Στο 95,1% του γαλλικού ΑΕΠ, ποσοστό που αποτελεί ρεκόρ, προβλέπεται να ανέλθει το χρέος της Γαλλίας το 2014, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα θα πέσει στο 3,6% του χρόνου και κάτω από το όριο του 3% το 2015, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που παρουσίασε σήμερα η κυβέρνηση.
Ακόμη προβλέπεται εξοικονόμηση 18 δισ. ευρώ μέσω μείωσης κρατικών δαπανών, αλλά και αύξησης της φορολογίας (3 δισ. ευρώ).
Την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Π.Μοσκοβισί θα παρουσιάσει το σχέδιο στον αρμόδιο Επίτροπο Όλι Ρεν, μια κρίσιμη συνάντηση, αφού μετά την περίοδο χάριτος που δόθηκε στη Γαλλία για μείωση του ελλείμματος, οι Βρυξέλλες την έχουν θέσει υπό στενή επιτήρηση.
Στην ανακοίνωσή της η κυβέρνηση χαιρετίζει τις «άνευ προηγουμένου προσπάθειες για την εξοικονόμηση 15 δισ. ευρώ» στις δημόσιες δαπάνες με στόχο να συνεχιστεί η μείωση του ελλείμματος χωρίς αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη.
Στο προσχέδιο που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο προβλέπεται επίσης ότι θα καταργηθούν 13.123 θέσεις εργασίας στα υπουργεία, που κρίνονται «όχι άμεσης προτεραιότητας» προκειμένου να δημιουργηθούν περίπου 11.000 θέσεις στους τομείς της εκπαίδευσης, της δικαιοσύνης και της αστυνομίας.
Εκτιμάται επίσης, όπως είπαν οι υπουργοί Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί και Προϋπολογισμού Μπερνάρ Καζνέβ, ότι οι κρατικές δαπάνες —εκτός των δανειακών βαρών και των συντάξεων— θα μειωθούν κατά 1,5 δισ. ευρώ, για πρώτη φορά από το 1958.
Προς έγκριση στις Βρυξέλλες ο Μοσκοβισί
Στις Βρυξέλλες θα μεταβεί την Πέμπτη ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, προκειμένου να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό του 2014 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα στον επίτροπο Όλι Ρεν, ένα εικοσιτετράωρο μετά την παρουσίαση στο υπουργικό συμβούλιο.
Στην αυριανή συνάντηση δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα από τη Γαλλία, καθώς έπειτα από τη διετή περίοδο χάριτος που της χορηγήθηκε προκειμένου να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ το 2015, οι Βρυξέλλες έχουν θέσει τη χώρα υπό στενή επιτήρηση.
Για την επίτευξη των δεσμεύσεών της ο προϋπολογισμός σχεδιάσθηκε με στόχο τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος στο 3,6% του ΑΕΠ το 2014.
Οι επιλογές της κυβέρνησης βασίσθηκαν πάνω σε δύο άξονες: τη μείωση των δημόσιων δαπανών, αλλά και την αύξηση της φορολογίας.
Το συνολικό ποσό που σχεδιάζεται να εξοικονομηθεί υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 18 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15 δισ. ευρώ αφορούν τις περικοπές στις δαπάνες και 3 δισ. θα αντληθούν από την υψηλότερη φορολογία.
Όλα τα υπουργεία καλούνται να συμβάλλουν στην προσπάθεια με μείωση των δαπανών τους, ενώ εξαιρούνται τρεις τομείς: παιδεία, ασφάλεια και απασχόληση.
Τα νοικοκυριά θα αντιμετωπίσουν μειώσεις των οικογενειακών επιδομάτων, την κατάργηση ορισμένων ευνοϊκών ρυθμίσεων αλλά και επιβαρύνσεις μέσω αυξήσεων του ΦΠΑ: από 7% ο μέσος φόρος προστιθέμενης αξίας φθάνει στο 10%, ο δε ανώτατος από 19,6% στο 20%.
Ο Μοσκοβισί είπε ότι χρειάζεται «ιστορική και χωρίς προηγούμενο προσπάθεια» για την επίτευξη των στόχων.
Η δυσάρεστη συγκυρία των ημερών για τους φορολογούμενους είναι ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να προσαρμόσει στον πληθωρισμό τις φορολογικές κλίμακες, οι οποίες είχαν παγώσει για δύο συνεχή χρόνια. Έτσι πολλά νοικοκυριά βρέθηκαν προ δυσάρεστων εκπλήξεων παίρνοντας το εκκαθαριστικό τους.
Ετσι τις τελευταίες ημέρες είναι συχνή η εικόνα με ουρές φορολογούμενων έξω από εφορίες, που θέλουν να καταλάβουν το λόγο των αυξήσεων.
Οι επιχειρηματίες δηλώνουν και αυτοί δυσαρεστημένοι ιδιαίτερα από την υιοθέτηση του φόρου για το «ακαθάριστο πλεόνασμα χρήσεως» των επιχειρήσεων, γνωστού ως φόρου EBE (excedent brut d’exploitation).
Η κυβέρνηση προτίμησε τη φορολογία EBE αντί της φορολογίας επί του τζίρου, θεωρώντας την πιο ευνοϊκή για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ). Αρνητικά όμως αντέδρασε το σωματείο ΜEDEF της εργοδοσίας, που χαρακτήρισε τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών «μαθητευόμενους μάγους των φορολογικών».