Αισιοδοξία ότι θα είναι θετική η πρώτη αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής του κυπριακού μνημονίου από την τρόικα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.
Ο καθοριστικός για την εκταμίευση προς τη Λευκωσία της δεύτερης δόσης, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, έλεγχος της τρόικας ξεκινά αύριο, Τετάρτη, οπότε το πολυμελές κλιμάκιο φθάνει στην Λευκωσία, και θα ολοκληρωθεί στις 31 Ιουλίου.
Αν η αξιολόγηση έχει θετικό πρόσημο, αναμένεται ότι στο Eurogroup στις 13 Σεπτεμβρίου η Κύπρος θα πάρει τη δεύτερη δόση από τους δανειστές της.
Το κλιμάκιο της τρόικας θα εξετάσει τα στοιχεία για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και για τα δημοσιονομικά, καθώς και όλες τις πτυχές του κυπριακού μνημονίου.
Ψηλά στην ατζέντα των επαφών με την τρόικα θα βρεθούν οι προσπάθειες για έξοδο της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης και γενικότερα οι εξελίξεις στις τράπεζες και στον συνεργατισμό και τα όσα βάσει του μνημονίου έπρεπε να γίνουν.
Ο υπουργός Οικονομικών, Χ.Γεωργιάδης, που την Τετάρτη το πρωί θα συναντήσει την τρόικα, δήλωσε την ετοιμότητα της κυπριακής κυβέρνησης να εφαρμόσει με συνέπεια τα συμφωνηθέντα και να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές.
Ο Κύπριος υπουργός ανέφερε ότι το κρατικό μισθολόγιο, το οποίο -όπως είπε- είναι κατ’ αναλογία ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, πρέπει να μειωθεί, σημειώνοντας ότι αυτό θα επιτευχθεί εφαρμόζοντας την πολιτική των μηδενικών προσλήψεων στο δημόσιο και περιορισμό των υπερωριών και των επιδομάτων.
Τόνισε ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν νέες φορολογίες, λέγοντας ότι σε περιόδους ύφεσης δεν πρέπει να επιβάλλονται φορολογικές επιβαρύνσεις, και σημείωσε ότι αυτές που επιβλήθηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο δεν οδήγησαν σε αύξηση των εσόδων του κράτους.
Η κυπριακή κυβέρνηση επικεντρώνει την προσπάθειά της στον εξορθολογισμό των δαπανών, οι οποίες στον επόμενο κρατικό προϋπολογισμό θα είναι μειωμένες κατά 11%, σε σύγκριση με φέτος, δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Τέλος, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι ο κρίσιμος τομέας είναι ο χρηματοπιστωτικός και ότι η εξυγίανση της Τράπεζας Κύπρου το ταχύτερο, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων.