Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε την Τετάρτη τη Γαλλία ότι πρέπει να σέβεται το δικαίωμα των Ρομά να ταξιδεύουν και να ζουν οπουδήποτε στο μπλοκ, μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς που είπε ότι πρέπει να «γυρίσουν πίσω», στη Ρουμανία ή τη Βουλγαρία.
Εν τω μεταξύ, η Διεθνής Αμνηστία επέκρινε τη Γαλλία για την εκδίωξη 10.000 Ρομά από προσωρινούς οικισμούς κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013.
«Οι Ρομά είναι καταδικασμένοι σε μια ζωή διαρκούς ανασφάλειας και αναγκάζονται να περιφέρονται από τον έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό στον άλλον. Οι καταναγκαστικές εκδιώξεις πρέπει να απαγορευθούν από το νόμο», δήλωσε ο Τζον Νταλχιούσεν της Διεθνούς Αμνηστίας.
Η ομάδα εκτιμά ότι περίπου 20.000 Ρομά μετανάστες ζουν στη Γαλλία, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την πρώην Γιουγκοσλαβία. Όπως αναφέρει η Διεθνείς Αμνηστία, οι περισσότεροι από αυτούς εγκαταλείπουν τους τόπους καταγωγής τους ώστε να «ξεφύγουν από τη χρόνια φτώχεια και τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν στις χώρες τους».
Ο Βαλς είχε δηλώσει, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο France Inter, ότι «ήταν αυταπάτη να πιστεύουμε ότι το πρόβλημα του πληθυσμού των Ρομά θα επιλυόταν μέσω της ενσωμάτωσης». Σε άλλη του συνέντευξη στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό BFM είχε σχολιάσει ότι «η Γαλλία πρέπει να παίξει το ρόλο της στο να παραλάβει αυτή τη δυστυχία, αλλά δεν είναι δουλειά μας να παραλάβουμε τη δυστυχία όλου του κόσμου. Εκείνοι που δεν εργάζονται πρέπει να γυρίσουν στις πατρίδες τους. Οι περισσότεροι από αυτούς πρέπει να σταλούν πίσω στα σύνορα», είπε.
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί προειδοποίησε ωστόσο ότι η ελεύθερη μετακίνηση και το δικαίωμα διαμονής σε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα όλων των πολιτών –είτε αυτοί προέρχονται από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία ή τη Γαλλία. «Εάν αυτές οι αρχές, οι κανόνες δικαίου δεν γίνονται σεβαστοί, η Επιτροπή σαφώς θα χρησιμοποιήσει τα μέσα που έχει στη διάθεσή της», δήλωσε ο Μπαγί, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί λεπτομερώς στις πιθανές κυρώσεις.
Κάθε ευρωπαίος πολίτης «συμπεριλαμβανομένης της μειονότητας που εκπροσωπείται από τους Ρομά», έχει το δικαίωμα να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή χώρα της επιλογής του, δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς, υπάρχουν ωστόσο ορισμένοι περιορισμοί: οι πολίτες της ΕΕ πρέπει να δείξουν ότι είναι σε θέση να υποστηρίξουν οικονομικά τους εαυτούς και τις οικογένειές τους τρεις μήνες αφότου εγκατασταθούν σε ένα άλλο κράτος – μέλος.
Η Γαλλία αποτελεί επίσης μία από τις 8 χώρες που έχει περιορίσει την έκδοση άδειας εργασίας σε Ρουμάνους και Βουλγάρους, όταν εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007 –ένα μέτρο που πρόκειται να λήξει στο τέλος του έτους.
Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής και Επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ιθαγένειας, Βιβιάν Ρέντινγκ, δήλωσε ότι η συζήτηση σχετικά με τους Ρομά γίνεται προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή εν όψει των δημοτικών και Ευρωπαϊκών εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν το επόμενο έτος. «Κάθε φορά που δεν υπάρχει η προθυμία να συζητήσουμε για σημαντικά πράγματα, όπως ο προϋπολογισμός ή το χρέος, θυμάστε τους Ρομά», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο France Info.
Ο Βαλς (του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος) θεωρείται ως ένας από τους πιθανούς υποψηφίους για τις προεδρικές εκλογές, στο τέλος της θητείας του Φρανσουά Ολάντ, το 2017 ή το 2022, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.
Πέρυσι, ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν κατηγορήσει τον Φρανσουά Ολάντ ότι είχε λάβει τα ίδια μέτρα με τον προκάτοχό του, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος το 2010 είχε δεχτεί τη διεθνή κατακραυγή εξαιτίας μιας εκστρατείας για τις μαζικές απελάσεις των Ρομά.