Την απελευθέρωση του πλοίου της που κρατείται από τις Αρχές του Παναμά απαιτεί η Βόρεια Κορέα, υποστηρίζοντας τη νομιμότητά του και χαρακτηρίζοντας ως «μυθοπλασία» τις αρχικές υποψίες της αστυνομίας περί ναρκωτικών.
«Οι αρχές του Παναμά συνέλαβαν απερίσκεπτα τον καπετάνιο και τα μέλη του πληρώματος με τη δικαιολογία ότι διεξήγαγαν “έρευνα για ναρκωτικά”, χωρίς όμως να βρουν ουσίες», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας την Πέμπτη. «Το φορτίο δεν περιλαμβάνει τίποτα άλλο από παλαιά όπλα, τα οποία πρόκειται να σταλούν πίσω στην Κούβα, μετά την επισκευή τους, βάσει νόμιμης σύμβασης», ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA, επικαλούμενο της δηλώσεις του εκπροσώπου.
«Οι Αρχές του Παναμά θα πρέπει να απελευθερώσουν τα μέλη του πληρώματος και το πλοίο χωρίς καθυστέρηση», τονίζει.
Στο μεταξύ στον Παναμά αναμένουν την άφιξη διεθνών εμπειρογνωμόνων και στελεχών του ΟΗΕ προκειμένου να αξιολογήσουν το φορτίο με τα όπλα που ανακαλύφθηκαν στο βορειοκορεάτικο φορτηγό πλοίο και να τους παράσχουν συμβουλές για το πώς θα κινηθούν στο εξής.
Έπαινοι από τον Μπαν Κι Μουν
Τα εύσημα για την ακινητοποίηση του βορειοκορεατικού πλοίου έλαβε πάντως ο Παναμάς από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν.
«Ο γενικός γραμματέας χαιρετίζει τις ενέργειες που πραγματοποίησε ο Παναμάς, σε πλήρη συμμόρφωση με τις δεσμεύσεις του σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του Μπαν Κι Μουν την Τετάρτη.
«Είναι καθήκον όλων των κρατών μελών να εφαρμόζουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση. «Ο γενικός γραμματέας αναμένει την έκβαση της έρευνας σχετικά με την υπόθεση και είναι σίγουρος ότι η επιτροπή κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας θα αναλάβει άμεσα το ζήτημα».
Ο ΟΗΕ έχει επιβάλει κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα που αφορούν στις επανειλημμένες πυρηνικές και πυραυλικές της δοκιμές. Οι Αρχές του Παναμά συνέλαβαν το πλήρωμα του πλοίου «Τσονγκ Τσον Γκανγκ» την Δευτέρα, αφού ανακάλυψαν όπλα που χρονολογούνται από τη σοβιετική εποχή, κάτι που αποτελεί πιθανή παραβίαση των κυρώσεων από τον ΟΗΕ που σχετίζονται με τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας.