Οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει το καθεστώς του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ για να επιτευχθεί μια έξοδος από την πολιτική κρίση που πλήττει τη χώρα είναι ανεπαρκείς, ανακοίνωσε σήμερα η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η μεγαλύτερη αντιπολιτευόμενη δύναμη στην Αίγυπτο.
Το σχέδιο για τη δημιουργία μιας επιτροπής στην οποία θα μετέχει η σημερινή εξουσία και αντιπολιτευόμενοι για την προετοιμασία συνταγματικών μεταρρυθμίσεων είναι “ανεπαρκές”, σημείωσε ο Μοχάμεντ Μούρσι, αξιωματούχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κάιρο.
Νωρίτερα σήμερα, ο πολιτικός της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι δεν προσεκλήθη στο διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και σημείωσε ότι οι συνομιλίες αυτές δεν χαρακτηρίζονται από διαφάνεια.
“Δεν προσεκλήθην να μετάσχω στις διαπραγματεύσεις αυτές, σε αυτόν τον διάλογο, αλλά παρακολουθώ αυτό που συμβαίνει”, δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC.
Το πρακτορείο Ρόιτερς μετέδωσε νωρίτερα σήμερα ότι σύμφωνα με τους παρευρισκόμενους στις συνομιλίες σε αυτές μετείχε επίσης εκπρόσωπος του Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.
Ο Ελ Μπαραντέι κατήγγειλε επίσης “έλλειψη διαφάνειας” στη διαδικασία αυτή. “Κανείς δεν γνωρίζει ποιός μιλάει σε ποιόν προς το παρόν (…) Η διαδικασία διευθύνεται από τον αντιπρόεδρο (Όμαρ) Σουλεϊμάν, από τον στρατό και βεβαίως αυτό είναι το πρόβλημα”, σημείωσε.
“Ο πρόεδρος είναι στρατιωτικός, ο αντιπρόεδρος είναι στρατιωτικός και ο πρωθυπουργός είναι στρατιωτικός. Πιστεύω ότι αν θέλετε πραγματικά να αποκαταστήσετε την εμπιστοσύνη, είναι απαραίτητο να μετέχουν πολίτες και γι’ αυτό πρότεινα να υλοποιηθεί ένα σχέδιο μετάβασης, στο πλαίσιο του οποίου ένα προεδρικό συμβούλιο, που θα απαρτίζεται από τρία άτομα και θα περιλαμβάνει τον στρατό, θα τεθεί επικεφαλής μιας μεταβατικής κυβέρνησης”, προσέθεσε ο Ελ Μπαραντέι.
Ο τιμηθείς με Νόμπελ Ειρήνης αιγύπτιος πολιτικός επέκρινε επίσης σε δηλώσεις του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN “τη μεγάλη σύγχυση” που δημιουργήθηκε χθες από τις δηλώσεις του απεσταλμένου του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αίγυπτο Φρανκ Ουάισνερ, από τις οποίες πήρε αμέσως αποστάσεις η αμερικανική κυβέρνηση.
Όπως δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι λυπάται “για τη διγλωσσία”.
“Οι ΗΠΑ είχαν πει σαφέστατα ότι (ο Χόσνι Μουμπάρακ) πρέπει να φύγει”, υπενθύμισε.
Μετά χθες “ο Φρανκ Ουάισνερ δήλωσε ότι ο Μουμπάρακ πρέπει να μείνει και αυτό δημιούργησε μεγάλη σύγχυση, μεγάλη απογοήτευση”, σχολίασε.
Οι δηλώσεις του Ουάισνερ “δεσμεύουν μόνον τον ίδιο κι όχι την αμερικανική κυβέρνηση”, είχε δηλώσει αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο.
“Μας ήρθε σαν μπουνιά στο στομάχι”, σημείωσε επίσης ο Ελ Μπαραντέι στις δηλώσεις που έκανε στο δίκτυο NBC.
“Οι Αιγύπτιοι είχαν υποδεχθεί τις δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα ότι έχει έρθει ο καιρός για τη μετάβαση”, επέμεινε στο CNN και εξήγησε ότι “οι Αιγύπτιοι θέλουν να δουν ένα νέο καθεστώς και ότι η αποχώρηση του Μουμπάρακ θα είναι μια σαφής ένδειξη ότι βρισκόμαστε σε αυτόν το δρόμο”.
Παράλληλα ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι προειδοποιεί για τον κίνδυνο να ξεσπάσει ένας εμφύλιος πόλεμος στην Αίγυπτο σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, το οποίο θα κυκλοφορήσει αύριο.
“Έχουμε ζήσει μια απόλυτη κατάρρευση της δημόσιας τάξης και αιματηρές, μερικές φορές ακόμη και μοιραίες επιθέσεις”, σημειώνει ο Ελ Μπαραντέι επιρρίπτοντας την ευθύνη στους προβοκάτορες που “έχουν στρατολογηθεί από τις υπηρεσίες πληροφοριών και την αστυνομία”.
Στην ίδια συνέντευξη ο Ελ Μπαραντέι καλεί τον πρόεδρο Μουμπάρακ να παραιτηθεί αμέσως και προσθέτει ότι και οι ΗΠΑ “χάνουν την υπομονή τους”.
“Όσο συνεχίζονται τα πράγματα κατ’αυτόν τον τρόπο με τον Μουμπάρακ, τόσο σαφέστερο γίνεται ότι η χώρα βυθίζεται τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά”, καταλήγει.
“Ο Σουλεϊμάν αρνείται να αναλάβει καθήκοντα προέδρου”
Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Όμαρ Σουλεϊμάν απέρριψε σήμερα αίτημα της αντιπολίτευσης να αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, την παραίτηση του οποίου ζητούν εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες οι διαδηλωτές, δήλωσε ένας από τους αντιπολιτευόμενους που μετέχει στο διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.
“Του ζητήσαμε ο πρόεδρος να μεταβιβάσει τις εξουσίες του στον αντιπρόεδρο, σύμφωνα με τα προνόμια που του παραχωρεί το άρθρο 139 (του Συντάγματος), αλλά αρνήθηκε”, δήλωσε ο αξιωματούχος κόμματος της αντιπολίτευσης, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Η κυβέρνηση άρχισε σήμερα έναν “εθνικό διάλογο” με την αντιπολίτευση, με τη συμμετοχή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, της κύριας αντιπολιτευόμενης δύναμης στην Αίγυπτο, η οποία αποτελούσε μέχρι σήμερα το μαύρο πρόβατο για το αιγυπτιακό καθεστώς.
Από τις 25 Ιανουαρίου που ξεκίνησε το κίνημα λαϊκής αμφισβήτησης, ο Σουλεϊμάν, πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, διορίστηκε αντιπρόεδρος. Ο Χόσνι Μουμπάρακ είχε καταργήσει το αξίωμα του αντιπροέδρου όταν ανέβηκε στην εξουσία το 1981.
Αίγυπτος: Συμφωνία για επιτροπή που θα τροποποιήσει το Σύνταγμα
Οι μετέχοντες στο διάλογο μεταξύ της αιγυπτιακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, συμφώνησαν σήμερα στη δημιουργία μιας επιτροπής που θα προετοιμάσει την τροποποίηση του Συντάγματος έως την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μάγκντι Ράντι.
Υπήρξε συμφωνία για “το σχηματισμό μιας επιτροπής από ανθρώπους της δικαστικής εξουσίας και έναν αριθμό πολιτικών προσωπικοτήτων για να μελετήσει και να προτείνει τις συνταγματικές τροπολογίες και τις νομοθετικές τροπολογίες που είναι αναγκαίες (…) πριν από την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου”, δήλωσε ο Ράντι.
