Μέτωπο για σκληρή στάση απέναντι στην Συρία συγκροτούν στον ΟΗΕ ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία, επιδιώκοντας «ισχυρό και ρωμαλέο», όπως ανέφερε το Παρίσι, ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας, συμφώνησαν, μετά την τριμερή συνάντηση στη γαλλική πρωτεύουσα τη Δευτέρα, να επιδιώξουν ψήφισμα που θα θέτει λεπτομερές και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την παράδοση του συριακού χημικού οπλοστασίου.
Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν, οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Γαλλίας χρησιμοποίησαν ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα έναντι της Συρίας.
Ο επικεφαλής του State Department Τζον Κέρι προειδοποίησε το καθεστώς Ασαντ ότι οι συνέπειες θα είναι τεράστιες, αν η Δαμασκός δεν τηρήσει τη συμφωνία.
Ο βρετανός ομόλογός του Ουίλιαμ Χέιγκ ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετήσει ένα όσο πιο δεσμευτικό ψήφισμα γίνεται με την πλήρη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών στην όλη διαδικασία.
Οι Κέρι και Χέιγκ συνοδευόμενοι από τον Γάλλο ομόλογό τους, συναντήθηκαν στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
Τη Δευτέρα αναμένεται επίσης να ενημερωθεί αρχικά το Συμβούλιο Ασφαλείας για το πόρισμα Σέλστρομ σχετικά με το εάν τελέστηκαν επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία.
Το πόρισμα των επιθεωρητών του ΟΗΕ έχει παραδοθεί στον Μπαν Γκι-Μουν. Αργότερα εντός της Δευτέρας αναμένεται να ενημερωθεί και η Γενική Συνέλευση.
Στην αρκετά πιθανή περίπτωση που το πόρισμα επιβεβαιώνει χρήση χημικών όπλων αλλά δεν επιρρίπτει (ανοικτά) την ευθύνη σε κάποια από τις δύο πλευρές, η έκθεση αναμένεται να προστεθεί ως άλλο ένα στοιχείο διαμάχης στη διπλωματική κόντρα.
Αντιδράσεις της Μόσχας
Οι πρώτες «παραφωνίες» στα όσα συμφωνήθηκαν για το συριακό οπλοστάσιο στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου δεν άργησαν να φανούν.
Το ιδιαίτερα «σκληρό» ψήφισμα που επιδιώκει η Δύση στο Συμβούλιο Ασφαλείας με σαφή αναφορά στη χρήση βίας, προκάλεσε την αντίδραση της Μόσχας με τον Λαβρόφ να προειδοποιεί ότι οι απειλές θα οδηγήσουν σε ναυάγιο.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας ξεκαθάρισε ότι η βιαστική υιοθέτηση ενός ψηφίσματος από το ΣΑ δείχνει «έλλειψη κατανόησης» από πλευράς ΗΠΑ.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος συναντήθηκε με τον αιγύπτιο ομόλογό του, τόνισε ότι ενδεχομένος να πρέπει να εξαναγκαστούν αντίπαλοι του Άσαντ να συμμετάσχουν σε μια διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη, αντί απλώς να καλούνται να το πράξουν.
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η έκδοση μιας γρήγορης απόφασης από τον ΟΗΕ που να απειλεί τη Συρία με τιμωρία βάσει του Κεφαλαίου 7 του Χάρτη του ΟΗΕ –η οποία μπορεί να περιλάβει τη χρήση βίας– δείχνει «έλλειψη κατανόησης» της συμφωνίας της Γενεύης.
Ο Λαβρόφ υπογράμμισε επίσης πως η χώρα του υπολογίζει στις ΗΠΑ για την τήρηση των συμφωνηθέντων.
«Είμαι βέβαιος ότι, παρ’ όλες τις δηλώσεις από ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η αμερικανική πλευρά θα επιμείνει αυστηρά σε αυτό που έχει συμφωνηθεί» δήλωσε ο Λαβρόφ προς τους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι οι απειλές μπορεί «να κάνουν να αποτύχει» η ειρηνευτική διαδικασία.
Το «σκηνικό» πριν την έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Οι διπλωμάτες των Ηνωμένων Εθνών «ζυγίζουν την κάθε λέξη » της έκθεσης που πρέπει να υποβάλουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας τη Δευτέρα στις 11:15 τοπική ώρα ( 15:15 GMT ) σχετικά με τη χρήση των χημικών όπλων στη Συρία που θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ. «Το γραφείο του Μπαν Κι μουν ζυγίζει κάθε λέξη. Το μήνυμα θα πρέπει να αποδείξει πώς η επίθεση ήταν σοβαρή, αλλά πρέπει επίσης να υποστηρίξει τη ρωσο- αμερικανική πρωτοβουλία» είπε μια αξιωματούχος του ΟΗΕ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Η Ρωσία , οι ΗΠΑ , όλα τα στρατόπεδα έχουν ασκήσει πίεση για την έκθεση αυτή», συμπλήρωσε.
