Ένα ευρύ φάσμα της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης είχε για πρώτη φορά σήμερα διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση, κατά την 13η συνεχή ημέρα λαϊκών κινητοποιήσεων.
Μέσα από τις διαβουλεύσεις αυτές, υπάρχουν ενδείξεις ότι προκύπτει ένα κάποιο πλαίσιο για μία έκβαση μέσω συνομιλιών.
Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων συζητήθηκαν οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ διαπιστώνεται βραδεία μεταστροφή προς μία εξομάλυνση, με τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις, πλην του χρηματιστηρίου του Καΐρου, να είναι ήδη σε λειτουργία.
Στο Κάϊρο, η Πλατεία της Απελευθέρωσης, τόπος αντικυβερνητικών διαδηλώσεων για μέρες, είναι ακόμα κατειλημμένη από τους διαδηλωτές, σε ένα όμως κλίμα ειρηνικό και ως εκ τούτου αντιδιαστελλόμενο με τις συγκρούσεις με φιλο-κυβερνητικούς οπαδούς, προ ημερών.
Ευρύ το φάσμα των συνομιλητών
Ο 74χρονος Ομαρ Σουλεϊμάν, αντιπρόεδρος πια, πρώην επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών, μαζί με τον νέο γγ του κυβερνώντος κόμματος, Χοσάμ Μπαντράουϊ, στο προεδρικό μέγαρο συνομίλησαν με αντιπροσώπους ενός ευρέος φάσματος της κοινωνίας (σύμφωνα με τα λεγόμενα των παρατηρητών) παρουσία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Οι συνομιλίες αυτές έγιναν σε αίθουσα της προεδρίας, όπου δέσποζε τεραστίων διαστάσεων πορτρέτο του Χόσνι Μουμπάρακ.
Αν και μπορεί κάποιος να πει, προσθέτουν οι παρατηρητές, ότι επρόκειτο για «άκαρπες» συνομιλίες, εντούτοις φανέρωσαν καλά, ποιό είναι το χάσμα ανάμεσα στις κυβερνητικές «παραχωρήσεις» και στα αιτήματα της αντιπολίτευσης.
“Εγινε μία αρχή”
“Δεν βλέπω σοβαρότητα από τη μεριά της κυβέρνησης”, τόνισε μιλώντας στο Αλ Τζαζίρα το στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Μονίμ Αμπο αλ Φετς. “Εγινε, όμως, μία αρχή” συμπλήρωσε άλλο στέλεχος, ο Σάαντ αλ Κατάτνι.
Οι παρατηρητές επισημαίνουν ότι οι συνομιλίες με τον Σουλεϊμάν είναι έκδηλα μία παραχώρηση της αντιπολίτευσης, που για μέρες δεν συζητούσε ο, τιδήποτε, “αν δεν έφευγε αμέσως από την προεδρία της χώρας ο Μουμπάρακ”.
Μέσω του διαλόγου, ακριβώς, θα επανέλθει η ηρεμία στους δρόμους, τονίζουν οι παρατηρητές, που ανιχνεύουν μία μεταστροφή τάσης σήμερα.
Υπάρχει, υποστηρίζουν, μεγάλος αριθμός Αιγυπτίων που ζητούν μία ομαλή μετάβαση, μία αξιοπρεπή «έξοδο» για έναν πρόεδρο, που άσκησε τα καθήκοντά του για 30 έτη, ενώ δεν επιθυμούν καθόλου το πολιτικό «κενό».
Σημειωτέον, στην προεδρία παραβρέθηκαν σήμερα μέλη του “Συμβουλίου σοφών”, ο πολιτικός επιστήμονας Αμρ Χαμζάουϊ, αλλά και ο Ναγκίμπ Σαουΐρις.
Οι επόμενες δράσεις που συμφωνήθηκαν
Πρόκειται, όπως συμφωνήθηκε, να συσταθεί Επιτροπή αρμόδια για συνταγματικές αλλαγές, ενώ διέρρευσε ότι θα υπάρξει η πρόνοια, σταδιακά, η κατάσταση από τη σκοπιά της ασφάλειας, να μην διέπεται από τον στρατιωτικό νόμο.
Διέρρευσε ακόμα πως θα γίνουν έρευνες για τους πυροβολισμούς προς την πλευρά του πλήθους, προ ημερών, όπως για το ποιοί από το στρατό έδωσαν τις διαταγές.
Θα εξεταστούν, επίσης, σύντομα οι ενστάσεις για τα εκλογικά αποτελέσματα των βουλευτικών του τέλους 2010, που χάρισαν μεγάλη πλειοψηφία στο κόμμα του Χόσνι Μουμπάρακ, ενώ θα φροντιστεί να υπάρξει σταδιακά μία μεγαλύτερη ελευθερία πρόσβασης του χώρου της αντιπολίτευσης στο διαδίκτυο.
Έχει ήδη προηγηθεί η εκ βάθρων αλλαγή του εκτελεστικού γραφείου του κυβερνώντος “Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος”, ως σημείο κατευνασμού της αντιπολίτευσης -η αλλαγή περιέλαβε τον Γκαμάλ Μουμπάρακ.
Ο νέος υπουργός Εσωτερικών Μαχμούντ Ουαγκντί φαίνεται, μέχρις ώρας, να έχει δώσει εντολές στο στρατό στους δρόμους, ο οποίος αντικαθιστά την αστυνομία, να δείχνει πολλή ανοχή έναντι των διαδηλωτών.
Ενδεικτικό του κλίματος συνδιαλλαγής Χριστιανών-Μουσουλμάνων είναι πως στην πλατεία της Απελευθέρωσης ακούστηκε, σήμερα, το σύνθημα: “Μοάμεθ σήκω…πες στον Ιησού ότι το τζαμί συνυπάρχει με τον ναό”…
Το «μήνυμα» που περνάμε, είναι ότι δεν “εξεγέρθηκαν” οι Χριστιανοί, ή οι Μουσουλμάνοι, αλλά “όλοι οι Αιγύπτιοι”, διευκρίνισε ο Χριστιανός διαδηλωτής Μιχαήλ Σολιμάν, που προσευχήθηκε πλάϊ-πλάϊ με τους Μουσουλμάνους, σήμερα, στην Πλατεία της Απελευθέρωσης.
Διαβάστε επίσης: “Ανεπαρκείς οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει η κυβέρνηση”