Η Τουρκία και το Ιράν σκοπεύουν να τριπλασιάσουν τις διμερείς εμπορικές τους συναλλαγές στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια ως το 2015, σύμφωνα με αξιωματούχους των δύο χωρών που συναντήθηκαν στην Τεχεράνη, τις δηλώσεις των οποίων επικαλούνται σήμερα το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA και το επίσημο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
“Ο στόχος να φτάσουμε σε ένα επίπεδο συναλλαγών 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε περίοδο πέντε ετών είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί”, δήλωσε ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, ο οποίος έχει καταστήσει μία από τις προτεραιότητές του την ανάπτυξη των σχέσεων με την Τουρκία, σύμφωνα με το IRNA.
“Υπάρχει πολιτική αποφασιστικότητα στις δύο χώρες να αναπτύξουν περαιτέρω τις σχέσεις τους”, μετέδωσε παράλληλα σήμερα το Ανατολή επικαλούμενο άλλη δήλωση που έκανε χθες ο Σαλεχί κατά την υπογραφή από την Τουρκία και το Ιράν συμφωνίας για το σχηματισμό μιας κοινής οικονομικής επιτροπής.
“Η υπογραφή αμοιβαίων συμφωνιών μπορεί να επιτρέψει να επιτύχουμε τον στόχο των αξιωματούχων των δύο χωρών να ανεβάσουμε το επίπεδο των συναλλαγών στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια”, δήλωσε επίσης ο ιρανός υπουργός Εμπορίου Μεχντί Γαζανφαρί σε συνάντηση που είχε με τον τούρκο υπουργό Σχεδιασμού Τζοντάτ Γιλμάζ.
Οι συνομιλίες για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών καλύπτουν τομείς όπως αυτοί των μεταφορών, της βιομηχανίας και των τελωνειακών δασμών, προσέθεσε το Ανατολή.
Οι υπουργοί ελπίζουν ότι θα μπορέσει να “ολοκληρωθεί μια συμφωνία δασμολογικών προνομίων” μεταξύ των δύο χωρών κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα στο Ιράν ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ.
Ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών Ιράν-Τουρκίας αυξήθηκε σε 10,7 δισεκατομμύρια πέρυσι από περίπου 1 δισεκατομμύριο που ήταν το 2000, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Επικρατείας Τσεβντέτ Γιλμάζ.
Οι εξαγωγές της Τουρκίας στο Ιράν έφταναν πέρυσι τα 3,44 δισεκατομμύρια, καθιστώντας τη χώρα αυτή τη 10η μεγαλύτερη αγορά εξαγωγών της Τουρκίας.
Το Σεπτέμβριο ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να υπάρξει μια “οικονομική προσέγγιση με το Ιράν”, παρά τις δυτικές πιέσεις για απομόνωση της Τεχεράνης.