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε την Παρασκευή ότι η έκθεση των εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών, θα επισυνάπτει «με σαφήνεια» ότι έγινε χρήση χημικών όπλων κατά την επίθεση στις 21 Αυγούστου στα προάστια της Δαμασκού, χωρίς όμως να αποδίδει άμεσα ευθύνη στο συριακό καθεστώς. Πράγματι , η εντολή στους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ δεν προβλέπει τον «ορισμό ενός ενόχου» όπως κατηγορούσαν οι δυτικές δυνάμεις το καθεστώς του Μπασάρ αλ – Άσαντ. Όμως διπλωμάτες λένε τα στοιχεία στην έκθεση θα προσδιορίζουν με σαφήνεια ότι οι δράστες της επίθεσης θα πρέπει να αποδείξουν την αθωότητά τους. « Η έκθεση περιλαμβάνει ποσότητα στοιχείων και δειγμάτων, συνεντεύξεις με μάρτυρες και ότι μπορεί να ανασυνθέσει τα γεγονότα της 21ης Αυγούστου » , είπε ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ στις 29 Αυγούστου.
Δείγματα από τα μαλλιά, τα ούρα και το αίμα θυμάτων καθώς και από το έδαφος αναλύθηκαν σε εργαστήρια στη Φινλανδία , τη Σουηδία , τη Γερμανία και την Ελβετία , σύμφωνα με τον ΟΗΕ . «Η επιτροπή είχε πρόσβαση σε ένα μεγάλο αριθμό αποδεικτικών στοιχείων» ανέφερε επίσης ένας διπλωμάτης στο Συμβούλίο Ασφαλείας, μιλώντας και αυτός υπό τον όρο της ανωνυμίας . «Όποιος διαβάσει την έκθεση αυτή μπορεί να μαντέψετε ποιος οδήγησε την επίθεση», πρόσθεσε.
«Αυτό δεν είναι που έχει σημασία τώρα», πρόσθεσε ένας άλλος διπλωμάτης . «Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι οι διαπραγματεύσεις για ένα ψήφισμα του ΟΗΕ σχετικά με τη συμφωνία της Γενεύης » συμπλήρωσε ο ίδιος.
Ομπάμα: Το Ιράν θα πρέπει να σκεφτεί τη διπλωματία
Το Ιράν θα πρέπει να σκεφθεί τη διπλωματία ως έναν τρόπο επίλυσης της διαμάχης για το πυρηνικό πρόγραμμά του, δήλωσε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε μία συνέντευξη που έδωσε, σημειώνοντας τα μαθήματα από τις πρόσφατες προσπάθειες να τεθούν εκτός δράσης τα χημικά όπλα.
Η πρόσφατη απειλή από πλευράς ΗΠΑ για τη χρήση βίας εναντίον της Συρίας, και η επακόλουθη διακοπή προκειμένου να αναζητηθεί η διπλωματία, θα πρέπει να στέλνει ένα μήνυμα στην Τεχεράνη, είπε στον Τζορτζ Στεφανόπουλος στη συνέντευξη στο κανάλι των ΗΠΑ.
«Αυτό που πρέπει να βγάλουν από αυτό το μάθημα είναι ότι υπάρχει η πιθανότητα να επιλυθούν τα ζητήματα αυτά διπλωματικά».
Επιβεβαίωσε δημόσια για πρώτη φορά στην εκπομπή «This Week» πως έχει ανταλλάξει επιστολές με τον νέο πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ρουχανί, αλλά είπε: «Δεν έχουμε μιλήσει απευθείας».
Το Ιράν βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τη Δύση για τις πυρηνικές έρευνές του, το οποίο, είπε ο Ομπάμα, «είναι ένα πολύ μεγαλύτερο θέμα για εμάς απ΄ό,τι το θέμα των χημικών όπλων».
Οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις διατείνονται ότι το Ιράν προσπαθεί να οικοδομήσει ένα πρόγραμμα πυρηνικών όπλων. Το Ιράν υποστηρίζει ότι το πρόγραμμά του είναι απολύτως ειρηνικό.
Ο Ομπάμα πρόσθεσε: «Νομίζω πως αυτός ο νέος πρόεδρος δεν πρόκειται ξαφνικά να το κάνει εύκολο».
Πρόσθεσε πως θα ήταν θετικό αν το Ιράν εμπλεκόταν στη σταθεροποίηση της Συρίας, σημειώνοντας πως «στην περίπτωση που το Ιράν εμπλακεί», αυτό θα είναι ένα αποτέλεσμα τού ότι η Ρωσία και το Ιράν αναγνωρίζουν «μια σιδηροδρομική καταστροφή που πλήττει όχι μόνο τους Σύρους, αλλά αποσταθεροποιεί ολόκληρη την περιοχή».