Νόμο που είχε ψηφιστεί στο τουρκικό κοινοβούλιο και περιορίζει το πεδίο ανάμιξης και επέμβασης του στρατού στα πολιτικά πράγματα της χώρας επικύρωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είχαν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν άρθρο της προηγούμενης νομοθεσίας περί της αποστολής του στρατού για να δικαιολογήσουν τα πραξικοπήματα στα οποία είχαν προβεί, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη από την Προεδρία.
Το νέο νομοθέτημα, το οποίο είχε προωθήσει το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), ψηφίστηκε στις 13 Ιουλίου.
Στο κείμενο του νόμου περιέχεται τροποποίηση του άρθρου 35 για την αποστολή του στρατού, το οποίο είχε καταρτιστεί μετά το πραξικόπημα του 1960 και προέβλεπε πως καθήκον των ενόπλων δυνάμεων είναι «η διατήρηση και η προάσπιση της Τουρκικής Δημοκρατίας».
Οι τούρκοι στρατιωτικοί πραγματοποίησαν δύο πραξικοπήματα, το 1971 και το 1980, βασισμένοι στην ισχύ του άρθρου αυτού, υποστηρίζοντας πως οι πολιτικές αρχές δεν ήταν σε θέση να εγγυηθούν την εφαρμογή των αρχών του Συντάγματος.
Με την καινούργια νομοθεσία περιορίζεται το πεδίο παρέμβασης των ενόπλων δυνάμεων, προσδιορίζοντας πως ο ρόλος τους είναι πρωτίστως «να υπερασπίζονται τους τούρκους πολίτες από τις απειλές που προέρχονται από το εξωτερικό», να εξασφαλίζουν την αποτελεσματική αποτροπή επιθέσεων και να συμμετέχουν σε αποστολές στο εξωτερικό, οι οποίες προηγουμένως θα έχουν εγκριθεί από το κοινοβούλιο.
Η νομοθετική τροποποίηση εγκρίθηκε με τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με μόνη εξαίρεση το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης, το οποίο προέβαλε το επιχείρημα ότι η συγκεκριμένη μεταβολή πρόκειται να δυσχεράνει την δράση του στρατού εναντίον των κούρδων αυτονομιστών ανταρτών.
Η τροποποίηση του άρθρου 35 εντάσσεται στην προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να μειώσει την επιρροή του στρατού στην πολιτική ζωή της χώρας.
Αφότου ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, το ΑΚΡ έχει αποδυθεί σε μία διαρκή προσπάθεια εισαγωγής σχετικών τροποποιήσεων προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.