Τη γενική διακοπή από τις αυστριακές αρχές της διαδικασίας επαναπροώθησης ατόμου, αιτουμένου ασύλου, προς την Ελλάδα, ζητούν οι δικηγόροι της Αυστρίας και όπως τονίζει σε σημερινές δηλώσεις του στην έγκυρη αυστριακή εφημερίδα “Ντερ Στάνταρντ” ο αντιπρόεδρος της Δικηγορικού Επιμελητηρίου, Ρούπερτ Βολφ, μια επίσημη απόφασή τους εκκρεμεί μετά το σχετικό αίτημα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προς την Αυστριακή Δημοκρατία στις 27 Οκτωβρίου.
Ο κ. Βολφ επικαλείται στις δηλώσεις του τη θέση της αυστριακής καταγωγής δικαστή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, Ελίζαμπετ Στάινερ, ότι στην Ελλάδα έχει καταρρεύσει πλήρως το σύστημα παροχής ασύλου και ως εκ τούτου δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωσή της ο κανονισμός “Δουβλίνο 2” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για επαναπροωθήσεις σε όλα τα κράτη-μέλη της καθώς αυτά θεωρούνται ως σίγουρα. Ο ίδιος πιστεύει πως, κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, μια επαναπροώθηση στην Ελλάδα, ατόμου που ζητά άσυλο, είναι αυτή την εποχή, απάνθρωπη.
Όπως ανακοινώθηκε από την αυστριακή ανθρωπιστική οργάνωση “Διακονία”, παρά την από τις 3 Δεκεμβρίου, σχετική εντολή από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για την άρση σε συγκεκριμένη περίπτωση, επαναπροώθησης ατόμου προς την Ελλάδα, οι αυστριακές αρχές είχαν δώσει στις 6 Δεκεμβρίου το “πράσινο φως” για ενεργοποίηση της διαδικασίας επαναπροώθησης. Εκπρόσωπος των αυστριακών αρχών ανέφερε πως αυτές ενημερώθηκαν μόλις χθες το βράδυ σχετικά και πως το σχετικό έγγραφο δεν βρισκόταν στα χέρια των αρμοδίων, ενώ συγχρόνως ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι τώρα δεν θα προχωρήσει η διαδικασία επαναπροώθησης του συγκεκριμένου ατόμου. Η αυστριακή ανθρωπιστική οργάνωση είχε προσφύγει πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για την περίπτωση ενός νεαρού Αφγανού του οποίου επίκειτο η επαναπροώθηση στην Ελλάδα, πετυχαίνοντας την εντός μερικών μόνον ωρών, απόφαση του Δικαστηρίου και τη σχετική διαταγή του προς τις αυστριακές αρχές να διακόψουν τη διαδικασία επαναπροώθησης.
Στη βάση αυτής της απόφασης, ο διευθυντής της “Διακονία”, Μίχαελ Χαλούπκα, απηύθυνε έκκληση προς τον καγκελάριο της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν και τον υπουργό Εξωτερικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, να επιδείξουν υπευθυνότητα στο θέμα της εξωτερικής πολιτικής και να διακόψουν τις επαναπροωθήσεις. Διαφορετικά, όπως ο ίδιος τόνισε, κάθε ένα από αυτά τα προσωρινά μέτρα έναντι της Αυστρίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μπορεί να οδηγήσουν σε μία καταδίκη της Αυστρίας που θα αποβεί επιζήμια για το κύρος της χώρας. Η όλη συζήτηση ως προς τις επαναπροωθήσεις από την Αυστρία προς στην Ελλάδα, διεξάγεται εδώ και μήνες και πρόσφατα, τέλη Οκτωβρίου, με απόφασή του το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αυστρίας, κάνοντας δεκτή, για πρώτη φορά, σχετική προσφυγή μιας Αφγανής, φάνηκε πως έθετε πλέον ουσιαστικά τέρμα στην επαναπροώθηση στην Ελλάδα.
Αξιοσημείωτο είναι, πως αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη άρει την επαπαναπροώθηση στην Ελλάδα στη βάση της Συμφωνίας του Δουβλίνου, όπως Βρετανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Δανία και τελευταία η Σουηδία με σχετική απόφαση δικαστηρίου. Η Αυστρία, παρά την κριτική διαφόρων οργανώσεων όπως η Διεθνής Αμνηστία και άλλες ΜΚΟ συνέχιζε τις επαναπροωθήσεις, τις οποίες η υπουργός Εσωτερικών Μαρία Φέκτερ δικαιολογεί με το γεγονός, όπως τονίζει, ότι η Αυστρία υποστηρίζει την Ελλάδα με την παροχή τεχνογνωσίας για την πρώτη αποδοχή προσφύγων. Ακόμη η κ. Φέκτερ διατείνεται ότι η επαναπροώθηση γίνεται στη βάση της Συμφωνίας του Δουβλίνου και ως εκ τούτου η ίδια δεν θεωρεί σωστό να θέσει εκτός ισχύος μια τέτοια συμφωνία και εξάλλου, όπως η ίδια προσθέτει, η Ελλάδα δεν μπορεί να αποποιείται της ευθύνης της.