Λογαριασμοί σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, αναζήτηση πληροφοριών, φωτογραφιών και βίντεο, ακόμη και αναζήτηση συντρόφου σε ιστοσελίδες γνωριμιών, αποτελούν καθημερινότητα σε πολλές χώρες του κόσμου, όχι όμως για την Κούβα που μέχρι σήμερα αντιμετώπιζε μία περιορισμένη διαδικτυακή πραγματικότητα χαρακτηριζόμενη από τη λογοκρισία.
Οι καιροί φαίνεται πως αλλάζουν στην Κούβα των αδελφών Φιντέλ και Ραούλ Κάστρο με τα ψηφιακά σύνορά της να ανοίγουν για το διαδίκτυο. Εδώ και λίγες εβδομάδες ξεκίνησε να παρέχεται και στους απλούς Κουβανούς πρόσβαση στο ίντερνετ, «προνόμιο» που μέχρι πρότινος είχαν μόνο οι επαγγελματίες ή οι τουρίστες που διέμεναν σε ξενοδοχεία.
Η νέα υπηρεσία δεν διατίθεται σε σπίτια. Την παρέχουν 120 ειδικά διαμορφωμένα Ιντερνετ Καφέ από την κυβέρνηση σε αρκετά τσουχτερή τιμή για το μέσο βαλάντιο: 4,5 δολάρια την ώρα. Αρκετά ακριβό «χόμπι» αν αναλογιστούμε πως ο μέσος δημόσιος υπάλληλος στην Κούβα κερδίζει περίπου 20 δολάρια το μήνα.
Οι πολίτες ωστόσο φαίνεται να αγκαλιάζουν θετικά το «πρωτοποριακό» αυτό εγχείρημα. «Προτιμώ να δώσω τέσσερα δολάρια για να μπω στο ίντερνετ, παρά να δώσω δέκα τρυπώνοντας σε ένα ακριβό ξενοδοχείο» λέει η Λίσμπετ Ροντρίγκες που δουλεύει ως βοηθός σεφ σε εστιατόριο.
Τα 120 νέα Ιντερνετ Καφέ φαίνονται λίγα για μία χώρα 11 εκατομμυρίων κατοίκων. Γίνεται επίσης έλεγχος: όσοι τα επισκέπτονται πρέπει πρώτα να υπογράψουν μία υπεύθυνη δήλωση σύμφωνα με την οποία θα κάνουν «συνετή χρήση του διαδικτύου» και «δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την εδαφική ακεραιότητα και την δημόσια ασφάλεια της Κούβας».
Η Τάνια Βελάσκες Ροντρίγκες, υποδιευθύντρια της κρατικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών ETECSA, παραδέχεται πως μέχρι στιγμής το κράτος έχει καλύψει σε μικρό βαθμό τις απαιτήσεις των πολιτών για πρόσβαση στο ίντερνετ.
«Προφανώς οι κρατικές αίθουσες πρόσβασης στο διαδίκτυο δεν επαρκούν, και το κατανοούμε αυτό. Δουλεύουμε πολύ σκληρά ώστε μέχρι το τέλος του 2013 να δημιουργήσουμε περισσότερες αίθουσες», δήλωσε.
Σημειώνεται ότι για χρόνια η Κούβα καταγγέλλει τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι το εμπάργκο που της έχει επιβληθεί εμποδίζει την πρόσβαση σε υποβρύχια καλώδια τηλεπικοινωνιών με μόνη εναλλακτική τους δορυφόρους, λύση που επιβαρύνει πολύ την κουβανική οικονομία.