Με όλες τις προτάσεις “να βρίσκονται πάνω στο τραπέζι” όπως δήλωσε ο απεσταλμένος της ΕΕ Μπερναρτνίνο Λεόν συνέρχονται σήμερα εκτάκτως στις Βρυξέλλες οι υπουργοί εξωτερικών των χωρών μελών της ΕΕ με μοναδικό θέμα στην ατζέντα την αναθεώρηση των σχέσεων με την Αίγυπτο ύστερα από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.
Επί τάπητος βρίσκεται η αναστολή της οικονομικής βοήθειας, η περικοπή ευρωπαϊκών δανείων ύψους πέντε δισ. ευρώ ενώ το Βερολίνο θεωρεί επίσης ως μέτρο πίεσης και την επιβολή ευρωπαϊκού εμπάργκου όπλων.
Ο Ευ. Βενιζέλος αναχωρεί νωρίς το πρωί από την ΑΘήνα και στην αποσκευή του μεταφέρει τον διάλογο που είχε με τον υπουργό εξωτερικών της Αιγύπτου ο οποίος την Κυριακή του τηλεφώνησε προκειμένου να του μεταφέρει τις θέσεις της Αιγυπτιακής κυβέρνησης για την κατάσταση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση τάσσεται υπέρ της εξεύρεσης μιας πολιτικής λύσης και θα επιχειρήσει να στείλει το μήνυμα ότι χρειάζεται το καιρό να στραφεί και πάλι στη διπλωματία και στις ειρηνικές σχέσεις ανάμεσα στα διαφορετικά πολιτικά ρεύματα.
Η Γερμανίδας καγκελάριος δηλώνει στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ότι η διακοπή στις πωλήσεις όπλων στην Αίγυπτο αποτελεί έναν ενδεδειγμένο μέσο πίεσης και ότι πρέπει να ληφθούν κοινά μέτρα.
Ωστόσο ο υπουργός εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπίλτ προειδοποίησε ότι μια διακοπή της ευρωπαϊκής βοήθειας μπορεί να αποδειχθεί αντιπαραγωγική.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ουσιαστικά παγώσει την στρατιωτική βοήθεια στη Αίγυπτο, ειδικότερα την προγραμματισμένη παράδοση στρατιωτικών αεροσκαφών F16 και ελικοπτέρων Απάτσι, σύμφωνα με τους New York Times. H κυβέρνηση Ομπάμα επισήμως πάντως αποφεύγει να χρησιμοποιήσει τον όρο “πραξικόπημα”.