Τα νέα αυστηρά φορολογικά μέτρα που προτίθεται να επιβάλει το υπουργείο οικονομικών στη Βρετανία σε ξένους επιχειρηματίες αυξάνει τους φόβους για μαζική έξοδο από τη χώρα.
Παράγοντες του Σίτι, επισημαίνουν στη βρετανική κυβέρνηση, ότι εάν εφαρμοσθούν, τα μέτρα τα αποτελέσματα θα πολύ αρνητικά για την αγγλική οικονομία.
Οι ξένοι επιχειρηματίες που διαμένουν και δραστηριοποιούνται στη Βρετανία και υπολογίζονται σε 120.000, φορολογούνται μέχρι στιγμής μόνο για τα έσοδά τους.
Δεν ελέγχονται τα έσοδά τους εκτός της Μεγάλης Βρετανίας απλώς πληρώνουν, ενώ όσοι διαμένουν στη χώρα πάνω από επτά χρόνια, πληρώνουν το ποσό των 30.000 λιρών το χρόνο.
Τώρα , όμως, η εφορία έχει κάνει πρόταση στο υπουργείο Οικονομικών να φορολογούνται οι ξένοι και για τα έσοδά τους εκτός Βρετανίας ενώ προτίθεται να καταργήσει το χρονικό όριο των επτά χρόνων και να πληρώνουν οι ξένοι το ποσό των 30.000 λιρών τον χρόνο ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα που διαμένουν στη Βρετανία.
Οταν η κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν επέβαλε το φορολογικό παράβολο των 30.000 λιρών, 16.000 ξένοι επιχειρηματίες και εργαζόμενοι εγκατέλειψαν την Αγγλία και εγκαταστάθηκαν στην Ελβετία και σε άλλες χώρες με ευνοϊκά φορολογικά καθεστώτα.
Ανάμεσα στους 16.000 ξένους και εργαζόμενους που εγκατέλειψαν την Αγγλία ήταν και μεγάλος αριθμός Ελλήνων.