Υποστηρικτές του ανατραπέντα προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και αστυνομία συγκρούστηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης σε σημεία του Καΐρου, στην πρώτη αναζωπύρωση της έντασης ύστερα από μία εβδομάδα «ηλεκτρισμένης ηρεμίας».
Αρνήθηκαν να συναντηθούν με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, οι διώξεις ηγετικών στελεχών των οποίων συνεχίζονται.
Τουλάχιστον 22 άτομα τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης, στις οποίες ενεπλάκησαν και κάτοικοι που αντιδρούσαν στην απόπειρα αποκλεισμού σημείων από τους διαδηλωτές υπέρ του Μόρσι.
Τα επεισόδια έμειναν επικεντρωμένα σε συγκεκριμένα σημεία στο Κάιρο, σε αντίθεση με τις γενικευμένη εικόνα έντασης μετά την στρατιωτική παρέμβαση -από την ημέρα της οποίας έχουν σκοτωθεί συνολικά τουλάχιστον 92 άτομα σε όλη τη χώρα.
Το θερμότερο μέτωπο τη νύχτα προς Τρίτη ήταν στην περιοχή γύρω από το Μουσείο της Αιγύπτου. Νεαροί, έχοντας τα πρόσωπά τους καλυμμένα για να προστατευτούν από τα δακρυγόνα, πετούσαν πέτρες προς τους αστυνομικούς, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του Μόρσι και των Αδελφών Μουσουλμάνων, όπως και «ο Θεός είναι μεγάλος».
Ελικόπτερα του στρατού πετούσαν πάνω από το σημείο, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να διαλύσουν το πλήθος, χωρίς όμως αποτέλεσμα, οπότε και κλήθηκαν οι ειδικές δυνάμεις τις αστυνομίας. Οπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters , οι ιατρικές μονάδες παρείχαν πρώτες βοήθειες σε αρκετούς διαδηλωτές, οι οποίες έφεραν πληγές στο πρόσωπο και τα μάτια.
Κλειστές πόρτες βρήκε ο αναπληρωτής υπΕΞ των ΗΠΑ
Παράλληλα, την Τρίτη ολοκληρώνει την επίσκεψή του στο Κάιρο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουίλιαμ Μπερνς, ο πρώτος υψηλόβαθμος ξένος αξιωματούχος που πήγε στην Αίγυπτο μετά τη στρατιωτική επέμβαση.
Ο Μπερνς συναντήθηκε με στρατιωτικούς και πολιτικούς, αλλά υπογράμμισε τη στάση της Ουάσινγκτον πως οι ΗΠΑ δεν συντάσσονται με καμία πλευρά στην αιγυπτιακή διαμάχη και θεωρούν μόνη διέξοδο την επιστροφή σε δημοκρατικές πολιτικές διαδικασίες από τις οποίες δεν θα αποκλείεται καμία πλευρά.
Κατά την όλο και μεγαλύτερη πόλωση στο Κάιρο, ένα από τα ελάχιστα στα οποία συμφωνούν (ξεχωριστά) και οι δύο πλευρές στην Αίγυπτο είναι πως οι ΗΠΑ στηρίζουν την άλλη. Η δυσπιστία απέναντι στην Ουάσινγκτον φάνηκε, αρχικά, με την άρνηση των Μουσουλμάνων Αδελφών να συναντήσουν τον Μπερνς.
Την ίδια στάση όμως κράτησε και το κίνημα «Ταμαρούντ», που είχε πρωτοστατήσει στις διαδηλώσεις εναντίον του Μόρσι. Και το σαλαφιστικό Νουρ, που είχε διαφοροποιήσει τη στάση του από τους Μουσουλμάνους Αδελφούς, επίσης δεν συναντήθηκε με τον αμερικανό αξιωματούχο.