Παράλληλα η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι η σημερινή συνάντηση μεταξύ του αντιπροέδρου Όμαρ Σουλεϊμάν και της αντιπολίτευσης έχει ήδη αποφέρει τις πρώτες συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών.
Οι μετέχοντες συμφώνησαν στον σχηματισμό της επιτροπής αυτής που θα εξετάσει την τροποποίηση του συντάγματος της χώρας, προσέθεσε η ίδια πηγή.
Ένα από τα θέματα που θα συζητήσουν επίσης οι πλευρές που μετέχουν στο διάλογο είναι αυτό του τερματισμού της επίσημης κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η οποία δίδει στην αστυνομία ευρείες εξουσίες, λαμβάνοντας πάντα υπόψη την “κατάσταση της ασφάλειας”.
Άλλο ένα θέμα που θα συζητηθεί είναι αυτό της επέκτασης της ελευθερίας της πληροφόρησης μέσω διαδικτύου.
Το Κάιρο προσπαθεί να ξαναβρεί τους ρυθμούς του
Εν τω μεταξύ, η ζωή στην Αίγυπτο προσπαθεί να ξαναβρεί τους κανονικούς της ρυθμούς, μετά από 13 ημέρες διαδηλώσεων.
Το κέντρο της πόλης του Καΐρου παραμένει κομμένο στα δύο, με τους διαδηλωτές να επιμένουν ακόμη και σήμερα – υπό βροχή και κάποιο σχετικό κρύο – να ζητούν την “εδώ και τώρα παραίτηση του Αιγυπτίου Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
Όμως, στο υπόλοιπο Κάιρο, η ζωή ξαναθυμίζει σιγά – σιγά παλιές ημέρες. Μέχρι και αυτοκίνητα στολισμένα με λουλούδια για γάμο έγιναν αντιληπτά… Το μποτιλιάρισμα επανήλθε στις παλιές, μεγάλες του δόξες… Οι καθαριστές των δρόμων άρχισαν να μαζεύουν σκουπίδια. Τα περισσότερα μαγαζιά άνοιξαν, παρά την μικρή έλλειψη τροφίμων και κάποιων βασικών ειδών. Η εμπορική κίνηση επανήλθε σημαντικά, ενώ άνοιξαν και οι τράπεζες, όπου σχηματίστηκαν τεράστιες ουρές.
Ακόμη και η αστυνομία πήρε κανονικά πλέον τις θέσεις της στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, όπως ζήτησε, άλλωστε, και ο Αιγύπτιος υπουργός Εσωτερικών.
Την ίδια στιγμή, τραγούδια πατριωτικά, τραγούδια που μιλούν για την Αίγυπτο, για τις ομορφιές της χώρας και του λαού της, για τις αξίες και την ψυχή του κόσμου της, είναι τα μόνα που ακούγονται, εκτός από τις ειδήσεις, από τα αιγυπτιακά ραδιόφωνα. Το “Χέλουα, για, μπάλαντι”, είναι ένα από τα τραγούδια που μεταδίδονται συνεχώς αυτές τις ημέρες, με την Νταλιντά να λέει “Γλυκιά που είσαι πατρίδα μου”, ακόμη και σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, που μέχρι πριν από 13 ημέρες μετέδιδαν σύγχρονες επιτυχίες λαϊκών ή μοντέρνων τραγουδιστών.
Τώρα, το άκουσμα στα ραδιόφωνα έχει αλλάξει άρδην… Τραγούδια που μιλάνε για τη χώρα, παρουσιάζονται από πολλούς δημοφιλείς τραγουδιστές.
Την ίδια εικόνα παρουσιάζουν και πολλά κανάλια, όταν βεβαίως δεν μεταδίδουν ειδήσεις: τραγούδια που εξυμνούν την Αίγυπτο, όπου μάλιστα στα αγγλόφωνα και γαλλόφωνα προγράμματα παρουσιάζουν και τη μετάφραση των τραγουδιών.
Πρώτη καταχώρηση: 6 Φεβρουαρίου, 16:27