Οι Pussy Riot ξαναχτύπησαν. Αυτή τη φορά καταγγέλλουν ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και στενοί συνεργάτες του είναι μια αδίστακτη «συμμορία» που λυμαίνεται τα τεράστια κέρδη από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας.
Το νέο τους τραγούδι έχει τίτλο «Σαν μέσα σε κόκκινη φυλακή». Συνοδεύεται από ένα τολμηρό βίντεο κλιπ ( https://www.youtube.com/watch?v=Z27w69XTJUA )
στο οποίο η γνωστή αναρχική – γυναικεία – μουσική – πανκ κολεκτίβα αποφασίζει να βάλει στο στόχαστρο, πέρα από τον Πούτιν, τον οποίο χαρακτηρίζει «αγιατολαχ του Ιράν», τον στενό του φίλο, Ίγκορ Σέτσιν. Είναι ένας πρώην υπάλληλος των μυστικών υπηρεσιών της σοβιετικής περιόδου – όπως και ο Πούτιν -, και νυν επικεφαλής της ρώσικης πετρελαϊκής εταιρίας, Rosneft. Οι ακτιβίστριες της μπάντας, εξοργισμένες, δεν διστάζουν να μουτζουρώσουν με πετρέλαιο ένα πανό με το πρόσωπο του Σέτσιν στο εν λόγω βίντεο…
Οι στίχοι του νέου τραγουδιού είναι άμεσοι, καυστικοί και ειρωνικοί. Ιδού ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα:
Ο πρόεδρός σας μοιάζει με τον Αγιατολαχ του Ιράν
Η εκκλησία σας ανήκει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Ας γίνουν όλα, όπως είναι στο Κατάρ
Ο Ναβάλνι είναι στη φυλακή, ο Ούγκο Τσάβες ζει!
Σαν μέσα σε μια κόκκινη φυλακή!
Ο 37χρονος Αλεξέι Ναβάλνι που αναφέρεται στο τραγούδι είναι γνωστός δικηγόρος και αντικαθεστωτικός ακτιβιστής, προφυλακισμένος για υπόθεση κατάχρησης χρημάτων από κρατική εταιρεία ξυλείας. Ο ίδιος καταγγέλλει ότι πρόκειται για σκευωρία του Πούτιν με στόχο την ηθική και πολιτική εξόντωσή του.
Οι Pussy Riot έχουν ισχυρούς αντιπάλους αλλά και φανατικούς υποστηρικτές. Ο εκπρόσωπος τύπου του Πούτιν τις έχει χαρακτηρίσει «ανόητα ξανθοκόριτσα», ενώ μια ομάδα ορθόδοξων νέων στη Ρωσία πρόσφατα παρουσίασε video game, στο οποίο ο παίκτης καλείται να…δολοφονήσει τις Pussy Riot με έναν σταυρό, πριν εκείνες προλάβουν να εισέλθουν στον χώρο της εκκλησίας.
Στο εξωτερικό πάλι, φαίνεται να έχουν θαυμαστές. Διάσημα ονόματα, όπως η Madonna, οι Red Hot Chilly Peppers, ο Sting κ. ά., δηλώνουν στο πλευρό της μπάντας, κυρίως μετά τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για κακομεταχείριση των γυναικών μέσα στις φυλακές. Η Ρωσική Εκκλησία με τη σειρά της έκανε έκκληση για επιείκεια στο πρόσωπο των γυναικών, «εάν εκείνες μετανοήσουν».
Ήταν Αύγουστος του 2011 όταν γεννήθηκε η φεμινιστική πανκ-ροκ μπάντα Pussy Riot και άρχισε να προκαλεί με τις αυτοσχέδιες εμφανίσεις της στη Μόσχα. Πρόκειται για καμιά δεκαριά νεαρές γυναίκες, οι οποίες φορώντας πολύχρωμες μπαλακλάβες, τραγουδούν μαινόμενες για τα δικαιώματα των γυναικών, για την πολιτική κατάσταση στη Ρωσία και τις «επικίνδυνες σχέσεις» Πούτιν και Ρώσικης Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Τον Φεβρουάριο του 2012 οι Pussy Riot εισέβαλαν και τραγούδησαν παράνομα στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα μία «πανκ-προσευχή», ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της ηγεσίας της Ρώσικης Ορθόδοξης Εκκλησίας, λόγω της υποστήριξης που παρείχε στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.
Λίγους μήνες μετά, τον Αύγουστο του ίδιου έτους, τρία μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν σε φυλάκιση δύο ετών για «χουλιγκανισμό» και «υποκίνηση θρησκευτικού μίσους».