Αμερικανός πρόεδρος Μπαρόκ Ομπάμα, συνομίλησε το Σάββατο τηλεφωνικά με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Βρετανίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, για την κατάσταση στην Αίγυπτο και την ανάγκη μίας πολιτικής αλλαγής εκεί, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
“0 πρόεδρος έδωσε έμφαση στη σημασία μίας ομαλής και ειρηνικής μετάβασης, άμεσα, σε μία κυβέρνηση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του Αιγυπτιακού λαού, συμπεριλαμβάνοντας την αξιοπιστία, αλλά και τις χωρίς αποκλεισμούς διαπραγματεύσεις, ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση “, ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου.
Επίσης, ο πρόεδρος Ομπάμα, για ακόμα μία φορά επανέλαβε στους συνομιλητές του, την έντονη ανησυχία του για τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων αλλά και μελών οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επαναβεβαίωσε, δε ότι η κυβέρνηση της Αιγύπτου έχει την ευθύνη να προστατεύσει τα δικαιώματα των πολιτών, αλλά και ότι πρέπει να απελευθερώσει όσους κρατούνται δίχως δίκη.
Την ίδια ώρα ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι χαρακτήρισε τον Χόσνι Μουμπάρακ “καλό άνθρωπο” και φίλο των Ηνωμένων Πολιτειών, τονίζοντας όμως πως ο αιγυπτιακός λαός θα αποφασίσει την τύχη του ως ηγέτη. “Είναι καλός άνθρωπος, καλός φίλος και σύμμαχος των ΗΠΑ, δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό”, δήλωσε ο Τσέινι όταν ρωτήθηκε στη διάρκεια εκδήλωσης μνήμης για τον Ρόναλντ Ρίγκαν. “Τελικά όμως αυτό που θα ακολουθήσει θα το αποφασίσει ο αιγυπτιακός λαός”, πρόσθεσε.
Ο Τσέινι, που συχνά επικρίνει τον Ομπάμα, δεν εξέφρασε την άποψη του σχετικά με το πως χειρίζεται ο Αμερικανός πρόεδρος την αιγυπτιακή κρίση, υπογράμμισε όμως πως είναι σημαντικό να υπάρχουν μυστικές διπλωματικές επαφές. “Είναι πολύ δύσκολο για έναν ξένο ηγέτη να ενεργεί φανερά σύμφωνα με τις υποδείξεις των ΗΠΑ”, είπε χαρακτηριστικά.
Ο Τσέινι ήταν υπουργός Άμυνας το 1990 όταν το Ιράκ εισέβαλε στο Κουβέιτ και υπενθύμισε πως ο Μουμπάρακ συνέβαλε σημαντικά στον πόλεμο αυτό, επιτρέποντας στα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη να διέρχονται από τον εναέριο χώρο της Αιγύπτου, αλλά και με την αποστολή αιγυπτιακών στρατευμάτων.
Ο ίδιος δεν θέλησε να προβλέψει το μέλλον του Μουμπάρακ: “Δεν ξέρω, όμως υπάρχει μια στιγμή για όλους που πρέπει να τα παρατήσουν και να προχωρήσουν”, είπε. “Φτάνεις σε ένα σημείο που τα χρόνια μαζεύονται και είναι δύσκολο να σηκώσεις άλλα βάρη. Όμως, όπως είπα, είναι απόφαση μόνο του αιγυπτιακού λαού”, κατέληξε ο Αμερικανός πρώην αντιπρόεδρος.