Για τη συμμόρφωση της Συρίας με το ψήφισμα του ΟΗΕ που προβλέπει την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου δεσμεύεται ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ μιλώντας στο ιταλικό δίκτυο Rai, ενώ χαρακτηρίζει παράλληλα θετική την προσέγγιση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν.
Όσο για τη σχεδιαζόμενη Γενεύη ΙΙ, αλλά και συνολικά τη συριακή κρίση, ο Άσαντ λέει πως η Ευρώπη δεν έχει κανένα ρόλο να διαδραματίσει έχοντας υιοθετήσει την αμερικανική πολιτική στις σχέσεις με άλλες χώρες από την εποχή της προεδρίας Τζορτζ Μπους.
«Φυσικά θα σεβαστούμε [την απόφαση]. Η ιστορία μας αποδεικνύει ότι πάντα τιμούμε την υπογραφή μας σε όλες τις συνθήκες που έχουμε υπογράψει» δήλωσε ο Άσαντ μιλώντας σε δημοσιογράφο του Rai News 24, ο οποίος τον ρώτησε εάν η Συρία θα συμμορφωθεί με την απόφαση 2118 που υιοθέτησε ομόφωνα την Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο Σύρος πρόεδρος εκτίμησε ότι «προφανώς» η χώρα του θα προσφέρει βοήθεια και θα διασφαλίσει την προστασία των ειδικών του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, ομάδα των οποίων αναμένεται να μεταβεί στη Δαμασκό την Τρίτη.
Ταυτόχρονα, ο Μπασάρ αλ-Άσαντ χαρακτήρισε «θετική» την προσέγγιση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, βασικό σύμμαχο της κυβέρνησής του μαζί με τη Ρωσία.
«Αν οι Αμερικάνοι είναι ειλικρινείς στην προσέγγισή τους προς το Ιράν, τα αποτελέσματα θα είναι θετικά όσον αφορά τη συριακή κρίση και όλες τις κρίσεις στην περιοχή», σημείωσε.
«Οι Ιρανοί, όπως και οι Σύροι, δεν έχουν εμπιστοσύνη στους Αμερικάνους […] όμως οι Ιρανοί δεν αντιδρούν με αφέλεια στην προσέγγισή τους. Είναι ένα καλά μελετημένο βήμα που βασίζεται στην εμπειρία των Ιρανών με τις ΗΠΑ από την ιρανική επανάσταση του 1979» ανέφερε.
Επισήμανε ακόμη ότι η Ευρώπη δεν έχει κανένα ρόλο να διαδραματίσει στην επίλυση της συριακής κρίσης και κυρίως στην ειρηνευτική σύνοδο Γενεύη 2.
«Ειλικρινά, η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών δεν έχει την ικανότητα να διαδραματίσει οποιονδήποτε ρόλο στη Γενεύη 2, διότι δεν διαθέτει τα απαραίτητα εχέγγυα για να επιτύχει σε αυτό τον ρόλο» υπογράμμισε.
«Υιοθέτησαν την αμερικανική πολιτική στις σχέσεις τους με διάφορες χώρες [της περιοχής] από την προεδρία του Τζορτζ Μπους. Πώς μπορούν να διαδραματίσουν κάποιον ρόλο όταν τους λείπει η αξιοπιστία;» διερωτήθηκε.
«Πώς μπορούν να μιλούν για ανθρωπιστική βοήθεια όταν η Ευρώπη έχει επιβάλει το χειρότερο εμπάργκο που έχει γνωρίσει η Συρία από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της» το 1946« κατήγγειλε ο ίδιος.
Όσον αφορά την αντιπολίτευση, ο Σύρος πρόεδρος επανέλαβε ότι για τον ίδιο «οι ένοπλοι είναι τρομοκράτες». «Οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα μπορεί να συμμετάσχει στη σύνοδο της Γενεύης, όμως δεν μπορούμε για παράδειγμα να συνομιλούμε με οργανώσεις που συνδέονται με την Αλ Κάιντα ή με τρομοκράτες. Δεν μπορούμε να διαπραγματευόμαστε με ανθρώπους που ζητούν στρατιωτική επέμβαση στη Συρία» είπε, αναφερόμενος στον Συριακό Εθνικό Συνασπισμό της αντιπολίτευσης.
Εν τω μεταξύ, οι ειδικοί του Οργανισμού Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων, οι οποίοι έχουν αναλάβει την επίβλεψη της καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου, δεν έχουν κανένα λόγο να αμφιβάλλουν για τις πληροφορίες που τους έδωσαν οι αξιωματούχοι της συριακής κυβέρνησης, όπως βεβαίωσε την Κυριακή ο Οργανισμός.
«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφιβάλλουμε για τις πληροφορίες που μας έδωσε το συριακό καθεστώς» δήλωσε αξιωματούχος του ΟΑΧΑ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Χάγη, όπου εδρεύει ο Οργανισμός. Το όνομα του αξιωματούχου δεν δόθηκε στη δημοσιότητα για λόγους ασφαλείας.