ο κ. Ραχόι αρχίζει να χάνει τη λαϊκή αξιοπιστία που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει την υψηλή ανεργία.
Το ποσοστό δημοτικότητας του κόμματός του έχει υποχωρήσει στο 25% από το 44% το 2011, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metroscopia. Κοινοβουλευτικό μέλος του Λαϊκού Κόμματος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, εκτιμά ότι σχεδόν όλοι στο κόμμα γνωρίζουν ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει πλέον από τον έλεγχο και πιστεύει ότι η καλύτερη επιλογή για τον Μαριάνο Ραχόι θα ήταν να προετοιμάσει το έδαφος για τη μεταβίβαση της ηγεσίας σε κάποιον άλλον.
Την ίδια στιγμή, στη γειτονική Πορτογαλία τα τρία βασικά κόμμα της κυβέρνησης συνασπισμού ανακοίνωσαν ότι έθεσαν την 21η Ιουλίου ως χρονικό όριο για να καταλήξουν σε ένα «εθνικό σύμφωνο διάσωσης», το οποίο θα διατηρήσει τη χώρα στο μνημόνιο, ενώ την ίδια στιγμή θα προετοιμάσει το έδαφος για πρόωρες εκλογές το επόμενο έτος. Ρόλο διαμεσολαβητή έχει αναλάβει ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Αντόντιο Χοσέ Σεγκούρο, από τη στιγμή που ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα, ζήτησε από τους Σοσιαλιστές να προχωρήσουν μαζί με τα δύο άλλα κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού σε συμφωνία αναφορικά με την τήρηση των όρων του μνημονίου, συμπεριλαμβανομένων και μεγάλων περικοπών στο έλλειμμα του προϋπολογισμού.
Ο κ. Σίλβα ανέφερε ότι εάν τελικά τα τρία κόμματα καταλήξουν σε αυτό το σύμφωνο, τότε θα κηρύξει πρόωρες εκλογές, αφότου η Πορτογαλία εξέλθει από το πρόγραμμα διάσωσης τον Ιούνιο του 2014. Μολονότι όμως είναι ανοικτός στις συζητήσεις, ο κ. Σεγκούρο επιβεβαίωσε την προηγούμενη Παρασκευή ότι το κόμμα του δεν συμφωνεί με το βαθμό των μέτρων λιτότητας που επιτάσσει το μνημόνιο, σχόλια που καταδεικνύουν τη δυσκολία για την επίτευξη συμφωνίας.
Όλοι βεβαίως γνωρίζουν ότι το πρόβλημα του ευρωπαϊκού Νότου δεν είναι μόνο πολιτικό. Πέρα από την έξαρση του κρατικού χρέους, δραματική είναι και η εικόνα στον ιδιωτικό τομέα. Η Ισπανία, για παράδειγμα, έχει συσσωρεύσει χρέη ύψους 2,5 τρισ. ευρώ, με το 70% εξ αυτών να είναι ιδιωτικά.
Τα οικονομικά προβλήματα της Ισπανίας θα μπορούσαν να αναγκάσουν τις τράπεζές της να μειώσουν ακόμη περισσότερο το δανεισμό, όμως, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα πρέπει να αντισταθούν σε αυτή την τάση και να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια μέσω της μείωσης των μερισμάτων τους σε ρευστό ή μέσω της έκδοσης νέων μετοχών.
Η Κύπρος ετοιμάζεται για το τεστ της τρόικας
Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στους κόλπους της κυπριακής κυβέρνησης, καθώς καταφθάνει στη Μεγαλόνησο το κλιμάκιο της τρόικας για το πρώτο μεγάλο τεστ, το οποίο και θα κρίνει την εκταμίευση της δόσης του Σεπτεμβρίου.
Το θέμα, που κυριαρχεί στην πρώτη αυτή αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος, είναι η εξυγίανση της Τράπεζας Κύπρου, ΚΥΠΡ την οποία οι διεθνείς πιστωτές θεωρούν καθοριστικής σημασίας για τη σταδιακή έξοδο της οικονομίας από τη βαθιά κρίση, στην οποία έχει περιέλθει.
Το «κλειδί» για την έξοδο της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης είναι η αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων και του παθητικού της από τον ελεγκτικό οίκο KPMG. Τα αποτελέσματα του ελέγχου της KPMG αναμένεται να δημοσιοποιηθούν περί τις 20 Ιουλίου και να βρεθούν στο μικροσκόπιο των εκπροσώπων της τρόικας.
Επί τάπητος θα τεθεί και το ζήτημα των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίου, οι οποίοι παραμένουν σε ισχύ, διατηρώντας υπό πίεση τον επιχειρηματικό κόσμο και εν γένει την οικονομία.
Σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης, καθυστερήσεις παρατηρούνται και στο δημοσιονομικό πεδίο, με την κυβέρνηση, ωστόσο, να αισιοδοξεί ότι θα αποφύγει τις απαιτήσεις για επιβολή νέων σκληρών μέτρων, επικαλούμενη τη βαθιά ύφεση.
Σε μία προσπάθεια να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της για περισσότερη διαφάνεια στο δημόσιο βίο, η Λευκωσία έδωσε, χθες, στη δημοσιότητα τις καταστάσεις με τα περιουσιακά στοιχεία των υπουργών, του κυβερνητικού εκπροσώπου και του υφυπουργού παρά τω προέδρω.