Η Γερμανία θέλει να διασφαλίσει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υπερβαίνει τις εξουσίες της στην ενεργειακή πολιτική, ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα καθώς η χώρα εγκαταλείπει την πυρηνική ενέργεια, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ.
Η Γερμανία έχει συγκρουστεί αρκετές φορές με τις Βρυξέλλες για ενεργειακά θέματα τα τελευταία χρόνια, μεταξύ άλλων όταν οι Βρυξέλλες πρότειναν άμεσες κρατικές επιχορηγήσεις για την πυρηνική ενέργεια. Οι Βρυξέλλες διερευνούν τώρα ένα πλέγμα απαλλαγών από την καταβολή τελών του οποίου χαίρουν οι μεγάλες ενεργοβόρες εταιρείες της Γερμανίας.
Το θέμα αυτό έχει μεγάλες επιπτώσεις όσον αφορά την διεθνή ανταγωνιστικότητα της γερμανικής βιομηχανίας, η οποία καταβάλλει από τις υψηλότερες τιμές για ενέργεια στην ΕΕ.
Ερωτηθείς σχετικά τα σχόλια που έκανε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ την περασμένη εβδομάδα ότι μπορεί να υπάρχει η πιθανότητα το Βερολίνο να διεκδικήσει την επιστροφή κάποιων εξουσιών από τις Βρυξέλλες μετά τις γερμανικές εκλογές τον ερχόμενο μήνα, ο Ρέσλερ υπέδειξε τον ενεργειακό τομέα και είπε: “Δεν θέλουμε καμιά επέμβαση στην ενεργειακή πολιτική”.
Ο ίδιος σημείωσε ότι οι αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ομοσπονδιακής όπως και των περιφερειακών κυβερνήσεων στην Γερμανία είναι σαφώς καθορισμένες και πρέπει να τηρούνται, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπήρξε υπέρβασή τους από αξιωματούχους στις Βρυξέλλες στο παρελθόν.
Η Μέρκελ δήλωσε τον Ιούλιο ότι θα δώσει μάχη με τις Βρυξέλλες όσον αφορά μια αμφιλεγόμενη ρήτρα που υπάρχει στην νομοθεσία της Γερμανίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με την οποία εξαιρούνται οι ενεργοβόρες βιομηχανίες από χρεώσεις που άλλοι καταναλωτές οφείλουν να πληρώνουν, μετά την προσφυγή μιας γερμανικής ένωσης που εκπροσωπεί ιδιώτες καταναλωτές στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της ΕΕ.
Την περασμένη εβδομάδα η Μέρκελ δήλωσε σε μια τηλεοπτική της συνέντευξη ότι η Επιτροπή έχει λάβει πολύ περισσότερες εξουσίες βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας της ΕΕ, θέτοντας το ερώτημα αν θα πρέπει να επιστρέψει ορισμένες. Η Μέρκελ δεν αναφέρθηκε ειδικά στον ενεργειακό τομέα.
Ο Ρέσλερ σημείωσε ότι υπάρχουν ορισμένα θέματα, όπως η επέκταση του ηλεκτρικού δικτύου, τα οποία πρέπει να συζητηθούν και να επιλυθούν από κοινού.
Ωστόσο υπενθύμισε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ορισμένες από τις δικές της κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες ορίζουν ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται όσο γίνεται περισσότερο σε τοπικό επίπεδο και η ΕΕ είναι υπεύθυνη μόνον όταν οι νόμοι της ΕΕ κινδυνεύουν ή όταν μπορεί να ενεργήσει πιο αποτελεσματικά από άλλες νομικές οντότητες.