Πληθώρα ερωτηματικών για την επόμενη ημέρα προκαλεί το αδιέξοδο στη διαδικασία έγκρισης των δαπανών του προϋπολογισμού των ΗΠΑ, που είχε ως αποτέλεσμα τη μερική αναστολή λειτουργίας του αμερικανικού κράτους.
Οι δύο πλευρές στο αμερικανικό Κογκρέσο εμφανίζονται ουσιαστικά αμετακίνητες, με τους Ρεπουμπλικανούς να κάνουν νέα -προσχηματική, για τους επικριτές- πρόταση για να χρηματοδοτηθούν μόνο μέρη του κρατικού μηχανισμού και τους Δημοκρατικούς να το απορρίπτουν κάθετα ως «παγίδα» για να βρεθεί προ τετελεσμένων το σύστημα περίθαλψης.
Η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται για πολυήμερο λουκέτο και η μάχη για τον προϋπολογισμό κινδυνεύει να γίνει τμήμα της μεγαλύτερης και δυσκολότερης μάχης για το όριο χρέους.
Χθες το βράδυ απέτυχε ακόμη και η πρόταση των Ρεπουμπλικανών για τμηματική άρση του αδιεξόδου. Η πρόταση να διασφαλιστεί αρχικά η χρηματοδότηση εθνικών πάρκων και επιδομάτων σε βετεράνους πολέμου ναυάγησε στο Κογκρέσο εξαιτίας της αντίστασης των Δημοκρατικών.
Η πρόταση δεν αφορούσε το πραγματικό μήλον της έριδος, την χρηματοδότηση της μεταρρύθμισης Ομπάμα στο σύστημα περίθαλψης. Oι Ρεπουμπλικανοί ξεκίνησαν το αδιέξοδο, μπλοκάροντας κονδύλια για το (ψηφισθέν) Obamacare -μπλόκο το οποίο το μεγαλύτερο μέρος του κόμματος δεν εμφανίζεται πρόθυμο να αποσύρει.
Προς το παρόν, ελάχιστοι μόνο Ρεπουμπλικανοί βουλευτές -τουλάχιστον 12, σύμφωνα με την Washington Post- είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν νομοσχέδιο για χρηματοδότηση του προϋπολογισμού χωρίς παρεμβάσεις (χωρίς δηλαδή εμπόδια στο Obamacare), φοβούμενοι πως η αμερικανική κοινή γνώμη θα επιρρίψει σε αυτούς την ευθύνη για το λουκέτο (όπως είχε γίνει τις προηγούμενες δύο φορές, το 1994 και το 1996).
«Επικίνδυνο» το shutdown για τις αναδυόμενες αγορές
Το αδιέξοδο με τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης στις ΗΠΑ, που οδήγησε στο κλείσιμο πολλών υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους, θα μπορούσε να προκαλέσει «σοβαρά προβλήματα» στις χώρες του Νότου, υποστήριξε χθες, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, κ. Τζιμ Γιονγκ Κιμ.
«Η αβεβαιότητα στις ΗΠΑ μας ανησυχεί σε μεγάλο βαθμό», ανέφερε ο Κιμ σε ομιλία που εκφώνησε στην Ουάσινγκτον. «Η αβεβαιότητα αυτή, σε συνδυασμό με άλλες πηγές ανησυχίας στην παγκόσμια οικονομία, θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές ζημίες στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες αγορές στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική», εκτίμησε ο κ. Κιμ και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε οι πολιτικοί ηγέτες να διευθετήσουν γρήγορα τα ζητήματα αυτά».
Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου τα δύο κόμματα θα πρέπει να καταλήξουν επίσης σε μια συμφωνία για την αύξηση του ορίου του δημοσίου χρέους για να αποφευχθεί ο κίνδυνος αθέτησης των υποχρεώσεων της χώρας.
Ορισμένοι ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι η εμπλοκή στο θέμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ αποδυναμώνει τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, που βρίσκεται ακόμη σε φάση ανάρρωσης, με κίνδυνο να παρασυρθούν και άλλες χώρες. Την περασμένη Πέμπτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε χαρακτηρίσει επίσης «σημαντικό» να υπάρξει γρήγορα μια λύση στο πρόβλημα, όχι μόνο για την αμερικανική αλλά και για την παγκόσμια οικονομία.
«Αδιαφορούν» οι αγορές
Μέχρι στιγμής, πάντως, οι διεθνείς αγορές και ιδιαιτέρως η Wall Street αντέδρασαν με ψυχραιμία στις εξελίξεις.