Οι σημερινές επιθέσεις στο Ιράκ στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 13 ανθρώπους, ενώ ένας πετρελαιαγωγός που συνδέει τη χώρα με την Τουρκία υπέστη εκ νέου βομβιστική επίθεση με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι εξαγωγές αργού, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Οι αλλεπάλληλες επιθέσεις στο Ιράκ τις τελευταίες ημέρες εντάσσονται σ’ ένα κύμα βίας που οι δυνάμεις ασφαλείας αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν, παρά τη σειρά επιχειρήσεων που έχουν εξαπολύσει προβαίνοντας σήμερα σε 82 συλλήψεις, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα το υπουργείο Εσωτερικών.
Στη φονικότερη επίθεση που σημειώθηκε σήμερα, ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη μετά τις μεσημεριανές προσευχές στην αλ Ζαχρά Χουσεϊνίγια, έναν σιιτικό τόπο λατρείας νότια της Βαγδάτης, προκαλώντας το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και τον τραυματισμό 14.
Στα βόρεια της Βαγδάτης, στην επαρχία Σαλαχεντίν, ένας στρατιώτης, ένα μέλος μιας ένοπλης ομάδας που δρα εναντίον της αλ Κάιντα και δύο πολίτες σκοτώθηκαν σε επιθέσεις με εκρηκτικούς μηχανισμούς. Ενώ στη βόρεια επαρχία Κιρκούκ, η έκρηξη ενός ακόμη αυτοκινήτου παγιδευμένου με εκρηκτικά είχε αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τρεις αστυνομικοί. Στην επαρχία Νινευή, επίσης στο βόρειο Ιράκ, ένοπλοι δολοφόνησαν έναν απόστρατο κι έναν πολίτη με πυροβόλα όπλα.
Παράλληλα, ένας μείζων αγωγός που μεταφέρει αργό από το βόρειο Ιράκ στην Τουρκία υπέστη δολιοφθορά στην επαρχία Νινευή, κοντά στην πόλη Άλμπου Τζάχας. Ο αγωγός μήκους 970 χλμ. συνδέει το Κιρκούκ με το λιμάνι Τζεϊχάν στη Μεσόγειο κι έχει υποστεί τουλάχιστον 30 επιθέσεις φέτος, σύμφωνα μ’ έναν αξιωματούχο της εταιρίας North Oil Company. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, το αργό συνεχίζει να εξορύσσεται και αποθηκεύεται σε δεξαμενές.
Οι επιθέσεις αυτές σημειώθηκαν μία ημέρα αφού βρήκαν το θάνατο τουλάχιστον 28 άνθρωποι, ανάμεσά τους 16 σ’ ένα καφέ χθες το απόγευμα στην Μπαλάντ, βόρεια της Βαγδάτης, όπου ένας άνδρας πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί.
Τα πιο πρόσφατα επεισόδια βίας αυξάνουν σε τουλάχιστον 3.421 τον αριθμό των νεκρών σε επιθέσεις από τις αρχές της χρονιάς στο Ιράκ, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου – αυτό σημαίνει πως, κατά μέσο όρο, πάνω από 15 άνθρωποι σκοτώνονται καθημερινά στη χώρα. Ο μήνας του Ραμαζανιού, που τελείωσε την περασμένη εβδομάδα, ήταν ο πιο αιματηρός στο Ιράκ από το 2008, με πάνω από 800 νεκρούς, σύμφωνα με τον ίδιο απολογισμό.
Αυτό το κύμα βίας ακολούθησε δύο θεαματικές επιθέσεις από μια οργάνωση που συνδέεται με την αλ Κάιντα εναντίον δύο ιρακινών φυλακών, με αποτέλεσμα να αποδράσουν πολλές εκατοντάδες κρατούμενοι, ανάμεσά τους και ανώτερα στελέχη του εξτρεμιστικού δικτύου.
Η κλιμάκωση των αιματηρών επεισοδίων επιδεινώνει τη συνεχιζόμενη πολιτική κρίση στη χώρα.