Μια ομαλή μετάβαση στην Αίγυπτο είναι ουσιαστικής σημασίας για την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.
“Η Αίγυπτος διαδραματίζει έναν σημαντικό και στρατηγικό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Ο πρόεδρος (Χόσνι) Μουμπάρακ ήταν ένας από τους σημαντικούς παράγοντες στις προσπάθειες για να διευκολυνθεί η συμφιλίωση”, δήλωσε ο Μπαν Κι Μουν σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της ετήσιας διάσκεψης για την ασφάλεια που διεξάγεται στο Μόναχο, στη Γερμανία.
“Γι’αυτό ανησυχούμε και θέλουμε να δούμε αυτήν τη μετάβαση να γίνεται με ειρηνικό και ομαλό τρόπο, χωρίς αρνητικό αντίκτυπο στην ειρήνη και τη σταθερότητα στο σύνολο της περιοχής”, σημείωσε.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ υπογράμμισε εξάλλου ότι το ξέσπασμα του κινήματος αμφισβήτησης στην Αίγυπτο και την Τυνησία θα πρέπει να αποτελέσει ένα μάθημα για τα απολυταρχικά καθεστώτα σε άλλες χώρες.
“Οι ηγέτες πρέπει πάντα να επιζητούν να ασχολούνται με τους ανθρώπους, όταν τα δικαιώματά τους και οι ανάγκες τους δεν ικανοποιούνται σωστά”, δήλωσε.
“Πιστεύω ότι οι ηγέτες θα πρέπει να δίδουν μεγαλύτερη προσοχή ώστε οι φιλοδοξίες και οι επιθυμίες αυτού του είδους να μην μεταφράζονται σε μαζικές διαδηλώσεις”, σημείωσε.
Την ίδια στιγμή η Βρετανία τάχθηκε σήμερα υπέρ μιας “πραγματικής, ορατής και πλήρους” πολιτικής αλλαγής στην Αίγυπτο.
Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ ζήτησε σε δηλώσεις που έκανε στο βρετανικό δίκτυο BBC “μια πραγματική, ορατή και συνολική αλλαγή, η οποία θα συσπειρώσει τον αιγυπτιακό λαό” και η οποία θα έχει κυρίως “ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα για εκλογές και μια ευρύτερη κυβέρνηση, η οποία θα περιλαμβάνει ανθρώπους που δεν ανήκουν στην ελίτ της εξουσίας τα τελευταία χρόνια”.
Παράλληλα η Ισπανία τάχθηκε σήμερα υπέρ της διοργάνωσης εκλογών στην Αίγυπτο τον Ιούνιο αντί τον Σεπτέμβριο.
Η Αίγυπτος “θα μπορούσε να βρει μια λύση, που θα ανταποκρινόταν στις νόμιμες φιλοδοξίες των πολιτών, αν οι αρχές έκαναν μία χειρονομία και έκαναν τον Ιούνιο τις εκλογές που προβλέπονται για τον Σεπτέμβριο”, δηλώνει η ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών Τρινιδάδ Χιμένεθ στην ισπανική εφημερίδα Ελ Μούντο.
Την ίδια στιγμή η Γαλλία ζήτησε σήμερα από την Ευρώπη, έναν από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες του αραβικού κόσμου, να “δηλώσει σαφώς” τί επιθυμεί για το μέλλον της Αιγύπτου.
“Θα πρέπει να πούμε σαφώς τί θέλουμε: μια Αίγυπτο που θα κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, που θα βάλει σε πρώτη προτεραιότητα το σχέδιο υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας ανδρών-γυναικών, που θα αναλάβει ένα έργο ενίσχυσης της μεσαίας τάξης, που θα αρχίσει αμέσως τη δημοκρατική της μετάβαση”, δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Λοράν Βοκιέ.